Audiomodulace pro teslův transformátor s elektronkou

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Vojtasko123

Audiomodulace pro teslův transformátor s elektronkou

#1 Příspěvek od Vojtasko123 »

Ahoj
Postavil jsem si audiomodulaci pro můj VTTC s GU-81M ale vůbec mi to nechce hrát.
Zapojení mám stejné jako https://www.vn-experimenty.eu/teslov-tr ... ttc-2.html akorát místo mosfetu P25NM50N používám IRF630N.
Obvod jsem několikrát kontroloval a měl bych ho mít správně zapojený.
Už jsem zkoušel obvod sestavit znovu ale stále to nefunguje.
Na napájení používám jednocestně usměrněný MOT a na filtraci 3 kondenzátory z mikrovlnek.
Po zapnutí pouze srší výboj z tesláku který nehraje.
Jako zdroj audio signálu jsem zkoušel starší telefon a notebook ani jedno nefunguje.
Nevíte někdo co mohu dělat špatně?

Děkuji
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Pravděpodobně máš MOSFET proražený, zapojený obráceně D a S nebo budící signál nemá dostatečnou úroveň. MOSFET by měl mít v G připojenou alespoň ochrannou zeneerku na 15V.
Zkus k MOSFETU připojit místo elektronky žárovku a lab. zdroj na 12V, jestli při točení poťákem a připojení audio bude měnit jas.
Vojtasko123

#3 Příspěvek od Vojtasko123 »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Mosfet jsem vyměnil a připojil zenerku na 17V mezi G a S.
Při otáčení potenciometrem žárovka jas mění a po připojení audio signálu žárovka mění jas opravdu málo, nevím jak hodně by měla jas měnit.
ondraN

#4 Příspěvek od ondraN »

Myslím, že je dost nešťastná ta náhrada mosfetu. IRF je spínací typ s dost vysokou kapacitou hradla a vysokou strmostí. Dal bych tam předepsaný typ mosfetu a pak laboroval (i s velikostí katodového kondenzátoru).
Elektronkám moc nehovím, ale tebou použitá GU bude mít zcela jistě jiné parametry než použitá v tom odkazu. Asi bych změřil, jak se promítá napětí na katodě do efektu výboje transformátoru. Možná bude potřeba jiné zapojení pro změnu. A pozor, pro ty měření bude potřeba VN sonda, jinak ji můžeš odprásknout osciloskop.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Já bych teda k lampovému tesláku osciloskop nepřipojoval :) Tipuju, že při prvním zapnutí mosfet okamžitě shoří kvůli nějaké špičce. Mezi D a S mosfetu dej transil na max. napětí mosfetu. Při prvním zapnutí nastav trimr pracovního bodu na plné otevření mosfetu a pak teprve ubírej. Ke zdroji audiosignálu bych zařadil oddělovací nf trafo, abys neodpráskl i jej.
sis2

#6 Příspěvek od sis2 »

Půl kW GU81 dát místo PL509 a čekat, že půjde stejně vybudit je trochu vedle... asi jak vzít plochou baterku a divit se, že startér v autě netočí.
Vojtasko123

#7 Příspěvek od Vojtasko123 »

sis2 píše:Půl kW GU81 dát místo PL509 a čekat, že půjde stejně vybudit je trochu vedle.
Stejné schéma má na webu i danyk a funguvalo mu to i se dvěma GU-81M akorát tam měl místo 25k potenciometru 10k což jsem zkoušel taky a nefungovalo mi to.
ondraN

#8 Příspěvek od ondraN »

A zkusil jsi tam dát už ten správný FET tranzistor?
Vojtasko123

#9 Příspěvek od Vojtasko123 »

Tak jsem to vyřešil tím že jsem zapojil trafo z 230V na 24V primárem mezi G2 a zpětnovazební vinutí a sekundár k 2W zesilovači.
Ale chce to ještě doladit protože hudba je slyšet jenom když táhnu oblouk.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od asdf »

Zkusil jsi změřit odpor sekundáru toho trafa? Jestli není moc malý. Aby ten zesilovač moc netrpěl.
Vojtasko123

#11 Příspěvek od Vojtasko123 »

asdf píše:Zkusil jsi změřit odpor sekundáru toho trafa?.
Ano má odpor 40ohmů takže je to v pohodě.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“