Větráky-životnost kluzných vs. kuličkových ložisek?
Moderátor: Moderátoři
Větráky-životnost kluzných vs. kuličkových ložisek?
jaké máte zkušenosti s ventilátory-větráky s kluznými versus kuličkovými ložisky?
Zajímá mne zejména životnost uvedených ložisek.
Udávaný akustický tlak větráků jednoho výrobce s dvěma typy ložisek
je skoro shodný.
Potřebuji nový ventilátor do koupelny.
Děkuji za odpověd.
(Stejně je nejlepší provoz odsávání z druhé koupelny svislou rourou 100mm/8m napřímo s odvětráním jen přes žaluzie.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Občas vysavačem vysaju prach usazený na vstupní mřížce. Jinou údržbu jim nedělám a za ty roky jsem ventilátory nikdy neměl vymontované ze zdi.
Například valivá ložiska ve vysavačích dokážou běžet i suché a plné prachu. Zato kluzné se začne zadírat a vydírat pokud se to brzo nevypne. Zvuk zadírajícího ložiska je slyšet. Hřídel nasucho v pouzdru vibruje a nemá otáčky. Opravy byly nejvíce fény.
Stávající větrák (Cata Inox 120mm, X-Mart, Matic, T) má kluzná ložiska a fungoval v koupelně 16 let. Ročně odvětral odhadem zhruba 200 hodin, tzn. zhruba 3200 hodin celkem. Na 10 m3 je větrák o průměru 120 mm (190 m3/hod.) dostačující. Při pobytu v koupelně mne nikdy pazvuky nerušil, při odvětrávání na doběh (časovač) za zavřenými dveřmi nebyl z venku slyšet (42 db/A, 2m).
Obecně platí, že kluzná ložiska by měla zvládnout až 20 000 hodin. Zkoušel jsem se proto z rúzných úhlů dotýkat větráku, přijde mi, že ložisko a osička je v pořádku, žádná vůle, pazvuky.
Nedalo mi to, rychle jsem večer proměřil a elektřina na přívodních kabelech přichází. L stále a L (N) při zapnutí tlačítka přepínače. Svítí i diody na výsuvném panelu. Musím ještě změřit jestli proudí elekt. i přímo k motoru. Napadla mne spálená pojistka motoru a další možnosti... Včera jsem nestihl rozebrat, brzo ráno jsem musel vstávat. Během příštího týdne se vrátím, dám vědět.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Nesnáší ovšem teplo, a to ani celoduralový varianty (tzn. ai oběžný kolo, který je dneska v základu plastikový, jenom příplatová verze má duralový). Dyž sem to používal na přímej odtah výdechu mobilní klimatizace, kde z toho fouká vzduch ai 60 °C, tak ten šrot nevydržel pomalu ani dva roky. Novej, starej, vsjo róvno.Celeron píše:Na záchodě mám Mezaxiál už cca 45 let. Nikdy jsem ho neměl vyndanej z větrací šachty. Stále fučí a řve tak jako když byl novej.![]()
Jinak kde to jde a najde se odpovídající velikost a výkon, dávam maglevy.
Ostatně spousta tech klím se nasucho ai přehřívaly a vobčas vypínaly, až dyž byl ve vaničce pod výparníkem permanentně kondenzát (do jedné než se posrala definitivně, tak sem permanentně dolejval studenou vodu
Jinak do kluznýho ložiska v prvé řadě patří VAZELÍNA. Motorovej olej vhodnej být může, pže je na těžký zatížení, ano. Běžný lehký oleje, co do toho blázni dávajou, se v prvé řadě časem odpařijou (prach aj. to zhorší eště víc, pže se tím odcucá). Kam sem kdy dal vazelínu (a k tomu eště extra přikápnul kapku oleje, aby ložisko plavalo), nikdy to eště nevodešlo. Kde byla vazelína z výroby, to vždycky vydrželo výrazně víc, než to, kam rejžák dal jenom kapičku voleja.