Regulátor otáček motorku 230 Volt

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
padik

Regulátor otáček motorku 230 Volt

#1 Příspěvek od padik »

Zdravím. Mám krbová kamna a přesun teplého vzduchu od nich jsem řešil větráčkem z PC a spínaným adapterem 12 Volt. No a teď jsem rušil akumulačky a vylovil z nich ty větráky. Za 45 Kč se prodává hotový regulátor, no problem.
https://www.zbozi.cz/vyrobek/apt-ag660a ... ve-motory/. Ale nejsem ochoten platit poštovné. Asi vidím na desce diak a ten nemám. Bude to hodně rušit? Že prý pomůže ferit tlumivka v cestě. Mám si to koupit i za cenu poštovného, co?
samec

#2 Příspěvek od samec »

padik píše:Bude to hodně rušit?
Áno
padik píše:Mám si to koupit i za cenu poštovného, co?
Nie.

Ten regulátor je pre sériový (univerzálny, komutátorový,...) motor. Motor v kamnách je indukčný, jednofázový. Triaková regulácia naňho nefunguje. Potrebuješ frekvenčný menič.
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Motorky z akumulaček se regulovaly sériovým odporem. Ten najdeš v akumulačkách poblíž motorku ventilátoru.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
alj

#4 Příspěvek od alj »

Pochybuji, že by tím šel regulovat motorek z akumulačních kamen.
Ale pokud by jsi to chtěl zkusit, kup si ho přímo z Číny a máš ho za pár korun i s poštovným.
https://www.aliexpress.com/item/1005003069892307.html?
martinkopp

#5 Příspěvek od martinkopp »

Bude to fungovat buď blbě nebo vůbec. Motor bude nepříjemně vrčet. Použij buď odpor nebo regulační autotrafo.
jogi24

#6 Příspěvek od jogi24 »

Presne ako ti radia kolegovia, pre tvoje motorčeky zbytočne vyhodené peniaze. Tiež som si naivne myslel, že za ten regulátor čapnem tlmivku a pojde to.... OMYL. Nekupovať!!!! Iba že by si chcel stmievať žiarovku
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Normálně reguluju triakem motor s ventilátor z aku (a plno jiných motorů, ono se tvrdí, že to nejde ale jde). Taky třeba v odsavači, kde odešli odbočky vinutí. Maličko motorky vrčí, rušení nevím, nic se neděje.
mtajovsky

#8 Příspěvek od mtajovsky »

Motor pohánějící větrák jde velmi dobře řídit napětím i fázovou regulací a to právě vzhledem k momentové charakteristice zátěže. Například v (dnes již starší konstrukce) pračce vzduchu tuzemské konstrukce se větrák MEZaxial řidil přepínáním předřadných kondezátorů. Viz http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... tor#378975 , kde jsem to vysvětloval i grafy.
Odpovědět

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“