Kmitočet varhan

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Kmitočet varhan

#1 Příspěvek od mi-ro »

Čistě hypoteticky, kam až jdou dolů s kmitočtem ty největší píšťaly varhan? Já jen jestli by to dal můj SW.
..to bude jen ňákej odpůrek
lesana87

#2 Příspěvek od lesana87 »

Na wiki píšou 8 kmitů za sekundu.
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Možná toto Tón c velké oktávy má frekvenci 65,406 Hz ?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Varhany u Sv. Mořice v Olomouci mají na pedálbasu stopu 32', jestli si dobře vzpomínám, pedály tam začínají céčkem, to bychom měli 16,3515 Hz.
Ale s tím jsem měl co dělat naposledy nějak v roce 1983, nepamatuji si přesně, mimoto se mezitím velký (nový) stroj nejméně jednou modernizoval. Jestli se sáhlo i do jeho dispozice, netuším.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Pod 20Hz už může ovlivnit vědomí. Však právě proto a ne náhodou prý církev takto působila a ovlivňovala svoje ovce. Kdo ví. Ale můj Woofer by snad 20Hz s nějakým útlumem možná zvládl. Těch 8Hz, nevím. Zkoušel jsem to generem, zesilovač nemá problém. Kmitacka houpe, slyšet už to není. A rád bych nějakou kvalitní nahrávku z takovýho "nástroje".
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

V běžné obytné místnosti nemáš šanci reprodukovat frekvence pod cca 30Hz. Je to dané rozměry místnosti. To jde ve velké hale nebo venku. Navíc na to potřebuješ docela extrémní výkon nebo citlivost repráku. Protože ucho je na tak nízké frekvence dost necitlivé, potřebuje poměrně vysoký SPL, aby je vůbec zaregistrovalo.
Na 8Hz ti bude sice membrána repráku houpat, ale neodevzdá prakticky žádnou energii. I 20Hz je pro většinu domácích subwooferů příliš velké sousto. Naopak se u nich spodek pod 30Hz většinou musí strmě oříznout.
Citlivost většiny reálných kombinací reprák/ozvučnice pod rezonancí prudce klesá, u nejčastěji používaného basreflexu o 24dB/okt. Nejvhodnější pro podobné pokusy je co největší a co nejcitlivější PA reprák v dlouhé TML tubě. Ta ale musí mít délku λ/4 pro kritický kmitočet. To je nějakých 8m pro 10Hz.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kulikus »

Na tak nízkou frekvenci musí mít elektroakustický měnič odpovídající průměr membrány, jinak je jeho účinnost/citlivost mizivá. A ten průměr je vztažen k vlnové délce zvuku ve vzduchu - tedy jednotky až desítka metrů. Vzorce si dohledáš (Z.škvor:Elektroakustika).
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Průměr = plocha jde aspoň částečně "dohnat" dýlkou pohybu membrány ("pístovým pohybem"), jenomže zas tě bude limitovat zrychlení i střední rychlost toho "pístu". Pro případnej kontrolní výpočet jsou vhodný vzorečky určený pro motorařinu (zrychlení, nejvyšší a průměrná rychlost pístu odvislá od otáček = kmitočtu).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

Pamatuji časy kdy kapely ještě používaly klasické PA systémy a ty exponenciální boxy v basech krásně chvěly bránicí a z blízka luft z nich hýbal s nohavicemi . Tam věřím, že v harmonických šly i docela dolů.
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Pro moje příležitostné zvučení, pokud už přidávám suby a na experimenty mám 15" Tesly ARA9908. Koncaky 2*500W v Dčku a 2*750 v AB. Chápu že nějaký 18" nebo 21" by byla jiná liga. Ale na trhání trávy a sklizeň brambor mám normální vercajk.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Lukas-Peca »

kulikus píše:Na tak nízkou frekvenci musí mít elektroakustický měnič odpovídající průměr membrány, jinak je jeho účinnost/citlivost mizivá. A ten průměr je vztažen k vlnové délce zvuku ve vzduchu - tedy jednotky až desítka metrů. Vzorce si dohledáš (Z.škvor:Elektroakustika).
To není jen o průměru. Píšťala varhan taky nemá průměr několik metrů.
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

Ty horny dávají slušný akustický tlak, ale pod 50Hz nejdou. Ono se v muzice krom varhan a subkontra na klavíru stejně pod cca 30Hz skoro nic nevyskytuje. Navíc basové nástroje člověk vnímá prostřednictvím alikvót, a pokud je základní tón potlačený, ani si toho nemusí všimnout. Většina toho, čemu říkáme "basy" se děje ve třech oktávách od cca 50 do 400 Hz.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

mi-ro píše:Pro moje příležitostné zvučení,
To ty zvučíš i u moře? :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

:D Tady mám dost času na teoretizování a vymýšlení 3,14covin 😆 (sorry za ten výraz).
HF_Tech

#15 Příspěvek od HF_Tech »

Je nějaký cenově dostupný mikrofon se kterým by se ty infrazvuky daly měřit?
Kdysi, když frčela skupina Paradox 666, tak si mlaďoši koupili velké basáky a udělal jsem jim dřevotřískovou desku pro zamontování repráků do dveří od sálu. Hrálo to překvapivě dobře :lol:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“