Schéma, návod na slušný NF generátor pulzů. Nemáte někdo?
Moderátor: Moderátoři
Masob píše:Můžete mi prosím někdo osvětlit, co znamená Gain Bandwidth u OZ?
Tak jsem koukal do slovníku..je to něco se ziskem a šířkou pásma. Hele prosím tebe koukni na toto schéma, zda by se to dalo použít místo toho CA3100E.Díky
- Přílohy
-
TTL.jpg- (33.49 KiB) Staženo 78 x
tandel píše:Žádný z výše uvedených operačních zesilovačů není nic moc. Srovnejte si to s dřívějšími výrobky TESLA:
WSH111 200V/us
WSH115 200V/us
WSH217 50V/us
Některý z nich by se na stavbu generátoru hodil.
Našel jsem doma WSH218A, nevím co je zač a nějak nemůžu najít na ně data v datasheetech
Vůbec netuším co je to za tranzistory, musí zvládat velké frekvence, já použil BF199 (600MHz), dál nevím, kde vezmeš těch 21V, když je tam nejvíce 15.
Dál bych zkusil LF351: 13V/us
Dobrý by také mohl být nedostupný LF357: 50V/us, ale u Bučka jsem našel MAB 357 a MAC 157, myslíte že stojí za to je zkusit (přece jen jsou dražší)? Můžu od nich očekávat nějaké dobré výsledky? Případně který z těch dvou by byl vhodnější?
Připomínám že je chci použít pro výstupní zesilovač, tzn. posílení BD139 a BD140 se zesílením 1.
Masob píše:K tomu obrázku: Asi to fungovat bude, ale bude ti to spínat od 0V do 20V, a tam ten obvod je použit pro odstranění ss složky, pokud by ti nevadila, tak tam nic dávat nemusíš (jen zvedací odpor >1kOhm a můžeš věst přímo na přepínač průběhů)
Vůbec netuším co je to za tranzistory, musí zvládat velké frekvence, já použil BF199 (600MHz), dál nevím, kde vezmeš těch 21V, když je tam nejvíce 15.
Tak prý ty tranzistory mají kolem 800MHz, mám jich doma snad 200ks, teda těch KSY62B a TR 15 bych také vyštrachal. Jsou to ještě staré spínací tranzistory, kouknu do katalogu. No jak tak o tom přemýšlím, tak já bych zatím ani tak vysokou frekvenci asi nepotřebovl. A co se týká toho napětí, v bědně bude dost místa, tak by tam šel přidat malej 24V tranďáček, ty mám také, ale asi by nebylo potřeba těch dvacet V, mohlo by se vzít snad z těch +15V, nebo to by nešlo?
Masob píše:Musíš si ujasnit, co chceš. V tom původním zapojení je ten obvod použit pro posunutí obdélníku tak, aby byl symetricky podle osy, tak jak to mají generátory průběhu. To tvoje zapojení bude posunovat obdélník ještě výš, což je dle mne zcela nevhodné. Raději bych ten tranzistor zapojil tak, jak jsem popsal, potom to bude přesně nahrazovat funkci toho obvodu a dokonce se to bude chovat daleko lépe.
Jo, to máš pravdu. Hele a nemohl by jsi to prosím, namalovat nějak trochu čitelněji, třeba někam vedle na volný papír, aby to bylo lépe čitelné. Jo a jak tam píše tandel o Elektoru, kde bych se na to jejich zapojení mohl podívat, jen mě naviguj, kde si to stáhnu. Díky
Jenys píše:Masob píše:Musíš si ujasnit, co chceš. V tom původním zapojení je ten obvod použit pro posunutí obdélníku tak, aby byl symetricky podle osy, tak jak to mají generátory průběhu. To tvoje zapojení bude posunovat obdélník ještě výš, což je dle mne zcela nevhodné. Raději bych ten tranzistor zapojil tak, jak jsem popsal, potom to bude přesně nahrazovat funkci toho obvodu a dokonce se to bude chovat daleko lépe.
Jo, to máš pravdu. Hele a nemohl by jsi to prosím, namalovat nějak trochu čitelněji, třeba někam vedle na volný papír, aby to bylo lépe čitelné. Jo a jak tam píše tandel o Elektoru, kde bych se na to jejich zapojení mohl podívat, jen mě naviguj, kde si to stáhnu. Díky
Já to spletl, to měl být elektus 2001
KSY62 a TR15 jsou spínací tranzistory TESLA, které se často používaly ve spolupráci s logikou TTL a po stránce dynamických parametrů by nepochybně vyhovovaly, ale mají malé povolené napětí (viz obrázek):
S ohledem na katalogové hodnoty Uce (15 V, 10 V) v žádném případě nedoporučuji napájecí napětí 21 V, jako je na schematu na horním obrázku. Jinak jsou důležité hlavně spínací doby (40 ns, popř. 90 ns), které jsou mnohem lepší než u běžných OZ.
Odpovídající cena tohoto OZ by měla být tak 15-20 Kč.
K tomu Gain Bandwith: Je to v podstatě amplitudová frekvenční charakteristika korigovaného OZ. Parametr GBP (Gain Bandwidth Product) je součin šířky pásma a k ní příslušejícího zesílení - viz obrázek:
Bohužel, co se týče přenosu impulsních signálů, nemá GBW jako parametr potřebnou vypovídací hodnotu.
tandel píše:Nejdříve k tomu zapojení s tranzistory
KSY62 a TR15 jsou spínací tranzistory TESLA, které se často používaly ve spolupráci s logikou TTL a po stránce dynamických parametrů by nepochybně vyhovovaly, ale mají malé povolené napětí (viz obrázek):
S ohledem na katalogové hodnoty Uce (15 V, 10 V) v žádném případě nedoporučuji napájecí napětí 21 V, jako je na schematu na horním obrázku. Jinak jsou důležité hlavně spínací doby (40 ns, popř. 90 ns), které jsou mnohem lepší než u běžných OZ.
Děkuji za informace. A nevíš kde hledat WSH218, těch několik mám a nevím co jsou zač a na Googlu se nechatám
WSH218 je laciný a pomalý hybridní operační zesilovač z produkce TESLA, určený spíše pro stejnosměrné signály. Základ tvoří čip obvodu 741. Jde o něco takového jako WSH220, který byl v jiném vlákně nedávno řešen.