Regulace vodní podlahovky
Moderátor: Moderátoři
Celerone, jak to máš, jak se chová teplota v místnostech, kde nemáš měření teploty podlahy?
- kevin_mitnick
No tohle je pravek, co pouzivaji jen ty mene inteligentni firmy co chteli na zakaznikovi setrit.Cust píše:Tak jsem udělal rychlostudium otopných systémů a zjistil jsem (pokud jsem to správně pochopil), že běžně se používají "zónové" termostaty, jejichž výstupem je relé, které říká teplota vysoká, teplota nízká. Na základě toho se zavře nebo otevře ventil dané otopné části.
Normalem je regulovat podlahovku zonovym rizenim napojenym na inteligentni barak, kde v mistnostech mas pouze teplotni snimace (popripde snimace teploty podlahy) a ridici system si po par dnech nacte charakteristiky pokoju vcetne setrvacnosti a pak ridi topeni a bere pri tom do uvahy vnejsi teplotu ke ktere prizpusobuje teplotu otopne vody po ekviterme a pokoje otvira a zavira elektropohonem podle denniho programu. Nektere systemy maji dokonce jako soucast snimace otevreni okna...
- kevin_mitnick
Promin, ani ne, do tohoto nedelam jen vim ze to existuje. Snad poradi nekdo dalsi.Cust píše:Ok, dík, máš tip na nějaký solidní systém?
Nasi maji tohle:
https://tech-controllers.cz/k/serie-9
Solidní systém je ekviterm. Obvykle to umí kotel sám. Teplota topné vody se určuje podle venkovní teploty. Ta ekvitermní křivka se drobně posouvá podle jednoho vnitřního čidla. Zónové řízení asi není potřeba - stačí mít správně vyvážené průtoky jednotlivými větvemi (pokud je to správně navržené).Cust píše:Ok, dík, máš tip na nějaký solidní systém?
Existují ventily do rozdělovačů, které umí i něco jiného než ON/OFF. Zaujali mě termoelektrické s ovládáním pomocí 0-10 V DC, napájení mají obvykle 24 V a obsahují zpětnou vazbu pro určení polohy ventilu. V každé místnosti osadím tedy pouze čidlo (snad NTC 12k) asi i v podlaze. Řídicí SW si k tomu udělám sám včetně appky (možná webu) pro nastavování parametrů, v kotelně bude displej/tablet, kde se to bude dát nastavit lokálně. Pro jednoduchost vedle dám i přepínač den/noc, ať se před spaním nemusím logovat na nějaký web. Na senzor otevřeného okna prdím, to beztak půjde detekovat z naměřených dat, tak to bude třeba softwarová detekce, byť bude trošku se zpožděním oproti jazýčkovému relé na okně.
Bobobo, zapomněl jsem ti napsat, že nebudu mít ani žebřík. Jsi holt zadřímal, asi někde u radiátorů...Celeron píše:Ty jseš BOBO blábola.V novejch barákách se minimálně 5 let topí už jen podlahama, jedinej radiátor je žebřík v koupelně.
PS: Víš o tom, že se povětšinou nedělají podlahy z betonu? Používá se materiál s malou tepelnou kapacitou...