Home made reprosloupy
Moderátor: Moderátoři
Home made reprosloupy
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše: ... optej se Thalese ...
podívej se na Repromanii
https://www.repromania.net/projekty-hifi/
nejlepší konstrukce jsou od TheLastUnicorn
https://www.repromania.net/forum/member ... ile&u=1802
nebo na Audioweb
https://www.audioweb.cz/viewforum.php?id=25
tam je nejlepší obrátit se přímo na Tondu
https://www.audioweb.cz/profile.php?id=2
Totem je konstrukce dávno překonaná. Vznikl jako řada extra levných projektů pro největší šetřílky. Nejde o to, jestli dvoj nebo trojpásmo. Oboje může být velmi dobré i zkažené. Ale Totem používá tehdy dostupné drivery a zvukovody. Mně se třeba zvukově nelíbil žádný z Totemů, ani ty větší osazené lepšími repráky.
- TheLastUnicorn
Některé konstrukce můžou mít 20 let a měniče jsou pořád dostupné. Někdy člověk něco postaví a po roce zjistí, že výrobce některého měniče ukončil výrobu. A stává se i to, že měnič vypadne během vývoje soustavy (jako to bylo u projektu URS3100). Tak to prostě je.
Chtělo by to opravdu přiblížit nějakou tu představu: velikost, rozpočet, v jaký místnosti to bude hrát, jaká je představa o spodku atd. Pak se dá nasměrovat nebo něco konkrétního doporučit.
Totemy bohužel dojížděly na kvalitu použitých driverů a zvukovodů. Použilo se to, co bylo tehdy k dispozici a tehdy toho moc nebylo. Hrálo to přijatelně, žít se s tím asi dalo, ale i kombinace ARN567 + DT300 ve WG300 hrála líp.
Bedny by byly na zemi, místa je cca 35-40 cm základna, výška tak do metru. Repráky do obou do 15K pokud to bude mít smysl.
Zesák mám nabídku od kámoše na rok a půl starý Dynavox VR70 za 12K CZK. Pořídil si lepší, Cayin Jazz 80. Ale nejspíš to bude chtít taky novou sadu lampiček, což je minimálně 3K navrch. Nevím, jestli to pro mě nebude šlápnutí do lejna.
Vím o tom minimum, takže nějaký doporučení samozřejmně vítám.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- TheLastUnicorn
2x40W v místnosti 18m2 je úplně postačujících pro bedny s průmernou skutečnou citlivostí tak 85dB/W/m, pokud neuvažujeme o koncertní hlasitosti. Pokud ano, 2x100W bude stejně málo.
B&W DM630 nejsou dobré bedny, protože principiálně je už kombinace 8" basáku a 1" kaloty špatná. Tady navíc s úplně nevhodnou výhybkou s dělením na cca 3kHz, která způsobí, že na cca 1,6kHz začne padat vyzářený výkon, na 2,5kHz je už vyzářený výkon velmi malý a na 3kHz se zase prudce zvedne. V praxi to bude znít tak, že spěv bude znít jak s ucpaným nosem (což je u B&W této třídy úplně typické). Mezi 2 a 3k bude zkrátka poslechově díra.
I tovární bedny, které budou rozumně velké, citlivé a minimálně tonálně vyrovnané nebudou vůbec levné. Věci, co uměj opravdu hrát jsou většinou dost ceněné a pak už je na konkrétním jednotlivci, zda za stejnou cenu půjde do vlastní stavby něčeho osvědčeného a dobře hodnoceného a bude mít doma nové bedny, nebo koupí za ty peníze něco staršího značkového, dobře hodnoceného, ale z druhé ruky a v neznámém stavu. Ono obě volby jsou finančně dost náročné.
Celeron: Tady bude nejspíš i požadavek na vyrovnanou impedanční charakteristiku kvůli tomu lampáči, minimálně tedy kompenzovaná impedance hrbu dole. Teoreticky bych přinajhorším mohl nabídnout svůj poslední (nezveřejněný) projekt SDS360-2. Jedná se o kompaktní sloupky rozměrů 200x1000x300mm, basreflex, osazení 2x SB17CAC35-4 na pozici basů, 1x RS125-4 na pozici středů a SB26ADC-C000-4 na pozici výšek. Celková impedance 6 ohmů. Průmerná citlivost bohužel jen na úrovni cca 84dB/W/m. Cena měničů cca 16k. Zvukově za mně jedna z absolutně TOP věcí, jaký jsem kdy stavěl.
Je to jak píše Unicorn. Vzhled je jen třešnička na dortu. Použité repráky sice konstrukci předurčují, ale výsledek stojí a padá na odladění ozvučnice a výhybky. Sebelepší repráky použité nazdařbůh (třeba s univerzální výhybkou, navzájem k sobě nevhodné, v nevhodné ozvučnici) dobře hrát nemůžou a nikdy nebudou.
Cust:
Kolik chceš investovat? Velikost, prostor, nároky?