opět jazykový koutek (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Možná by to šlo takto napsat v EKKARSKÉ angličtině. Můžete mi sem napsat, ve kterém období byla výslovnost znaků V a W stejná?EKKAR píše: Pak jim napíšu vedle sebe tiskacíma verzálkama "NEW YORK" a "NEV IORK" - a většinou mám od podobnejch otázek pokoj ...
Psaní I a Y v angličtině má také svůj historický důvod.
V češtině v historický době platilo to samý - bylo jednoduchý i obouretný "vé" a k němu hláska vyslovovaná podobně jako hornouherskej VOKÁŇ = "ô", stejně tak se podobně jako v ruštině nebo polštině různě vyslovovalo tvrdý i měkký "I/Y". Zjednodušená výslovnost související s užší artikulací vychází až z historie sahající přibližně 150 let do minulosti. Rozdíl ve formulaci výrazů je zřetelnej už v záznamech řeči starejch 100 let, kdyby byla možnost porovnat řeč dnešní doby s hovorem starým 500 nebo ještě víc let, je vysoká pravděpodobnost nedorozumnění - prostě se mluvilo úplně jinak nejenom kvůli absenci přejatejch slov, ale hodně slov původních mělo v historii odlišnej význam od dnešního a hlavně, byla i odlišná výslovnost hlásek. Poukazuju na to právě proto, že V DOBÁCH HISTORICKY NEPŘÍLIŠ VZDÁLENEJCH měla i čeština podobný odchylky jako má (pořád ještě) dnešní angličtina ...nonius píše:..Můžete mi sem napsat, ve kterém období byla výslovnost znaků V a W stejná? Psaní I a Y v angličtině má také svůj historický důvod.EKKAR píše: ...
A kutilmile - nelituju tě