KU68 a dvojtej schodišťák Tango

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

KU68 a dvojtej schodišťák Tango

#1 Příspěvek od Celeron »

Elektroinstalatéři, dá se do KU68-45 narvat a hlavně zapojit dvojtej schodišťák Tango s veškerou dále popsanou instalací a zapojovačkou? Já jsem snad dvojtej schodišťák nikdy neosazoval.
Když si představím, že tam jdou 2 kabely 3Ax1,5 (k druhýmu schodišťáku), jeden 5Cx1,5 (k lustru) a dva 3Cx1,5 (přívod, pokračování do dalšího vypínače světla) a dvě, možná tři trojtý Wagovky na propojení N a PE, tak mám trochu obavu. Samozřejmě předpokládám vylomení středovýho čudlu krabice. Dá se s páčkovejma Wagovkama a nebo si mám radši vzít malý bez páček?
Jo a ten přívod je snad 3Cx2,5, elektrozedníkovi došla 3Cx1,5, takže neohebnost sama. Nemám si vzít s sebou pro sichr pár KU68-70?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vasekpetr1

#2 Příspěvek od vasekpetr1 »

Co je vzadu za tou krabicí? Je to v betonu nebo "třicítka" Ytong? Není tam místo pro vylomení dna krabice a tu zapojovačku schovat tam? Do desítky zdi by se to blbě schovávalo...
JirkaZ

#3 Příspěvek od JirkaZ »

Já jsem tedy při rekonstrukci volil ty úplně nejhlubší krabice, které jsem sehnal.

Praxe pak ukázala, jak to bylo dobře.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Jo, to jsou ty KU68-70 hluboký. Já to nerozlišuju, prostě krabice průměr 68 mm a hloubka.
To je tak, když se elektrozedník pustí do instalace a ušetří jednu krabičku na dva schodišťáky vedle sebe a do jedný nacpe dvojtej schodišťák. A pak navíc neví, jak to zapojit a obrátí se na mě. No vešlo se, musely se dát malý Wagovky na dráty bez páček, PE a N zkrátit aby přečuhovaly jen o dýlku odizolování přes rantl krabice. A fázový a propojovací taky udělat dost krátký. Propojení PE a N se muselo natlačit a porovnat úplně do dna krabice, nejhorší bylo natvarovat dost tvrdý dráty z přívodní 3C x 2,5.
Závěr, dá se to nacpat, ale kdyby strojky nebyly na nástrky ale na šroubky, asi by se to nevešlo.
to vašekpetr: dva byly ve štorce zdi, tedy 6 cm cihla a 2 x 2 cm omítka. To bych po vylomení dna či s KU68-70 byl skrz. Čtyři byly v plný 30 cm, tam by to šlo. Jenže při tom počtu kabelů, co jdou do krabice se dno prohlubuje majzlíkem celkem blbě.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
nxn

#5 Příspěvek od nxn »

Kdyby strojky měli šroubové svorky vešlo by se to lépe... bezšroubáky jsou hodně vysoký... teda předpokládám výrobce ABB a ne nějakej Baubau
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

Jde to úplně v pohodě. Je potřeba kabely rozholit až ke stěně krabice. Žíly narovnat, zkrátit tak akorát, zapojit všecko co je do Wagovek, to naskládat ke dnu krabice, a nechat koukat jenom co jde na vypínač. Dělám to tak roky. Potřebuješ odhad a grif. Někdy pod všecko vyjmenované nacpu i časák.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“