Regulace vodní podlahovky

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Jelikož mám uhelný kotel , tak mi čerpadla běží spolu . Jinak bych měřil vstup vody do rozvaděče pro podlahovku , naco vymýšlet což jiného ??
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Termostat oběhovky na vstupu rozdělovače mám. Ale jak vidět, chování co začne, pokud vychcípne kotel, jsi zjevně nepochopil. Přečti si to ještě jednou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

Ha, já budu dělat podlahovku koncem listopadu - hezké poznatky - jdu prostudovat kotel a jestli umí řídit oběhovky a asi budu tahat kabely navíc!
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Spíš bych bejt tebou natahal do podlah asi metrový krky pro měřící sondy a svedl to třeba do rozdělovače. Do každý místnosti jednu. Ale bacha na typ krkačky a ohyby, abys tam sondu vůbec dostal. Krkačku na konci zašpuntovat jinak ji zaleje anhydrid. Jo a sondu tam nedávej před zalitím, v krkačce kondenzuje voda a sonda shnije. No a z rozdělovače silnější krkačku do kotelny.
Někdo dělá v měrových krkačkách "lanovku" ze silonový struny přes hřebík na konci krkačky v podlaze, pak jde sonda líp zatáhnout a nebo později vyměnit.
Já mám sondu do podlahy jen v referenční místnosti a škubu si vlasy, že jsem je nedal všude.
Jirka

BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Podlahovku lze pro život brát jen jako doplněk . Jedinec potřebuje mít podmínky hned a regulace podlahovky to nikdy neumožňovala a nebude . Podlahovku je třeba brát jen jako doplněk topení v domácnosti . Zbytek jsou jen bláboly .
Cust

#21 Příspěvek od Cust »

Jirko, dnes jsem mluvil s mým topenářem. Řekl mi, že oběhové čerpadlo budu mít jen u kotle. Že do rozdělovačů se nedává. Jen v případě, že máš rekonstrukci a jedeš současně radiátory a jinde podlahovku. Probírali jsme i sondy do podlahy. Na dotaz, jestli není čidlo do podlahy jen kokotina, mi řekl, že podle něj ano. Budu mit všude jen podlahovku, kde maximální teplotu otopné vody budu řešit směšovákem a ekvitermní regulací. Nechápu proč bych tu vodu měl měřit i na trubkách... Kašlu na to. Na řízení a umělou inteligenci jsem utrpěl doktorát, tak myslím, že toto dokážu zregulovat podle vlastního algoritmu. Na kotel dostanu popis pro ovládání (morbus) takže snad klídek.
Naposledy upravil(a) Cust dne 22 říj 2025, 20:40, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Ty jseš BOBO blábola. :roll: V novejch barákách se minimálně 5 let topí už jen podlahama, jedinej radiátor je žebřík v koupelně.
Jirka

Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Jo, je to rekonstrukce, podlahy jsou přidávaný k stávajicí litině dodatečně. Ty budeš mít jednoteplotní systém, já mám dvou.
Ale fyziku neočůráš, pokud klesne teplota topný vody pod teplotu betonu podlah, bude z podlah nízkoteplotní kotel. A vypnutím čerpadla oběhovky v kotelně nebo u mě v rozdělovači to stejně úplně nevyřešíš, Wilo Yonos Pico, co je třeba na Ladomatu nebo v tom mým rozdělovači, propouští a to docela dost. Odzkoušeno. A taky bacha, většina vodotopů jsou matláci co rozumí rourám a kotlům ale o regulaci nemaj ani páru.
Jirka

Cust

#24 Příspěvek od Cust »

V RD si téměř nikdo nedokáže zajistit týpka, který rozumí řízení (slovu regulaci se raději vyhýbám, je to trošku pejorativní). Řízením jsem se půl života živil a to jak PID, tak stavové regulátory klidně i s pozorovatelem či částečným pozorovatelem nebo regulátory na bázi umělé inteligence definované lingvisticky.
Vím, že řemeslník to dokáže zapojit/nastavit a pokud není pitomec, tak dobře, ale jak to vlastně šlape už se zeptat nesmím.
Každopádně to dokážu oměřit, analyzovat a přenastavit. Jo, chvilku to potrvá a to jen tak odborníkovi zaplatit nedokážeš....
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud stavíte nedejte na bláboly . Pokud máte uhelný kotel je třeba mít oba systemy dohromady . Ani božská regulace vám nezajistí za hrozné prachy pohodu . Neklapu o plynu .
Cust

#26 Příspěvek od Cust »

Nemám uhelný ani plynový kotel, chci mít pohodu. Bláboly nesnáším, zkus někdy místo blábolů napsat řešení.
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

Já ho několikrát zde popsal .
Cust

#28 Příspěvek od Cust »

Tak jsem si vlákno pročetl ještě jednou. Na první straně meleš jako obvykle urážející nesmysly a na druhé straně něco o uhlí... To řešení jsem bohužel nenašel.
BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

Vem si kurz pochopení psaného textu .
Cust

#30 Příspěvek od Cust »

Jo já jsem nechápavý. Ale možná už vím. Celeron je k o k o t, já ještě větší a ty maš kotel na uhlí.

Ale jasné, pokud řešení máš, jak zapojit celeronovi správně otopný systém, tak to hlavně neprozrazuj. Co kdyby kvůli tobě měl doma pohodu a ještě ušetřil prachy.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“