Smíchání propylenglykolu s etylenglykolem
Moderátor: Moderátoři
Smíchání propylenglykolu s etylenglykolem
Nic nemixuj. Dolej destilku na provozní úroveň, ohřej aby se směs promísila, můžeš to klidně pár kiláků projet, chladit se to bude, vypusť, nalej new destilku na proplach, znovu ji ohřej na max. provozní teplotu, vypusť - a máš připraveno na etylénglykol ... Suchý auto bez nemrzky v okruhu jen trochu zrezne na železnejch-litinovejch dílech, když to necháš třeba měsíc bez kapaliny stát.Sandal píše:.... Ten maglajs mám v plánu brzo vypustit a zlikvidovat. Auto potřebuju jen projet, aby se zahřál olej v automatu a v motoru, a mohl jsem ho vyměnit. ...
A kutilmile - nelituju tě
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A navíc - už minimální cca 10% podíl di(etylén)glykolu v roztoku s vodou zabraňuje při běžně dosahovanejch mrazech úplnýmu zmrznutí do fáze tvorby mrazem se roztahujících ledovejch krystalů, roztok "zgelovatí", takže sice neteče, ale zůstává objemově pružnej, takže nehrozí roztrhání motoru mrazem. A po natočení motoru se ohřátím nad tu rosolovací teplotu okamžitě obnovuje kapalná fáze, takže nějaký problémy související s ucpáním dlouhejch chladicích traktů hrozily maximálně u starejch šádyn, ne u motorů, který mají chladič bezprostředně u bloku motoru.
Nejspíš na etylenglykol. Na tý "okurkový" plechovce s modrým potiskem byl znak s lebkou a zkříženými hnátami, tak předpokládám to. To že Fridex žral hliník, je asi jen věc aditiv, jinak je to asi furt ten samej jedovatej etylenglykol jako dřív.Celeron píše:Nepamatujete někdo, na jakou kapalinu to bylo cejchovaný?
S jinou vodou, jinym autem, a nemrzkou třeba může nastat probém. V práci třeba ten problém máme. Tam když nalejeme do Zetora modrou nemrzku, a vodu z vodovodu, je po měsíci provozu v systému jen rezavá kaše. V JCB, Case a Johndeerech ten problém není, je tam jiná nemrzka.
U růžovejch až fialovejch kapalin označovanejchh "třídou" G12, G12+, G12++ a G13 by se nemělo stát nic. Ty jsou aditivovaný tak, že se můžou ředit vodovodou. Pro kapaliny modrý až modrozelený (starší) bys měl použít destilku, deminu nebo aspoň tu vodu nechat chvíli povařit v hrnci/konvici, aby se z ní vysráželo co nejvíc vápenitýho obsahu.sr71 píše:Párkrát jsem nouzově dolil normální vodu z vodovodu, co v takovém případě reálně hrozí?EKKAR píše:Dolej destilku...