indikace podpětí akumulátoru
Moderátor: Moderátoři
https://www.tme.eu/Document/4bbb442e29e ... L431_2.pdf
Běžná ZD při opravdu malých proudech nebude fungovat dobře.
V autě pozor na vibrace, vysoké a nízké teploty, vlhkost (až kondenzující) a napěťové špičky na palubní síti, na toto všechno je potřeba pamatovat a udělat obvod tomu odolný. Taky je velmi vhodné celý obvod jistit pojistkou řekněme 63 mA, aby při poruše auto nepodpálil.
Edit: abych byl konkrétní, tak LM385 umí (dle výrobce) pracovat od 10 až 20 µA. OZ či komparátory s malým odběrem mívají nízké Vcc max, takže by bylo potřeba je napájet ze stabilizátoru s nízkým klidovým proudem a vzorek pro komparaci brát před stabilizátorem, nebo komparátor udělat diskrétně.
K té TL431: existuje TLV431 s katodovým proudem 80 µA.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- martinkopp
JirkaZ správně doporučuje co máš použít. Já jen doplním, že pokud jedeš vysloveně po spotřebě, jde to i s nižšími desetinami µA. Například LTC1540 je komparátor s integrovanou referencí = přesně to co potřebuješ se spotřebou 0,3uA. Ale dělá se i spousta podobných pokud by ti tenhle nevyhovoval (nesledoval jsem cele vlakno). 50let staré součástky jako TL431 dnes už opravdu ne.
Jinak nechápu ty vaše proudy...
Pokud je na R2 více než 2,5V, pak je TL431 "otevřená" a proud, který teče R3 je cca 1,2mA. To je trvalý odběr. K tomu je třeba připočítat proud děličem, který je ale zanedbatelný.
A chtěl šuplíkové zapojení a to je jedna z možností.
Příklad: odběr 5 mA za měsíc sníží kapacitu o 3,6 Ah.
Jenže těch spotřebičů je tam x dalších a je prostě rozumné každý klidový odběr minimalizovat. Navíc baterka je jen málokdy plně nabitá a v dobrém stavu.
Taky se to celé dá řešit metodou vzorků, tedy vhodným nízkopříkonovým spínačem s krátkým pulsem a dlouhou mezerou ten vyhodnocovací obvod spínat jen občas. Pak jeho příkon nebude kritický.
Řešení je celá řada, spíš jde o to, zda/jak je tazatel schopen celou věc realizovat (i kdybychom mu to tedy celé vymysleli).
Jo a fakt nevíme, co tedy v tom šuplíku má
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
To jednoduché zapojení s TL431 moc dobře fungovat nebude. Zkuste si na REF připojit 10-otáčkový potencimetr a zkuste si nasimulovat pomalé vybíjení akumulátoru...
Jinak místo zastaralého TL431 se používá TLA431 nebo TLV431 v SOT23-3
Kdybych to bral ad absurdum, tak tam dám ATtiny10 v SOT23.
Jirka: Jo a fakt nevíme, co tedy v tom šuplíku má - mám většinou součástky z let osmdesátých, nějaké operáky, TTL brouky, KC, KF tranzistory, něco MLT a TR191 a pod.
To asi v současné době použitelné nebude, proto se přikláním k možnosti nakoupit součástky pro dnešní dobu poplatné.
Tu stavebnici jste mi rozmluvili kvůli LM358, zapojení od DoukeDuke se mi líbí ale i na to jsou pochybnosti.
Zkuste teda navrhnout něco bezšuplíkového, ale spolehlivého.
Děkuji