Zpětnovazební tyrist. reg. otáček pro síťové elektro nářadí

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bitak

#61 Příspěvek od bitak »

Děkuji za výstižnou odpověď.
bitak

#62 Příspěvek od bitak »

Zdrvím. Vypadá to, že dioda pomohla. Dal jsem preventivně 1N4007, ta je na 1000V
danhard

#63 Příspěvek od danhard »

masar píše:Řídící obvod tyristoru je navržen pro práci s motorem a jeho "protinapětím".
S odporovou zátěží jsou jeho regulační vlastnosti velmi omezené, kdy úhel otevření se pohybuje blízko 90° a mění se jen málo. Proto žárovka jen "žhne".
Pro regulaci je tedy nutné změnit zapojení řídícího obvodu, jak jsem uvedl výše. Nejjednodušším a nejpoužívanějším způsobem je použití fázovacího článku (RC) s diakem.
:wink:
Ani jsem to ostatní nečetl, ale je to přesně tak, je to regulátor pro motor, který reaguje indukovaným napětím podle otáček.

V r. 1973 jsem na to dělal odrušení pro Mechaniku Praha a asi se jim odrušení prodražilo, ve výrobě to neměli :D
Na EZÚ jsem prošel, dobrá škola, bylo mi tehdy 18 :D
EKKAR

#64 Příspěvek od EKKAR »

lesana87 píše:Nebyla by lepší k té LEDce antiparalelně dioda? Třeba 1N4148.
masar píše:Ano. Antiparalelní dioda to napětí téměř vynuluje. :wink:
bitak píše:Zdrvím. Vypadá to, že dioda pomohla. Dal jsem preventivně 1N4007, ta je na 1000V
A naprosto zbytečně. Schválně si zkus tipnout, jak vysoký napětí na tý antiparalelní diodě k LEDce bude za provozu?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bitak

#65 Příspěvek od bitak »

Jedná půlvlna 1.5-2V, druhá 0.7V???
masar

#66 Příspěvek od masar »

Jenže ta druhá je úbytek na diodě v propustném směru, UF, nikoliv UR.
:wink:
EKKAR

#67 Příspěvek od EKKAR »

Prostě zkrátka a jednoduše - ANTIPARALELNÍ dioda zmenší napětí v závěrným směru na tý druhý diodě na velikost svýho propustnýho napětí, neboli pokud se dostatečně omezí proud v libovolným směru (a to už v tom schématu je = sériově řazeným pevným odporem plus dráhou potenciometru) natolik, aby se žádná z diod nepoškodila nadproudem, nemůže na žádný z nich napětí v závěrným směru překročit napětí tý druhý v propustným směru. Takže vůbec není potřeba 1N4007 se závěrem 1kV, ale přežije to libovolná i sebepravěkovitější LEDka se závěrem na hranici 12-15V - a tu "správnou" LEDku ochrání úplně stejně.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bitak

#68 Příspěvek od bitak »

Děkuji za vysvětlení.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“