inteligentní LED

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

inteligentní LED

#1 Příspěvek od mi-ro »

Bohužel tady je LED více inteligent než já. Arduino, Malina ap. mi moc nic neříká. Dá se nějak jednoduše tohle rozsvítit? https://www.laskakit.cz/4x4-inteligentn ... latedFiles
PS pokud vysvětlení problematiky zabere více jak 5 minut, prosím smazat!!! :D
..to bude jen ňákej odpůrek
Mahoney

#2 Příspěvek od Mahoney »

U každé lLEDky (čipu) je klopák a celé je to zapojené za sebou jako posuvný registr, takže máš 16 pouzder x 3 barvy bitů a posíláš sériově "svítí - nesvítï", podobně jako např. u 74HC595 apod.
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Pro rozsvícení 1. LED pošleš 24 bitů (8 bitů pro intenzitu svitu každé barevné LED na čipu). Pro rozsvícení 1. a 2. LED pošleš 48 bitů. Posílá se to po jednom drátu, takže log. 0/1 jsou definovány přesnou délkou impulzů s přesností 150 ns. Pokud jsem datasheet dobře pochopil, tak prvních 24 bitů si 1. LED "nechá pro sebe" a další bity přeposílá na výstup. Druhá LED si zase nechá 24 bitů a další data přeposílá dál. Atd. Mezera v posílání dát znamená informace při čipy, že si mají zaslána data přepsat na výstupy a (ne)rozsvítit tak své LED.
Princip je jednoduchý, ale bez procesoru to nerozsvítíš.
HF_Tech

#4 Příspěvek od HF_Tech »

Po vzoru danharda to můžeš třeba krmit ze EPROM paměti.
Nebo generátorem pseudonáhodné posloupnosti z hradel.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Nějaké jednoduché schéma takového generu? Nemusí to cíleně programovat, stačí aby to jakkoli rozsvítilo.
..to bude jen ňákej odpůrek
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

Tak třeba nějaký šikovný posuvný registr, co přivede paralení slovo nastavené jumpery na sériový kód pro LED?
To by dokázal vymyslet i eKecal.
Dumitru
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Dumitru »

HF_Tech píše:Po vzoru danharda to můžeš třeba krmit ze EPROM paměti.
Nebo generátorem pseudonáhodné posloupnosti z hradel.
HF_Tech píše:Tak třeba nějaký šikovný posuvný registr, co přivede paralení slovo nastavené jumpery na sériový kód pro LED?
To by dokázal vymyslet i eKecal.

:D :D :D To som zvedavý :D
HF_Tech

#8 Příspěvek od HF_Tech »

Uvidíme. Třeba Karel zvedne hozenou rukavici. Je to zapřísáhlý odpůrce Arduina, tak by se mohl předvést.

Já to mám naprogramované v arduino nano. Práce na 10 minut 8-)
Dumitru
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dumitru »

Par krát som dane led diódy v svojich projektoch použil.

Bez mcu sa to ťažko simuluje ale videl som jeden to robil pomocou usb->uart prevodníku :D

Čo sa týka arduina neviem prečo by niečo mal proti Atmege :D procesor ako procesor na svoju dobu veľmi podarený. A kvôli jednoduchosti veľmi rad ich aj teraz používam v domácich projektoch.

Len nevidím zo stany arduina nejaké inovácie pre DIY ako keby zaspali na tých atmegach. Áno niečo nove aj majú ale to stoji 20-30€+. Čo nie je až taký low cost
PotPalo

#10 Příspěvek od PotPalo »

Pokiaľ to nemá komunikáciu ako I2C, ale iba posuvný register na pár drôtoch, potom stačí na jeden (data) napojiť napevno nejaké napätie pre 1 alebo 0, záleží pri ktorom stave LED svieti, a na druhom (clock) iba striedať 1/0, skrátka nejakú frekvenciu. To predsa stačí na naplnenie (preplnenie) posuvného registra. Po odpojení frekvencie by to malo svietiť.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
HF_Tech

#11 Příspěvek od HF_Tech »

Ono je to malinko složitější. Je to na obrázku na str.4 tady: https://www.laskakit.cz/user/related_files/ws2812.pdf
Hodiny si to bere z datového streamu a 0 a 1 to rozlišuje podle doby setrvání v log1. Je potřeba poměrně přesně dodržet časování. Délku bitu stačí dodržet 1,3us.
Lze to udělat bez použití uP třeba s využitím režimu bitbang převodníku FTDI, akorát to dá víc práce než s tím arduinem.
Pokud by stačilo jen rozsvítit R, G, B naplno, tak by to šlo zbastlit jenom s čítači.
PotPalo

#12 Příspěvek od PotPalo »

Jedna 4093 by stačila, urobiť nesymetrickú frekvenciu pre "1", a ďalším hradlom nastaviť jej ukončenie väčšou pauzou. Akurát začiatok a koniec by nebol presný, ale to by asi LEDky ignorovali.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“