Kompresor z chladničky.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
adakar

Kompresor z chladničky.

#1 Příspěvek od adakar »

Má v dnešnej dobe rozmanitosti ponúk a prístupných cien ešte význam vyberať z chladničky kompresor? Na čo sa najviac v domácnosti potom využije? Idem nechať vyviezť dve chladničky, aby som teda neprepásol šancu, alebo naopak sa nezahadzoval zbytočne bordelom..
Přílohy
kompresor_minsk_16e_po_výmene.jpg
kompresor_minsk_16e_po_výmene.jpg
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Za mě - z kompresorem z lednice se dnes už nemá cenu párat. Prostým zapínáním tak jak je jej brzo odrovnáš. Náplň oleje je optimalizovaná pro součinnost z chladivem (olej se mísí z chladivem a tak se vrací zpět do kompresoru - v hrnci dochází k oddělení plynného chladiva od oleje). Kolikrát ty oleje zvlhnou a jelikož to uvnitř smáčí i vinutí motoru, tak ten Ti časem shoří.
Navíc - dost často doluješ kompresor, co už má svý naběháno, takže už nemusí dávat požadovaný tlaky a taky se Ti může stát, že vzduch spolu s velice hořlavým olejem uvnitř může způsobit havárii.
adakar

#3 Příspěvek od adakar »

Super Artabane, ďakujem, pôjdu na SD.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Ale ono to tak prudké není . Pokud nemá napálené ventilky dá i 10 atm . Ale vem to i se škatulkou na kompresoru . Je v tom rozběh !!!
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Kompresor z chladnicky zvladne velky tlak, ale maly objem. Takze pouzitelnost velmi obmedzena.
dred

#6 Příspěvek od dred »

Hlavne tie kompresory starého dáta mali neskutočnú životnosť... V garáži stále používan "súrodenca" - tiež má najmenej 60 rokov - z chladničky, ktorú naši kúpili keď som prišiel na svet... 10 atm. nadýchať nemá problém. Pomaly, ale isto :lol:
Ivan_01

#7 Příspěvek od Ivan_01 »

a keď budeš z okruhu vyfučovať chladivo len tak do vzduchu, nech ťa nevidí Gréta :)
Yarda1

#8 Příspěvek od Yarda1 »

Možná by nebylo od věci kouknout se co by se ještě dalo použít. A případně nabídnout. Třeba rukojeti, ty se dost často lámou, když jsem zjistil kolik by stála náhradní, skočil jsem sem, koupil kus silnější kůže a už mi to pár let funguje.
https://maps.app.goo.gl/NU9tFFPkBB9BGNkt9
Ted mi praská v chladničce šuple a nové by stálo přes tisícovku.
I další věci z plastických hmot nebo ze skla by se někomu ještě mohly hodit.

Napadá mne taky třeba mikrovlnka, jedna přestala fungovat, koupili jsme novou, tu starou jsem odnesl do dřevníku, až bude čas popřeji jí lehké spočinutí v SD. U té nové nějak prasknul otočný talíř, vzpomněl jsem si na tu starou, talíř od ní byl o kousek menší, ale do té nové pasoval. Náhradní talíř by nebyl za hubičku, otázka je, kde ty náhradní díly shánět.
Přílohy
000.JPG
000.JPG
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 26 zář 2025, 09:34, celkem upraveno 1 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Jo drede mám na foukání kompresor z chladničky , která se narodila v Moravcích v roce 59 jako já jinde . Odstavil jsem ji asi 2000 a koupil novou . Kompresor jede dodnes .
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jezevec »

Z vyhozených ledniček jsem na SD povybíral ty plastové vaničky co jsou dole.
Jsou průhledné a dost vysoké a mám v nich chladiče, adaptéry apod.
dred

#11 Příspěvek od dred »

Z mojich skúseností - na iné použitie, ako v chladiacom systéme sú tie staré - funkčné Calex-kompresory TOP-ka... spúšťať sa dajú aj cez bez štartovacieho "zastaralého" relé - dvojstupňovým spínačom... nemá s tým problém... aj ten môj garážový tak beží desaťročia na T8 spínač 0-1-2...zhruba v polsekundovom zapínaní... Je to nezmar!
vicious

#12 Příspěvek od vicious »

adakar: kompresor keď nevyužiješ sám, tak ponúkni na bazoši, osobne som predával Calexácke po 15€ a brali to na prefúknutie domácej vodárne (podrobnosti som nezisťoval). Ďalšiemu trebalo na striekanie v pivnici bytovky, aby ho nebolo počuť a okrem toho tam mal len svetelný okruh...modelári z toho majú porobené kompresory na lakovanie typicky s nádobou z hasiaceho prístroja...čiže za mňa jednoznačne odmontovať, vyhodiť môžeš hocikedy.
EDIT: ešte by som vybral hliníkový výparník, ak to nevyžaduje veľa úsilia a magnetom preveril, či rúrky kondenzátora (to je ta mriežka vzadu) nie sú náhodou medené.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Nedávno jsem vyhodil starou 100l Calex ledničku ještě s otvíráním šlapkou. Rozpadlo se gumový těsnění kolem dveří, jinak stále makala. Stáří odhaduju na 70 let. Byl v tom ještě kompresor tvaru velkýho bochníku chleba přidělanej zevnitř na zadní plechový desce výparníku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Sandal

#14 Příspěvek od Sandal »

Kompresor se taky dá využít jako méně náročná vývěva.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
MiraSt

#15 Příspěvek od MiraSt »

>>Náhradní talíř by nebyl za hubičku, otázka je, kde ty náhradní díly shánět.<<
Ve sběrném dvoře. Když tam někdo vyhodí MVT tak vesměs kompletní. Stačilo napsat, že "sháním" a snad bych vhodný rozměr měl. Mám jich doma zo pár kuskov.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“