NF milivoltmetr - adaptér
Moderátor: Moderátoři
@ Hill - díky za upozornění. Rozsah od 1,6 mV do 3 V a kmitočet 1 kHz, jak mi manuály předepisují. Diody mám 1N4148.
Pokud nezůstanu u zapojení, co sem dal DukeNuke s nostalgií na dobu, kdy mi bylo 15, tak použiju některé to zapojení s operákem. Kalibrovat to budu z 12XG 036, ale o nějakou super přesnost nejde, spíš o sledování, jak to v řetězci stoupá.
Ale na to si přece stačí použít ten oddělovací zesilovač z tohoto schématu s děliči (od vstupu až k bodům 3/3'). Ani ty diody nebudeš potřebovat.
Na výstupu dá jen tolik, co mu baterie dovolí, a v nejhorším prorazíš tranzistor na vstupu toho předzesilovače.
Že by to prošlo až na vstup zvukovky, je pravděpodobnost nepatrná.
Chyba. Dej tam Schottky BAT43 nebo 46 nebo 0A9 = Ge s Au hrotem.break píše:...
@ Hill - díky za upozornění. Rozsah od 1,6 mV do 3 V a kmitočet 1 kHz, jak mi manuály předepisují. Diody mám 1N4148.
...
A kutilmile - nelituju tě
Ale dobrá - řekněme, že pro Avomet si to postavíš celé, pak má Ekkar pravdu: při použití měřidla s lineárním usměrňovačem (což je v tom schémátku vše od uzlů 3/3' vpravo): běžná křemíková dioda typu 1N414x je nejméně vhodná, protože má velký úbytek napětí v propustném směru. Ten musí zesilovač během průchodu signálu nulou "přetlačit", což zvyšuje nároky na jeho zisk a rychlost přeběhu, aby zůstala zachovaná linearita stupnice od počátku, a aktivní část usměrňovače nezakmitávala, protože v oblasti průchodu měřeného signálu nulou pracuje ten zesilovač s prakticky otevřenou smyčkou zpětné vazby, tedy i s maximálním ziskem.
Schottky diody a germanium s přivařeným zlatým hrotem mají nároky zhruba poloviční.
Obrázky jsou odsud:
https://radio.ok1cjb.cz
Ale teď, nač jsem se podíval: s tím jediným tranzistorem a Avometem II přepnutým na stejnosměrný rozsah 0,3 V je linearita stupnice od asi 7 - 8 % výchylky ručky od nuly velmi dobrá, při vhodné volbě děliče na vstupu (tedy takové, kdy se měří od 25 % do 100 % výchylky ručky) je přesnost i lepší, než je pro servisní účely potřeba.
Ovšem jen s diodami s malým úbytkem napětí v propustném směru. Zbývají Schottkyho diody - Avomet II potřebuje na plnou výchylku proud jen 20 µA, při něm už mají Schottkyho diody dostatečně velký poměr odporu v propustném směru vůči odporu ve směru závěrném a z dostupných typů diod nejmenší úbytek napětí, tedy signál není třeba nijak divoce zesilovat a jeden tranzistor stačí na dostatečně přesné měření.
Na běžné křemíkové diody je jeden tranzistor málo, s nimi vyjde stupnice už poměrně nelineární a bylo by třeba si k Avometu udělat kalibrační tabulku.
Nebo použít zapojení s OZ, pak bude celkem jedno, jaké diody použiješ.
A ještě drobnost - na grafu je vidět, že zatímco se všechny křivky při průchodu nulou do kladných hodnot sejdou v jednom bodu, při průchodu zpět (střed grafu) už ne. To způsobuje rozdíl pevného kolektorového odporu, přes který se nabíjí C2, a odporu otevřeného tranzistoru, který ho vybíjí. Nejspíš to příliš nebude vadit ani na okrajích akustického pásma, je to kreslené pro kmitočet 1 kHz.
Jo, přesně tak - aby libovolná půlvlna signálu procházela vždycky obojím druhem diod v sérii a ne jedna jenom Schottkama a druhá jenom hrotovkama s Au hrotem - aby byl v obou půlvlnách stejnej úbytek na diodách. Samozřejmě při předpokladu měření symetrickýho a pokud možno harmonickýho signálu ...Hill píše:I to bude fungovat. Jen bych doporučil, aby horní dvě diody byly stejného typu a dolní dvě taky. Jinak je jedno, která dvojice z nich bude GAZ, a která Schottky.