Důležité: Bojler - zkušenosti

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mirku

Důležité: Bojler - zkušenosti

#1 Příspěvek od mirku »

Ahoj kolegové
po šesti letech provozu mi začala z otvoru pro teploměr odkapávat voda u bojleru OKC-200 výrobce Dražice. Jelikož je izolace v horní části otvoru nasáklá, předpokládal jsem, že na vině bude netěsnost zátky na horní části bojleru (stává se). Po demontáži krytky jsem bohužel nenašel žádný únik ani vlhkost.
Při dotazu u výrobce mě nasměroval na smluvní servis, který mi sdělil, že po šesti letech je takový problém naprosto normální !?! Výrobce při dodržení všech podmínek pro uplatnění záruky dává "na železo" prodlouženou záruku pět let.
Nějak se ale s tím "normálním stavem" nemůžu srovnat, protože předchozí bojler z Elektrokovu Trutnov jsem nahrazoval po 28 letech takřka bezúdržbového provozu (jednou vypuštěn a vyčištěn).
Řešením je buď výměna nádoby, která se prodává jako ND pro servisy, nebo koupě nového bojleru. A tady se chci optat na VAŠE ZKUŠENOSTI:
1. jaký výrobce má dnes solidní kvalitu a spolehlivost svých bojlerů?
2. má smysl kvůli životnosti kupovat bojler s nerezovou nádobou? (s ohledem na dvojnásobnou cenu)
díky za smysluplné odpovědi ... :idea:
Přílohy
OKC200_unik.png
OKC200_unik.png
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Dražice OKC už fakt NE!
Mám dva vyřazené kusy těsně po záruce. U jednoho začala protékat voda do topné spirály výměníku a u druhého někde protéká topná jímka. Chystám se to říznout a podívat se, co je špatně. Předtím tam byly bojlery jen na elektriku a bez výměny anody vydržely 12 až 15let.
Pak měl/má OKC ještě jednu konstrukční vadu - pokud topíš plynem, tak je čidlo umístěné podle návodu příliš nízko a bojler se přetápí. Pokud máš plynový kotel, co neumožnuje snížit teplotu vody a pere tam 80°C a zatuhne ventil na studené vodě, tak ten bojler velice rychle někde povolí.
mirku

#3 Příspěvek od mirku »

a čím jsi je nahradil?
HF_Tech

#4 Příspěvek od HF_Tech »

Na jednom místě je to už naopak. Vodu ohřívá vlnovec v akumulačce a akumulačka se natápí v létě solárem a v zimě dřevem nebo tepelným čerpadlem.
Na druhém místě jsou bohužel opět dražice, protože ženské nemohly 3dny počkat :roll:
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

"Kvalitu" naznačuje i podstatně nižší hmotnost současných typů. Příklad u čistě elektrických 125l:

Tatramat EO 936 (do 1990) ... 57 kg
Dražice OKCE 125 ................ 43 kg
Stiebel EOV Trend 120 .......... 32 kg

Těch až 25 kg ušetřili hlavně zeslabením stěny nádrže, ne krytem elektriky z plastu. Původní Tatramaty někdy vydržely až 40 let, což se od nástupce Stiebel rozhodně nedá čekat.
vicious

#6 Příspěvek od vicious »

Achab: PSH 120 Trend má 39 kg. Áno, došlo k zníženiu hrúbky steny ale v porovaní s EO 936 je tenší aj vonkajší plášť a veko/dno vonkajšieho plášťa nie sú lisované z plechu ale plastové.
Na terajšom je veko/dno zvarenca kotla určite z dvaapolky, plášť buď 2,5 alebo 2,1, už neviem presne.

mirku: kúp Tatramat, vydrží v pohode, ale zase cenovo vychádza drahšie než Dražice.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Dolezita je nielen hrubka, ale aj kvalita materialu a jeho povrchovej upravy. To sa ale porovnava tazko.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

U mě ležatej 200l dražickej jen na elektriku (keramická patrona mimo vodu) maká od roku 2004. Jednou za 3 roky vyměním anodu. Těsnění příruby měním s každou druhou anodou, většinou se poškodí. Povrch vevnitř je krásnej lesklej smalt, za ty 3 roky vyberu asi tak lopátku na uhlí písečku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vrky

#9 Příspěvek od vrky »

Ten Trutnovák byl taky kus železa. Na hale byla stavební míchačka a had na výměníku a kotel byl takové tmavě šedé barvy, nevím jestli to byla cementová kaše, nechtěl jsem moc okukovat...
mirku

#10 Příspěvek od mirku »

Celeron píše: ... u mě ležatej 200l dražickej maká od roku 2004 ...
no jo, to máš asi ještě kus, kde se nešetřilo ... od roku 2006 je totiž novým 100% majitelem firma Nibe, která podle zainteresovaných změnila konstrukci kvůli úsporám a od té doby je průměrná životnost cca 6 let ...
předpokládám, že máš svoji vodu a rozvod máš na nízkém tlaku ...
Hape
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Hape »

Může se stát, že díky naší milované EU už budou od roku 2027 k dostání asi jenom nerezové bojlery, viz článek na Seznam Zprávy.
Jeden 200 L nerezový kombinovaný bojler jsme kdysi doma měli. Člověk by si myslel, že takový bojler bude mít nadosmrti. Omyl, po pár letech začal téct. Ne že by prorezl, ale tekly sváry. Později jsem se s tekoucím nerezovým bojlerem setkal znova. To byl úplně jiný a podstatně větší bojler. Tomu zase praskaly stěny u svárů. Takže ani nerezový bojler není automaticky záruka dlouhé životnosti.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Copak, kyslíková koroze nerezu na svárech? Já už viděl nerezový zábradlí na porážkovým boxu se svárama rezatýma jak liška, nevím kdo ani čím to vařil, snad dokonce COčkem, ale vypadalo to děsně, muselo se to celý rozbrousit flexama a převařit znovu a pořádně TIGem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Stejnej problém jsem měl na Xsaře Picasso. Poslední komora výfuku byla nerez včetně vstupní a výstupní trubky. A svar mezi komorou a trubkama začal reznout už rok od koupě auta. Výstupní trubka ve sváru upadla po sedmi letech.
Na C4 Picasso se polepšili, ani po 16 letech výfuk nerezne a drží.

Nerezový bojléry jsou problém pokud má voda větší obsah manganových nebo železitých solí. Pak to rezne jako sviňa. A taky je stejnej problém pokud se používá na vstupu do bojléru změkčovač vody.
Kámoš je chemickej inža a svůj nerezovej bojlér zevnitř na všech svarech napatlal pasivačním gelem (vypadá to jako silikon vazelína) a nechal ho asi 2 dny působit. Když měl bojlér po pár letech otevřenej kvůli výměně anody, koroze na svarech žádná.
Obojí má taky velkej vliv na životnost magnéziový anodový tyče. Pokud ji voda sežere, pak si na bojléru zase pošmákne elektrochemie.
Takže nerezovaj bojlér není zase taková výhra...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
doktor365

#14 Příspěvek od doktor365 »

V práci jsme měli několik nerezových akumulačních nádob. Všechny po letech praskaly a tekly.
bu2520

#15 Příspěvek od bu2520 »

Známý projektant strojírenské firmy která dělá nádrže z nerezu , když mi nechával vyrobit nerezový elektrokotel. Tak říkal, že pokud nemá uzemňovací body ideálně po metru tak ty nádrže praskají. Kotel mi fungoval bez problému dvacet let a dodnes ho mám schovaný.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“