Brum klasického TR při napájení z měniče.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Veteran píše:...Ono "rádio" je ve skutečnosti tuner se zesil. A pro svou funkci potřebuje minimálně tři různá napětí, z toho jedno symetrické! ...
Také jsi psal, že "Při provozu na bat. Je TR ticho!". Jak tedy vypadal ten bateriový zdroj?
:wink:
apropos - zároveň se můžeš podívat, jestli se to rádio nějak nejmenuje, já to nikomu neřeknu.
Veteran

#17 Příspěvek od Veteran »

Myslel jsem tím, že když měnič pracuje z baterie.
masar

#18 Příspěvek od masar »

AHA.
Takže na vině je jednoznačně měnič, resp. jeho část.
Zkus využít to, co zde radila lesana87 ohledně dc-složky (nesymetrie).
Jinak dodatečné zvukové izolace trafa v "tajemném" tuneru, příp. jeho doplňková impregnace a pod.
:wink:
TAKJAN

#19 Příspěvek od TAKJAN »

Pokud měnič běží z panelů, tak odebíraní proud není úplně DC, ale je na něm namodolovaná frekvence spínače DC uvnitř. U některých třeba pár voltů, u mne třeba desítky mV. A to může dělat to rušení, protože se to zas nějak proleze na AC výstup.
ransom

#20 Příspěvek od ransom »

Trafa brumí, když je na primáru DC složka. Ta z měniče za určitých okolností může lézt. K rozbručení větších traf stačí už poměrně malá, kolem 0,5V. Pro malý trafo by to muselo být třeba v jednotkách V. Takže bych zkusil detekovat, jestli tam něco není. Stačí i multimetr a zbastlený RC filtr.
DC složku udělá už třeba jen nesymetrie půlvln sinusu. Pro přístroje napájené trafem se pak dá použít DC filtr. Nic složitého ani drahého. Tohle často řešíme v audiotechnice.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Veteran

#21 Příspěvek od Veteran »

Děkuji všem za užitečné rady. Zkoušel jsem různé, i ubastlené filtry, abych nakonec zjistil, že ten největší hluk dělá plech krytu, vedle kterého bylo TR umístěné. Nakonec stačilo TR pootočit o 45° a byl klid! Trafo sice bručí trochu víc na panely ( nejspíš DC ), ale není to skoro slyšet!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“