jaký LINUX ?
Moderátor: Moderátoři
Mám dojem, že před výběrem distribuce Linuxu, by se měl budoucí uživatel zamyslet především nad tím, k čemu ten počítač pak bude používat. Dále, jaký hardware, včetně periferií bude používán. Zda k tomu všemu budou potřebné Linuxové ovladače. Jaký software nad tím operačním systémem má běžet, zda je s Linuxem kompatibilní.
A hlavně, zda má zájem vzdát se komfortu Win, Office, apod., a místo toho, rutinně používané programy, nahradit jinými, třeba i méně komfortními.
Na tom mi kolabovali XP-čka, když jsem měl jen 512kB.
Jenže teď se nedaj použít XP ani s 1,5GB, resp. nemám chodivej prohlížeč.
Otkundes, kdybyses mě zeptal na W98, tak bych Ti snad i poradil
No, tomu Firefoxu se na 1GB moc nechce, swapuje. Když si zobrazím Bastlírnu, tak mám sežráno 715MiB. Ale použít se s trochou trpělivosti dá.danhard píše:Když tam přidám SSD, tak by swapování nemuselo vadit ?
Na tom mi kolabovali XP-čka, když jsem měl jen 512kB.
Jenže teď se nedaj použít XP ani s 1,5GB, resp. nemám chodivej prohlížeč.
Otkundes, kdybyses mě zeptal na W98, tak bych Ti snad i poradil
Když budeš instalovat na SSD a budeš mít ještě HDD, tak na ten HDD můžeš při instalaci swapovat a půjde to.
Na SSD bych neswapoval. Partnerce to SSD při swapování docela rychle odešlo.
Edit: Lesana byla rychlejší.
Má zkušenost za tu dobu je taková, že se mi to prostě uživatelsky nelíbí. Linux jakkoli načančaný má furt hnusné prostředí. Druhá věc je, že neexistují náhrady za veškerý soft, který potřebuju používat. Mám Linux na místech, kde mně to nevadí. Na dvou HTPC, kde slouží dobře pro spouštění KODI, a na notebookách na chatu a do dílny. Na běžné hlavní použití ho nechci. Není to věc k okamžitému použití. Jestli někoho baví roky hledat, študovat, zkoušet, kompilovat a rejpat se v tom, aby to dovedli k použitelnosti, je to obdivuhodné. Ale já mám jiné koníčky.JirkaZ píše:ransome, nic ve zlém, ale mám pocit, že moc nevíš, která bije a že to bez jakékoliv snahy o změnu či zlepšení se netušíš oněch 25 let.
Že jsem zrovna dnes načal téma, je dáno tím, že jsem dovezl domů ten noťas s Mintem. Nakonec jsem Mint 21 přeinstaloval Mintem 22, což zabralo míň laborování než kolik jsem před tím věnoval vzpurnému Firefoxu. Teď to můžu dát manželce s nadějí, že bude pokoj.