jaký LINUX ?

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#16 Příspěvek od ransom »

HF_Tech píše:Na starší počítač je vhodný právě Linux Mint nebo Puppy Linux.
Pokud stačí prohlížení internetu a přehráváné videa, tak pak už není ani potřeba hledat dál.
Manželce jsem na starší noťas jebnul Mint. Přesně za tímhle účelem, aby to mihla používat na chatě. Po dvou dnech přišla, že na ni internet mluví anglicky. Chvíli mi trvalo, než jsem rozklíčoval, co tím myslí - Firefox je v anglické lokalizaci. Je aktuální, odstranění a nová instalace nepomůže. Lokalizaci má podle systému, ten je český. Když dám stáhnout jazykový balíček, tvrdí že není připojený k internetu. Přitom je, normálně surfuje jak vzteklej.
V podstatě všecky moje pokusy s Linuxem za poslednich pětadvacet roků vedly k rychlému návratu k Windows...
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
masar

#17 Příspěvek od masar »

A z této stránky jsi to zkoušel?
:wink:
asdf
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od asdf »

Tak jsem to teď schválně vyzkoušel. Na Xubuntu mám Firefox normálně česky.
ransom

#19 Příspěvek od ransom »

masar píše:A z této stránky jsi to zkoušel?
:wink:
Jistěže.
Čímž se dostáváme k tomu, že nainstalovat cokoli v Mintu, pokud to není přímo z jeho repozitáře (tady se stáhne soubor tar.gz) je úkol pro hackera. Hrabání v konzoli mě absolutně nebere.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od asdf »

Já to mám česky bez konzole. Stačí vybrat Menu aplikací/Nastavení/Jazyková podpora. Normálně to jde naklikat. Tedy v Xubuntu.
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Tady to je k nenalezení. Mint není příliš konfigurovatelný.
Proč se 🤐 každá blbá změna nastavení (formátování flashky, vytvoření bootovacího disku etc) musí potvrzovat administrátorským heslem? To je ono slibované desktopové pohodlí pro běžného uživatele?
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

Zjevně od toho čekáš něco jiného než jakýkoliv unix obecně nabízí. nZměna se musí potvrzovat, protože měníš filesystém a na to nikdo jiný než admin nemá právo. Ve woknech flashkám udělili výjimku, u HDD je to to samé.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od asdf »

Ty hesla mě taky občas otravují. Ale bezpečnost je bezpečnost. Aspoň Ti někdo neudělá v systému binec tak snadno.
JirkaZ

#24 Příspěvek od JirkaZ »

ransome, nic ve zlém, ale mám pocit, že moc nevíš, která bije a že to bez jakékoliv snahy o změnu či zlepšení se netušíš oněch 25 let.

To, že něco vypadá jako něco jiného (Linux jako widle) neznamená, že je to totéž.

Prostě viz první odstavec mého podpisu.

Jen na okraj: v mém okolí používá Linux více jedinců. Z toho bych zmínil tři, z nichž dva bych nazval počítačovými analfabety a ten třetí (znalejší) je krátce po přechodu z widlí. Všichni jsou spokojeni.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
danhard

#25 Příspěvek od danhard »

Pánové dotaz, bude mi ten Mint chodit i s 1GB paměti ve starém noťasu, ve kterém jsou teď XP ?
asdf
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od asdf »

Mint nevím, ale ten Xubuntu provozuju na virtuálním počítači s 1GB a funguje dobře. Má obsazeno 524MiB. Když použiješ nějakou starší a třeba 32-bitovou verzi, bude to chtít nejspíš ještě míň.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od asdf »

Akorát mi teď dochází, že při instalaci to chce víc paměti nebo nějaký swap. Tak je třeba si s tím trochu pohrát. Ale po instalaci už je na 1GB v pohodě.
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Debian + TDE (Trinity Desktop Environment) chodi aj na 512MB. Akurat vsetky tzv. moderne browsery su nenazrane.
lesana87

#29 Příspěvek od lesana87 »

A v těch "nemoderních" zase čím dál víc stránek nefunguje, protože jsou spatlané pro ty "moderní". Teď nedávno třeba přestal fungovat google v linksu. Naštěstí duckduckgo v něm ještě funguje.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od asdf »

Hmm, to je škoda. Přitom, tam pořád mají tu jednu ušmudlanou řádku.
Odpovědět

Zpět na „Software“