Funkce pneumatického členu

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

Funkce pneumatického členu

#1 Příspěvek od kulikus »

Mám tu zbytek pneumatického ventilu 1 do 1ze 2, asi kdysi řízeného elektromagnetem. Je označen JOC SR550-RN18D. Ma dva výduchy T.
Jedno ze dvou plastových čel (na fotce) ventilu má zajímavý mechanismus, jehož funkce mi není jasná. Je osazen kolíkem s drážkou pro šroubovák na konci. Kolík podložený pružinkou má dvě polohy a funguje jako přepouštěcí ventilek, přivede vzduch z pomocného kanálku nad čelo posuvného středu ventilu. K čemu to je?
Co vše se dá určit ze schematu na samolepce? Především z symbolů na pravé a levé straně. Je ta symbolika normovaná?
Přílohy
IMG_4468.jpeg
Část JOC SR550-RN18D
Část JOC SR550-RN18D
vicious

#2 Příspěvek od vicious »

K čemu to je
Ručne ovládanie, napr. kvôli vyskúšaniu funkčnosti alebo, možno prestaviť kľudovú polohu do opačného zapojenia. Toto ti bude musieť poradiť niekto iný, lebo s týmto si nie som 100% istý.
Symboly sú štandardné, je to 5/2 cestný (5-cestný dvojčinný) ventil, nepriamo ovládaný vzduchom s vratnou pružinou.
Ovláda sa s ním pohyb piestu, ak je potrebné aby bol v jednej polohe a po zapnutí cievky sa prestavil do druhej polohy, po odpojení napájania sa vrátil.
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

U ventilů, které mi prošly rukama, se zatlačením toho terčíku ventil nuceně přepne místo ovládacího signálu, a pootočemním zaaretuje sepnutá poloha.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kulikus »

Ok. Díky.
Vskutku. Je to pro manuální ovládání.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“