Mechanické ochránenie kábla

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
adakar

#31 Příspěvek od adakar »

Dlhujem skúsenosť:

kedy dlhšia "polovica" CYKY bola už zakopaná v chráničke pod zemou, a ešte bolo potrebné nejako dostať do chráničky druhú kratšiu polku CYKY, no tentoraz do tenšej, 20mm - tú 16-ku som nakoniec radšej neriskoval..

Z okna 11p. to už nešlo - predpripravil som si do nej teda takto aspoň špagát.

Horšie bolo zistenie na chalupe: že tentoraz 20mm neznamenalo údaj vnútorný, ale vonkajší - v oku to nemám - takže chránička nakoniec pritenká, no nezostávalo iné, len pokračovať..

Ten "stred" kábla ako skončila hrubá chránička som prehodil do výšky na blízke otvorené krídlo brány garáže, a zbytok z chráničky trčiaceho CYKY rozmotal smerom ku dostatočne vzdialenej (dĺžka trčiaceho CYKY + 20mm hus so špagátom vnútri + nejaký ten meter) starej vysokokmennej hruške. V strede trasy som na koniec napnutého CYKY naviazal špagát trčiaci z kotúča tenkej chráničky, a k stromu pokračoval rozmotávaním chráničky - celý rozmotanec takto vyšiel nejaký ten naplánovaný meter pred stromom. Napol som celého hada všetkou silou, a koniec špagáta vyviazal hore na hrušku ako som len dočiahol. Vzniklo tak akési vysuté lano zo špagáta chráničky a CYKY. Stred síce ležal na zemi, ale nevadilo, dvihol a uchopil som tam chráničku za jej začiatok ako hus za krk, a úplne zľahka prešiel ku garáži - čím som ju v podstate bez odporu navliekol na CYKY. Tenšia chránička sa nakoniec ukázala výhodou, vošla presne našraubovať do tej hrubej, poistil som izolačkou. Toľko skúsenosť - možno pomôže.

Na výstupy zo zeme som voči poškodeniu kosením atď zvolil tesný UD profil, s tým že chráničku vystupujúcu zo zeme pri stĺpiku ním prekryť a upevniť viazacími páskami, na druhej strane po stene profil uchytiť dierovou páskou do hmoždiniek - do času plánovanej totálnej rekonštrukcie musí postačiť..
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“