oprava Tektronixu 465

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
barbucha1m

oprava Tektronixu 465

#1 Příspěvek od barbucha1m »

Nevím co to vlastně je, šlendrián, nebo záměr?
Při opravě osciloskopu Tektronix 465 jsem narazil na, podle mého názoru, strašnou prasárnu, kterou by bylo možno očekávat u výrobků made in východně od naší hranice. Na spodní centrální desce kde jsou napájecího zdroje, napájení obrazovky atd, jsou " ostrůvky" GND propojeny přes SCHASÍ pomocí připevňovacích šroubů desky. Takže když desku odšroubujete, nebo jen uvolníte šrouby, měřící body GND nejsou GND, ale volně plovoucí kusy tišťáku. Proto doporučuji, pokud to nená jiný mě utajený smysl, po odšroubování desky změřit jednotlivé GND a ty nepropojené tištákem úplně sprostě propojit solo kablíkem. Není to sice žádná krása, ale vyhnete se dlouhému hledání " proč to 🤐 nejde" , nebo jen občas, coš je ještě horší. Bastlu zdar Jirka
tandel

#2 Příspěvek od tandel »

Nezlob se, ale tohle mi připomíná úmysl najít si hůl na psa za každou cenu. Tektronix má velmi dobře promyšlený a propracovaný systém zemění a stínění, který zajišťuje minimální vliv rušivých polí na výsledky měření realizovaného správně sestaveným a zakrytovaným přístrojem. Pokud konstruktéři udělali něco tak, jak udělali, realizovali tím určitý záměr.
Barbucha1m

#3 Příspěvek od Barbucha1m »

Naprosto se nehodlám přít o záměrech konstruktérů, prtože je neznám, nicméně je to, co jsem napsal můj názor a upozornění pro ty co by se pustili do opravy Tektronixu a neznali tuto záludnost. Já byl vceku na mašli, když zkrzeva jeden nedotažený šroubek nechodila regulace jasu a ostření, přičemž naměřené hodnoty z manuálu souhlasily, bohuže jen proti GND z zdrojů, nikoliv u volně plovoucího GND sekce obrazovky.
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Já teda nevím, netuším, hrabal jsem se v tom i v dalších modelech několikrát a na tento problém jsem nenarazil.... je třeba se držet pokynů v manuálu :)
barbucha1m

#5 Příspěvek od barbucha1m »

Já jsem se s tímto také ještě nesetkal, proto mě to docela překvapilo. Všude bylo GND společné pro všechny sekce a aby byly GND propojeny přes šroubky na schasí? Nevím prezentuji pouze problém, na který jsem narazil. Nechci hodnotit ostatní modely, nemám s nimi zádnou zkušenost.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“