Pračka Electrolux EWF10670W

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
texi

#91 Příspěvek od texi »

..tyto uhlíky by se též hodily :

https://www.nadeta.cz/mikrovlnne-trouby ... ?ItemIdx=1
jarmilerik

#92 Příspěvek od jarmilerik »

Problém vyřešen. Byly to uhlíky. Pomohla náhoda. Kolegovi klekla pračka a nechal mi ji na ND. Shodou okolností, tam byl motor sole, akorát slabšího výkonu. Ale uhlíky byly podobné. Tedy pasoval držák, rozteč a vzdálenost šroubů a délka od komutátoru. Akorát měli vývod fastonu otočen o devadesát stupňů. Takže jsem je použil. Upřímně řečeno, dát pět set (sice i s dopravou) za dva uhlíky je fakt síla. Díky všem za snahu.
texi

#93 Příspěvek od texi »

Zdravím přítomné, může mi, prosím ,někdo vysvětlit proč motor SOLE -statorové vinutí - se přehřívá ? Pod pračkou bylo objeveno malé množství rozteklé a rozstříkané černé umělé hmoty. Když jsem pátral odkud se to bere,zjistil jsem ,že z motoru . Při delším pracím programu se cyklus i přeruší. Po zchladnutí motoru a navolení kratšího programu je tento bez potíží dokončen, ale je stále cítit spálenina. Elektronika je ok.
Díky za Vaše postřehy.
p32

#94 Příspěvek od p32 »

Prostě ten motor vytáhni, je to na 10 minut práce s hledáním nářadí. No a pak studuj, nikdo ti na dálku neřekne, co tam máš nalito.
tatramacek

#95 Příspěvek od tatramacek »

texi píše:Zdravím přítomné, může mi, prosím ,někdo vysvětlit proč motor SOLE -statorové vinutí - se přehřívá ? Pod pračkou bylo objeveno malé množství rozteklé a rozstříkané černé umělé hmoty. Když jsem pátral odkud se to bere,zjistil jsem ,že z motoru . Při delším pracím programu se cyklus i přeruší. Po zchladnutí motoru a navolení kratšího programu je tento bez potíží dokončen, ale je stále cítit spálenina. Elektronika je ok.
Díky za Vaše postřehy.

Nezatekla ti tam voda ? Obyčejně sole motory jsou spolehlivé. Může být vadný samotný stator, případně rotor. Co se týče té černé hmoty, tou je obalen samotný rotor - proti vodě. Co uhlíky, jsou ok ?
Audaces fortuna iuvat
texi

#96 Příspěvek od texi »

Voda tam stoprocentně nezatekla, uhlíky jsem preventivně měnil cca před měsícem. Motor vyjmu dnes večer a prohlídnu ho a pak dám vědět. Díky za reakce.
tatramacek

#97 Příspěvek od tatramacek »

Pohoda, kdyby náhodou, tak mám doma X motorů z vyhozených praček. Je potřeba akorát mít stejný počet vodičů a stejné uchycení. Je možné, že ten motor něco přetěžuje. Ložisko atd..
Jsou to bytelné motory, občas do nich jednotka krátkodobě pustí i 750W. Obyčejně berou okolo 250 - 400W.
Audaces fortuna iuvat
texi

#98 Příspěvek od texi »

pro tatramacek - poslal jsem SZ.
texi

#99 Příspěvek od texi »

..takže motor venku, žádné stopy po tekutině, jen se omlouvám-není to statorem ale rotor má vyteklou umělou hmotu. Buben se točí bez odporu a rotor motoru také-ložiska nejsou vadná.
Přílohy
foto 005.jpg
foto 005.jpg
rnbw

#100 Příspěvek od rnbw »

Medzizavitovy skrat - vyhodit. Motorov je vsade plno vo vrakoch, malokedy odchadzaju.
jarmilerik

#101 Příspěvek od jarmilerik »

Ahoj vespolek, nevím, zda mi ještě někdo odpoví, ale zkusím to. Snažím se udržet při životě tuto "babičku". Od poslední opravy, kdy jsem měnil uhlíky na motoru, fungovala celkem dobře. Občas nevypustila vodu (seklé čerpadlo kostnicí s podprdy :lol: ), ale jinak fungovala. Teď opět nevyždímala, a nevypustila vodu. Říkám, OK, vyčistím čerpadlo a jedeme dál. Jenže tam nic nebylo. Pračka odmítá spolupracovat. Netočí motorem. Na měření rotoru i statoru OK (beznapěťově). Udělal jsem nějaké testy. Ale jsem ve slepé uličce. Vyndal jsem desku, abych mohl měřit za provozu. Je to trochu punk, ale jde to. Myslel jsem, že závada může být v triakové regulaci anebo v relátkách, co mění směr točení. Takže měřením za pochodu. Spustil jsem program odstředění (1000 ot, 12minut) a měřím. Z triaku napětí jde, ale již neprojde přes dvojici relé K2 a K3 viz schéma. Jejich cívky nejsou sepnuty. Ani na chvilku. Jediné relé, které po pár vteřinách na okamžik sepne je K4, které je také součástí ovládání pohonu, ale nevím, jaká je jeho funkce. Spíše si myslím, že něco blokuje i ve fázi odstředění sepnutí pohonu. Jenže nemám časový diagram, co a jak postupně musí následovat, takže je to jen doměnka. Takže přepnutí do servisního módu a vyhodilo mi to E35 a následně E11. Což je dle AI závada pressostatu. Než se do toho pustím, může to spolu souviset? Tedy, že motor netočí, když nemá info od tohoto senzoru? Ptám se proto, že triak reguluje, ale rélé nespíná. Jak to opravit? Dáse to nějak poměřit?
Přílohy
1759569199057.jpg
1759569199057.jpg
jarmilerik

#102 Příspěvek od jarmilerik »

Tak ještě poznatek. Vyndal jsem ten pressostat. A zkoušel "profouknout" hadičku směrem k dolní části výpustě. Tam jsem se zatím nedostal, je tam špatný přístup. Po sestavení zpět, test napouštění. Samozřejmě buben plný vody a po 5 minutách (max. čas testu) E35. Po celou dobu jsem měřil gnd-out na desce od pressostatu. napětí 2,58V. Nevím, zda to posílá napěťovou úroveň anebo pulzy. Nevíte? Při odpojení hadičky z pressostatu při plném bubnu, napět stále stejné. Potřebuji nějak ověřit funkci na stole tohoto dílu, než se pustím do demontáže pračky.
Přílohy
1759572747813.jpg
1759572747813.jpg
masar

#103 Příspěvek od masar »

Na výstupu (OUT) presostatu by měl být obdélníkový signál 0/+5V se střídou 1:1, což té naměřené hodnotě cca 2.5V odpovídá. Bez vody (atmosf. tlak) by měl být kmitočet 44.5÷45Hz, se zvyšováním hladiny (tlaku) kmitočet klesá až ke 36Hz při výšce hladiny 300mm (výstupní obvody presostatu obsahují dělič kmitočtu z kHz na desítky Hz).
:wink:
jarmilerik

#104 Příspěvek od jarmilerik »

Měl jsem ten senzor rozdělaný a nevím, co by na něm mohlo odejít. Je tam membrána, v ní je vložený feritový váleček tlačený pružinkou. Membrána zasouvá váleček do dutiny cívky. A destička s obvodem. Vevnitř vypadá nepoškozen. Ta frekvence moc velký rozsah nemá. To vychází na cca 1Hz na 3,3 cm vodního sloupce. Nevím, jak moc pračka rozeznává výšku vody, tedy nakolik je citlivá. Jestli si ten sloupec vody nějak pečlivě hlídá, či jen "bere" napuštěno - vypuštěno. Při servisním módu testu tohoto snímače, displej pračky ukazuje jak hodnota narůstá (0-300). Zkoušel jsem přeměřit výstupní signál jednoduchým ručním osciloskopem. Obdélník tam je, střída tedy nebyla úplně 1:1. Spíše 40:60, možná o chlup větší rozdíl. Akorát ta výstupní frekvence se moc neměnila. Ono rozdíl 9Hz mezi prázdná a plná pračka možná tento osciloskop ani nezaregistroval. Zkusím ještě dnes jiný měřidlem. Je to pro mne záhada.
bu2520

#105 Příspěvek od bu2520 »

Rozebírat eletronický hladiňák, není úplně šťastný nápad. Při odstředění má vliv jen na to kdy najede motor do vyšších otáček a samozřejmě by se měl výstup pohybovat okolo 44Hz. Servisní režim vyžaduje puštěnou vodu.
Zakladní postup je pustit pouze odstředění, po zamknutí (to je důležité jinak se nespustí nic) spustí vypouštěcí čerpadlo a až někdy i třeba po dvou minutách začne motor překulovat prádlo. ATD. Už se pár opravářů vyškolilo na tom, že byli netrpěliví a nevydrželi ty dvě minuty.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“