řazení PIR detektorů pohybu
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
- martinkopp
- RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Mám v provozu několik PIR detektorů, už několik let. V návodu není žádná zmínka, čím spínají, zda relé nebo polovodičový spínač. Všechny uvádějí, že můžou spínat 230V a 3 a více Ampér. Tomu jsem samozřejmě nevěřil, po zkušenostech z PRC produkty. Takže je mám zapojený tak, že spínají AC relé a to teprve spíná další zařízení. Ty PIR detektory co mám, mají rozsah asi 120°. Zřejmě to vyřeším tak, že nebudu zkoumat, čím spínají a použiju tři PIR detektory a každý bude spínat své relé. Kontakty relé pak půjdou paralelně nebo budou spínat jen úsekové světlomety.martinkopp píše:Pokud použiješ klasické alarmové PIRka, ty mají relátka a můžeš si jich dát dokola kolik chceš. Jen nejsou napájeny ze sítě a relátkem se nedá spínat nic silového. Takže tam musíš přidat do krabice kam budeš mít svedené dráty od čidel přidat napájecí adaptér a silové relátko na spínání 230AC.
Přesto, objevil jsem dnes jinou věc, týkající se PIR detektorů. Až do léta u nás v ulici bylo veřejné osvětlení pomocí sodíkových výbojek. Ty měli "teplé" světlo. Mé PIR detektory nereagovaly na pohyb v ulici. Reagovaly pouze na pohyb v zahradě, za plotem k ulici.
V létě však vyměnili lampy a výbojky nahradili LED osvětlením s ostrým, bílým, studeným světlem. Nyní, stačí, aby kdokoliv šel nebo jel po ulici a světlo z veřejné lampy odražené od jeho bundy nebo od karosérie či skel auta vybudí PIR detektor. Ten spustí alarm.
Ve dne je vše v pořádku. Lidi ani auta pohybující se na ulici PIR detektor nevybudí. Ale jakmile se zapne lampa pouličního osvětlení, nastane malér. Když bych PIR detektor odstínil, tak bude na nic a to ho můžu rovnou zrušit,
- martinkopp