Regulace vodní podlahovky

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#61 Příspěvek od Cust »

:prst:
Celeron

#62 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem tu měl podlaháře s měřákem. 10 tejdnů po betonování a vlhkost stále mezi 18-21. :evil: 5-6 cm betonu, říká se, že na vyschnutí 1 cm betonu je potřeba týden. A to tam 14 dní běžel immerwährend odvlhčovák a teplota v jádru podlahy byla některý dny až 34℃. Za poslední týden odvlhčovák vycucne už jen půllitr za celej den, když jsem začal odvlhčovat, tak to bylo 6 litrů za den. Nevím co s tím, jak to urychlit aby to spadlo na těch 15 daných normou. Ono to vypadá, že se do Vánoc opravdu nenastěhuju jak tu jeden škodolibec psal. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
_luky_

#63 Příspěvek od _luky_ »

Cust píše:Existují ventily do rozdělovačů, které umí i něco jiného než ON/OFF. Zaujali mě termoelektrické s ovládáním pomocí 0-10 V DC, napájení mají obvykle 24 V a obsahují zpětnou vazbu pro určení polohy ventilu.
Malé varování - termoelektrický pohon znamená topné těleso. Asi bych si skusil spočítat, kolik ta věc bude mít spotřebu. Hlavně podlahovka má takovou tepelnou kapacitu, že i když budeš průtok řídit PWM s periodou jedna hodina, tak to nemáš šanci poznat. Navíc poloha ventilu neříká nic o průtoku.

Přijde, že na to jdeš zbytečně složitě. Nemám velké zkušenosti s podlahovkou, ale topení v domě jsem si dělal sám - mám radiátory s termohlavicema (ale v některých místnostech jsou doslova zbytečný - ekviterm se správným nastavením průtoku to řeší). Kotelna (dřevoplyn + akumulace + záložní elektrokotel) je řízená pomocí PLC (nejsem úplně programátor a tohle jsem si naklikal bez větších zádrhelů), voda je mícháma pomocí 3cest.ventilu se servopohonem. To PLC je Domat markmx.
Cust

#64 Příspěvek od Cust »

Spotřeba 1 W při plném otevření.
Tobě to neřeší ekvitermní regulace, ale hlavice na radiátorech. Což je regulátor průtoku vody v závislosti na teplotě. Já to chci udělat stejně. S tím že hlavici rozdělím na dva díly. Snímač teploty bude na zdi v dané místnost a regulátor průtoku v rozdělovači. Tedy moje řešení je totožné s tvým. Jediný rozdíl je, že já budu mít přesnější měření teploty, za cenu spotřeby elektřiny okolo 5 W nonstop na barák. Rozdíl ve spotřebě např. mé a tvé lednice bude vyšší...
Cust

#65 Příspěvek od Cust »

No a když už tam natáhnu FTP kabel, tak na jeden pár dám teploměr místnosti, na druhý pár vlhkoměr, na třetí teploměr podlahy a pak mi zbývá pár na napájení 12 nebo 24 V. Pokud použiju do podlahy NTCčko a do místnosti to co je v příloze, tak odběr na každý trojměřák bude 30 mW při 24 V. Při 12 V bude poloviční.
PLC zhltne zhruba 15 W. Spotřeba tepelného čerpadla a oběhových čerpadel bude někde zcela jinde.
Přílohy
teplomer.jpeg
teplomer.jpeg
Cust

#66 Příspěvek od Cust »

_luky_ píše:To PLC je Domat markmx.
Kolik tě stálo?
BOBOBO

#67 Příspěvek od BOBOBO »

Naše plyny
Cust

#68 Příspěvek od Cust »

CO2, kyslík i radon měřit umím... ;-)
Celeron

#69 Příspěvek od Celeron »

Tendenční žvást paní inženýrky na propagaci Veletonu.
Jirka

Cust

#70 Příspěvek od Cust »

Já to zase bral jako reklamu na Štorc.
BOBOBO

#71 Příspěvek od BOBOBO »

Klasika , vlastně o čísla ani zdraví nejde . Zvrácenost dnešního přemýšlení je šílená .
Celeron

#72 Příspěvek od Celeron »

Greisingera na měření CO2 a O2 mám, používám a tak snad mám právo se k těm žvástům vyjádřit. Nesmíš věřit všemu, co se na netu objeví.
Jirka

BOBOBO

#73 Příspěvek od BOBOBO »

Tak se nám rozviň . My si nalejem . :|
Cust

#74 Příspěvek od Cust »

Netřeba, stačí, když si vyvětráme.
BOBOBO

#75 Příspěvek od BOBOBO »

Ano , to stačí . Určitě ne jednou denně .
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“