řazení PIR detektorů pohybu

Manuály, rady a návody z oboru zabezpečovací techniky a elektrické zabezpečovací signalizace (EZS)

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

řazení PIR detektorů pohybu

#1 Příspěvek od RX-20 »

mám otázku, zda v PIR detektorech pohybu se používá na výstupou relé nebo něco jiného. PIR detektory mají napájení ze sítě, mají tři vývody (R, N a třetí drát je výstup).
Jde mi v podstatě o to, zda můžu spojit paralelně dva nebo i tři PIR detektory (spojit jim výstup). Každý detektor by hlídal úsek v rozmezí 120°, dva detektory tedy 240˚.
martinkopp

#2 Příspěvek od martinkopp »

Některé mají relé, jiné mají triak. Musíš to kuchnout a podívat se. Dělají se i 360° PIR.
RX-20

#3 Příspěvek od RX-20 »

dík, to jsem si právě myslel, že některé asi budou mít triak :( V obchodě mi je asi nedvolí kuchnout :D Zkusím najít nějaký 240°nebo 360˚.
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

Jednou jsem řešil úkol PIR na baterky (AA článek Li), výdrž 1 rok a musí rozlišit i směr pohybu (třeba aby jsi věděl v chodbě na které straně rozsvěcovat světla a kde zhasínat). Jestli si chceš zabastlit, tak TI k tomu udělal hezký aplication note.
Alomah

#5 Příspěvek od Alomah »

Kuchat netřeba. Releové PIR lze paralelně spojovat bez problémů a u polovodičových to má většina seriozních výrobců uvedeno. A myslím, že v prodejně ti návod bez problémů dají přečíst, pokud to sami nevědí,nebo se dá spousta návodů dohledat i na netu.
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

PIR čidlo ST05A
Detekční úhel: 360°
Dosah: 6m při instalační výšce 2,2m
Instalační výška: 2,2 až 4m
Napájení: 230V~
Spínací prvek: relé, odporová zátěž max. 1200W, indukční zátěž max. 300W

PIR čidlo ST05B
Dosah: 12m při instalační výšce 2,2m
Instalační výška: 2,2 až 4m
Spínací prvek: relé, odporová zátěž max. 1200W, indukční zátěž max. 300W

PIR čidlo ST46x
Dosah: 20m při instalační výšce 2,2 až 6m
Spínací prvek: relé, odporová zátěž max. 2000W, indukční zátěž max. 1000W
RX-20

#7 Příspěvek od RX-20 »

Nojo, jenomže to jsou stropní detektory. Ty se montují tou vypouklou částí,čidlem, dolů. Já potřebuje detektor do venkovního prostředí, kde prší a chtěl jsem montovat 3 detektory na boční stěnu krabice umístěné na sloupu.
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

Tak si najděte sám vhodný venkovní senzor podle toho jaký vám bude vyhovovat. Dělají se venkovní nástěnné PIR senzory s úhlem pokrytí 360° a s krytím IP65 (tj. prachotěsné a odolné i proti dešti). Pro venkovní účely zvažte použití mikrovlnných čidel pohybu, která mohou být umístěna buď na povrchu (v tom případě hledejte provedení IP65) a nebo i uvnitř v uzavřené plastové krabici (v tom případě může být krytí i nižší). Radarová čidla mají namísto infra čidla čidlo fungující na principu mikrovlnného radaru, který funguje i přes překážky jako je třeba plastový povrch krabice, a proto mohou být umístěna i v uzavřené krabici.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Ty radarovky dávat ven je dobrá rada. Asi s tím Valdano nemá žádnou zkušenost. Stačí aby začalo pršet a je to na mrtvici. A pokud do toho ještě začne foukat, tak je to přímo na po srání.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#10 Příspěvek od Valdano »

Samozřejmě se mohou vyskytnout nekvalitní čidla, ale to platí i pro infra. Kvalitní venkovní radarová čidla fungují spolehlivě i za nepříznivého počasí včetně deště.

U mikrovlnných čidel může být problémem interference, protože tato čidla fungují na základě vysílání a přijímání rádiových vln. Jakákoli jiná zařízení v blízkosti, která také vysílají rádiové vlny mohou potenciálně způsobit interferenci a spustit falešnou detekci pohybu.

Záleží také na vhodném nastavení čidla. Mikrovlnná čidla obvykle umožňují nastavit citlivost a dosah. Pokud je nastavena příliš vysoká citlivost nebo dosah v takovém případě může čidlo reagovat i na drobné pohyby jako je třeba pohyb blízkých větví stromu nebo malých zvířat apod.
RX-20

#11 Příspěvek od RX-20 »

Celeron píše:Ty radarovky dávat ven je dobrá rada...
Přesně tak, mikrovlnné detektory nelze dát ven. Ty jsou dobré třeba do muzeí, do galerií, prostě do uzavřených místností, kde se v době hlídání nic nepohne.
Mám ve sklepě lampu, stropní osvětlení, které má spínání mikrovlnným detektorem pohybu. Stačí aby proletěla moucha v blízkosti a lampa se rozsvítí. Světlo vybudí mouchu, ta začne lítat a lampa pořád svítí.
martinkopp

#12 Příspěvek od martinkopp »

Pokud použiješ klasické alarmové PIRka, ty mají relátka a můžeš si jich dát dokola kolik chceš. Jen nejsou napájeny ze sítě a relátkem se nedá spínat nic silového. Takže tam musíš přidat do krabice kam budeš mít svedené dráty od čidel přidat napájecí adaptér a silové relátko na spínání 230AC.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Valdano píše:Samozřejmě se mohou vyskytnout nekvalitní čidla, ale to platí i pro infra. Kvalitní venkovní radarová čidla fungují spolehlivě i za nepříznivého počasí včetně deště.
Ale houbelec. Vyzkoušeli jsme 6 různých typů a výsledek stále stejnej, reakce na déšť, vítr a sníh. A zkoušeli jsme vždy jen jeden kus na různých místech. Jo a byl to okraj vesnice, kde nic široko daleko, co by mohlo způsobit interferenci nebylo.
Prostě není nad osobní zkušenost. Nakonec RX-20 má stejnou zkušenost.
Jirka

martinkopp

#14 Příspěvek od martinkopp »

Musíš si nastavit menší citlivost, pak to déšť nechytá.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Jistě, odzkoušeno, jen to pak nemá žádnej dosah na osoby. :(
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Zabezpečovací technika“