Připadá mi, že je to moc složitý a moc hloupý
http://krapfen.cz/~nostalcomp/clite_info_cz.html
Moderátor: Moderátoři
Na toto nám už Danhard odpovědělIvan_Ryger píše:f) pri týchto úvahách mi vychádza, že 5 z 8 adresných vstupov 74S287 je takto obsadených, zostávajú 3 vstupy na adresáciu a inštrukcie. Pracujem na logike spínačov a tlačítok, predpokladám, že nejakým spôsobom využívate vlastnosť, že registre časovača ON-OFF majú rovnaké modulo ako register hodiniek. No zatiaľ čo registre časovača sa inkrementujú nezávislo od chodu hodín iba tlačítkom, hodiny budú trvalo bežať.
3 bity pro adresu registru té PROM stačí - má hodnoty pro 4 registry typu předdělička clocku a pro 4 registry typu minuty, hodiny, desítky hodin, půldny. To, jestli se jedná o čas hodin nebo budíku, ji nezajímá.danhard píše:Celou 74S287, 4bity data, C a 3 bity adresa registru.
To je právě řešeno tou 74S287, která při adresovém vstupu CY=0 replikuje na výstupu vstupní “adresová” data a při adresovém vstupu CY=1 obsahuje vstupní “adresová” (data +1) mod N.Ivan_Ryger píše: g)Domnievam sa, že výber modula rádu čítača (jednotky min, 10-tky min, 1-tky hodín, poldne) bude mať dodatočný adresný dekodér/multiplexor (asi 7410), kde sa podľa aktuálnej adresy registra na adresnom vstupe RAM zvolí zodpovedajúci logický člen detekujúci hodnotu modulo. Cez tento multiplexor je hodnota modulo zavedená do registra C. Zatiaľ mi ale vychádza, že mám nedostatočný počet hradiel pre túto detekciu, ak vo Vašom zapojení nie je nejaká finta alebo súčiastky zospodu (napr. diódová logika)
Taky myslím že MUX.Ivan_Ryger píše:j) Funkcia dekodéru 1-10 (7442) mi je zatiaľ nejasná. Jeden nápad bol použiť ho na multiplex displeja?
Já tipuji tu 7475.Ivan_Ryger píše:i) pre komparátor magnitúdy 7485 predpokladám, že je potrebné podržať hodnotu porovnávaného registra (budík ON/OFF) v 4 bitoch, na čo asi slúžia dve 7474.