Uhlí na přívěsným vozíku
Moderátor: Moderátoři
Uhlí na přívěsným vozíku
Mám nebržděnej vozejk na 750 kg a 220 x 130 x 40 cm, což je cca 1,15m³. Když ho naložím rovně a přikreju origo plachtou, bude hodně přetíženej? Nedaří se mě nalýzt kolik má měrnou hmotnost ořech 1, tedy hrubší, víc vzduchu v mezerách.
Kdyby to bylo 700 kg/m³ tak mě vychází že by byl lehce přetíženej ale snad bych to těch 20 km po okreskách bez policajtů dovezl, žádnej kopec nahoru ani polňačku na cestě nemám.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Uhlí píše:Pro spotřebitele je zajímavá měrná hmotnost sypaného uhlí při dodání, která se pohybuje asi od 720 kg (hnědé uhlí) do 750 kg (černé uhlí) na 1 m3.
několikrát za rok a běžně veze cca 800 kg, teď naposledy mí říkal , že mu
to naložili "s kopečkem" a bylo toho přes tunu. Na vozíku má pro zvětšení
obsahu rám kolem cca + 15 cm. Za 10 let neměl problém dojet , ale jezdí s tím pomalu , hlavně z kopce .
Veľký rozdiel v orechu1 čierneho a hnedého uhlia moc nie je... vozík by to mal zvládnuť... Skôr je rozdiel či prané, alebo neprané s obsahom sprievodných častíc.. "Opraný" orech by mal obsahovať len minimum uhoľného prachu a pracej suspenzie, ktorý by bol max. vodou nasiaknutý... Ale ten údaj 0,7-0,8 t na kubík je celkom relevantný.... Tak že si na hrane
Raz som na 6 kubíkovej korbe nákladiaka - nasypanej pekne do oblúka - aby nepadalo bral "deputát-uhlie" a váha ukázala iba 5,8 tony... Ale keď som z miestneho lomu prvý krát viezol štrk a nasypané som mal ani nie polovicu,..a váha ukázala 9 ton ! tak som tuho rozmýšľal či niečo nezhodím
Bacha, aby těch 3/4 tuny byla MAXIMÁLNÍ LOŽNÁ HMOTNOST toho vozejku a ne MAXIMÁLNÍ CELKOVÁ HMOTNOST. Moh by sis pjekně naběhnout v případě, že by se ti při jízdě cokoliv stalo a chtěl bys uplatňovat plnění z nějaký pojistky. Jdou po takovejch věcech jak slepice po flusu, 20-30kilo nikdo neřeší, ale 2-3 metráky overload už znamená, že ti odmítnou plnit ... A kdybys byl viník případný nehody a mělo se to cálovat z tvýho POVka, vymáhali by to pak po tobě v regresu za porušení provozních podmínek. Přesně tohle se stalo kolegovi z ex-práce, splet se mezi celkovou váhou a ložnou váhou = nosností a stálo ho to přes 50tKč, protože zprava mu z vedlejší vyjel přímo před čumák důchodce s matizem a on ho trefil na levej zadek. Sice jasná vina na nehodě 100% důchodce (sice tam je trojúhelník jak blázen, ale dědek se hájil předností zprava), ale stejně kolega musel cálovat, protože měl o 250kg "nadváhu" na vleku - vezl si betonový dlaždice na chatu - a pojišťovna mu z toho důvodu odmítla plnit ...Celeron píše:...
Mám nebržděnej vozejk na 750 kg a 220 x 130 x 40 cm, což je cca 1,15m³. ...
A kutilmile - nelituju tě
Ale zatiaľ sme sa bavili o tiaži toho nákladu - uhlia.. čiže pohotovostná hmotnosť a maximálna hmotnosť prípojného vozidla by mala byť jasná.
Len na okraj... z požičovne som si raz zobral dlhší vozík - potreboval som prepravu dlhšieho, ale ľahkého materiálu - vozík mal nosnosť do 750kg a ťažné na Škodovečke samozrejme len do 500. ... Celková váha vozíka bola podľa TP asi 280+ 30 kg náklad.. zastavili ma policajti a že zle! Že mi musia zakázať ďaľšiu jazdu! ... Vraj prekročená hmotnosť atď .. Chvíľu sme o tom diskutovali a keď stále nič - tak som odopol vozík, auto som zaparkoval obďaleč , náklad zobral na plece a pokračoval som pešky po ceste... Boli v nemom úžase - že čo robím? Nakoniec sme sa predsa dohodli... Vraj si mám vozík naspäť pripnúť, náklad naložiť a ukotviť a pokračovať v jazde... A na koniec som dostal upozornenie, že vozík nemá zaplatenú PZP a na základe toho ma "aj" zastavili- čekli si to cez ŠPZ .... ale to bola vec požičovne ..obišiel som bez sankcií.. Ešte, že som sa nikam neponáhľal a nepršalo... lebo by ma určite dlhšie zdržali..
Koukám do malýho techničáku auta a u hmotností z toho vůbec nejsem moudrej. Je tam 1240/750 a na dalším řádku je 2120/2 120/1 574/3 360.
Kdyby mě nesebrali velkej techničák, tak by to tam bylo určitě líp popsaný.
Na tažným je štítek ale už blně čitelnej, jedinný co jsem přečetl je 9,7 kN.
Na malým techničáku vozejku je 580/580/128. Takže vozejk váží 128 a může se naložit 580 kg?
Já s tím vozejkem jel do místní betonárky pro drť pod zámkovku. Byl pátek kolem druhý. Přijel nalitej maník s HONem a zasypal mě vozejk že skoro nebyl vidět. Tak jsem si půjčil lopatu a musel jsem vozejk z tý hromady vydolovat. Pak jsem ho musel odpojit a dojet domů pro flašku se vzduchem a redukčákem a dofoukat na místě kola vozejku, protože seděly až skoro na ráfku. Domů to bylo naštěstí jen necelý dva kiláky. Podle váhy na faktuře jsem měl naložíno 1600 kg.BOBOBO píše:Mám teda šířku jen 115 a měl jsem s kopcem , bylo to 8,5q.
Z toho plyne poučení nejezdit do betonárky od M-Silnice v pátek odpoledne.
Po týhle příhodě je nějaký uhlí určitě prkotina.
- PCmaniac99
A kutilmile - nelituju tě