Co se více vyplatí ohledně ohřevu vody do pračky?
Moderátor: Moderátoři
Co se více vyplatí ohledně ohřevu vody do pračky?
Co vy na to? Díky.
A kutilmile - nelituju tě
Praní trvá o cca 1/3 míň, než na studenou. Vodu v bojléru ohřívá solár, takže šetřím elektriku ze sítě. Pereme tak už minimálně 15 let a pračce ani prádlu to nevadí. Ale pokud se do pračky pošle 40℃ a více, tak je problém, špína se tak nějak v prádle srazí a moc se jí nechce ven.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jenže dnes, se za 125 tisíc FVE nepořídí. Spíš za 2,5-3 x tolik. Sice je cena kWh o dost vyšší ale bez dotace je to nenávratná investice.
Navíc ty žvásty o životnosti panelů. Mám 4,9 kW. Na začátku to občas dávalo až 5,5 kW. Nyní, po necelých 15 letech provozu jsem rád, když při idealních podmínkách dá 3,9 kW.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale dovolte mi jednu OT úvahu o dotacích, když už s tím Bobobo začal:
náš svět brzdí závist, místo toho, aby ho tlačila vpřed.
Kdo chtěl, uměl, měl prostor a možnost pustit se do solárů ještě dřív, než se podařilo nalákat hromadu dalších na rychlou návratnost, tomu se to vrátilo. Pak bylo dost těch, kdo do toho šli, ale "nestihli připojení do sítě v termínu" (nezřídka zdržované právě těmi, kdo pak milostivě nabídli "odkoupení ztrátové investice", protože dotace skončila). Ale i těm z toho zbylo aspoň tolik, že neskončili v dluzích.
Zatím ti další, ať už tu možnost neměli, nebo měli a prošvihli, dál držkovali a dodnes držkují u piva nad tím, jak je ti první okrádají, aniž by sami zkusili do takového projektu jít. Neseděli asi včas u toho piva ve stejné hospodě s podloudníky (čti lobby), kteří šikovně a v pravou chvíli protlačili příslušné zákony, tarify a jejich změny.
Každá dotace i dotovaná cena vyvolává nerovnováhu, odněkud se na tu dotaci přece musí příslušná částka vzít.
Ale není zloděj ten, kdo využije nabízenou dotaci. Nakonec ani ten, který ji papírově vyřídí za nějaké pro něj zajímavé procento, jestli je pak úspěšně přiznaná.
Prostě si děláme Vánoce - skládáme se na dárek pro ty schopné, kteří měli tu drzost (ani ne tak odvahu, ta je založená na tom, že víš, do čeho jdeš) se do toho pustit, i když to přesahovalo jejich možnosti. Fandím jim, jakkoli sám na dotaci nedosáhnu, protože panelák s nakupovaným teplem a parkování na ulici, kde se zrovna najde místo (to, aby se mi vracelo aspoň něco přes plug-in hybrid), to komplikují.
Pořád lepší, než z dotací stavět rozhledny, z nichž mělo být vidět, jak doháníme bohatší země, a po uplynutí smluvní doby existence je zase bourat... přihlásíme se o to, čím jsme na takto zmařenou investici přispěli?