Stupnice
Moderátor: Moderátoři
Ale na tu MP120 jsem tu už dřív dával odkaz, tak tady je znovu, už upravený pro BMko ke stažení.
A tady je náhled:

Nevím, jakou máte verzi, ale ta o které zde píši (X5) umožní i 2400dpi (větší jsem nezkoušel). Je nutno ho do okénka vepsat, ne vybírat z roletky.mtajovsky píše:...v rozlišení 600x600 bodů na palec - lepší CDR 5 neumožňuje...
BMP má pak 81,4MB, stejně velké PNG jen 2,27MB a PDF 1,33MB.
----
edit: Ano, už jsem zjistil, že verze 5 je "jiná generace" než verze X5 a neumožňuje větší rozlišení a exportovací možnosti jsou omezené.

Obrázek je zároveň odkazem k souboru.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pro plotter to platí taky, i když ten umí kreslit přímo vektorově, jen ty rozměry také zpravidla napoprvé nesedí.
Prostě nejspolehlivěji vyexportuješ původně vypadající bitmapu pro tisk zase jen z programu, ve kterém jsi stvořil původní vektorový soubor.
A to žloutnutí? Kryty měřáků jsou z polystyrenu, ten pohlcuje UV záření a žloutne na povrchu. Ten přirozeně degraduje.
Je otázka, jestli by přebroušení a přeleštění toho zašlého povrchu například sadou Carex na polykarbonátové kryty autoreflektorů včetně přeleštění (konzervace) karnaubským voskem hned napoprvé bez tréninku přineslo dosažení stavu, jako z fabriky. Ale zlepšení možné je.
O zprůhlednění těch krytů tu už kdysi bylo poměrně výživné vlákno, zamčené zaprasené vlákno (jako obvykle), možná se najdou i nějaká další, někdo radil zubní pastu, někdo teplý, někdo studený, co tak lidi zadarmo poradí.
No a se stupnicí nenaděláš nic jiného, než že ji vyměníš za novou, odbroušení zvětralé vrstvy je jaksi kontraproduktivní, když potisk je na ní.
https://www.youtube.com/shorts/vzAh0YNB-vs
Ovšem nejluxusněji je to nechat tak jak je to původně kreslené a to stupnice vektorově a dolní symboly jsou bitmapové. Celé to tak jak to je převést do PDF. Není tam žádná ztráta kvality, dá se to otvírat a upravovat ve vektorových programech a ještě to má jen necelých 24kB.masar píše: BMP má pak 81,4MB, stejně velké PNG jen 2,27MB a PDF 1,33MB.
- Přílohy
-
BM388.pdf- (23.75 KiB) Staženo 72 x
vzpomenete si někdo ještě na popis, jak jsem dělal stupnice bez počítače, fotocestou, ale bez foťáku? Asi jo, ještě to nejsou dva roky, co jsem to popsal, a něco přes 40 let, co jsem tak dělal poslední stupnici (a stydím se, že mi téměř každý, i krátký, popis trval roky od realizace po zveřejnění, ačkoli, co pamatuji ze školy, tak za podobně letité zpoždění, než vydali učebnice, se nikdo nestyděl).
Připomínám tu dobu hlavně proto, že nás omezená dostupnost dílů a prostředků učila hledat nejen vlastní konstrukce, které co nejlépe uměly, co potřebujeme, ale také postupy k dosažení vzhledu, který jsme se nemuseli stydět i někomu ukázat. A dosáhnout toho těmi omezenými prostředky i v případech, kdy vzhled vůbec nebyl důležitý (ale kdo se pak na to má léta koukat, že?). Mimoto zrovna stupnice analogových zařízení vyžadují přesnost, tedy i vzhled.
Dnes máme těch možností na výběr, ušetří spoustu času, ale zdaleka ne všichni máme k dispozici všechny. Nač kupovat drahý vektorový program kvůli jedné stupnici? Na občasnou cestu autobusem si také koupíme jen jízdenku, ne celý autobus. I když, pravda, někteří si ten autobus ukradnou, ale z těch bych si příklad nebral.
Bohužel, právě pro vektorové soubory není mnoho plně kompatibilních prohlížečů zdarma. A také ne každý uživatel si s nimi potyká tak, aby je nějak ke kompatibilitě přiměl, a vypadlo mu z nich původní zobrazení. Proto nezatracuji bitmapové formáty, i když primárně k tomuto účelu předurčené nejsou. Ale jako konečný formát přece nejsou nic proti ničemu.
Máme k dipozici toto fórum, takže, kdo vhodný software má, může vypomoci jinému, kdo nemá, a to včetně konverze do formátu použitelného pro tisk takřka v jakémkoli prohlížeči. A nasdílet.
Jestli ani to nepomůže, pak asi nic.
>lubos1961: Vždyť formát pdf uvádím a zmínil jsem ho hned tady. Za jeho o cca 1MB větší velikost může export barevného prostoru. Jeho následnou konverzí v PDF-editoru lze zmenšit výslednou velikost na desítky kB. Ale nemyslím, že je to pro daný účel potřebné, 1MB není nic hrozného.
Ano, pdf formát (vektorový) splňuje požadavky na dostupnost a další využití nejlépe.
Fajn, tak ho neukradnu, ale budu si ho na občasný dojetí do sousedního okresu půjčovat? To s autobusem je od Hilla ne zrovna správnej příklad. Soft na stupnice pokud nejsem servisák měřáků upotřebím 1-2x za 10 let, pokud hodně. Někdy jen 1x a budu se muset učit to s ním udělat. Takže jako příklad dám pro každýho povinnou účast na lyžařským kurzu ve třeťáku na střední - i když jsem já sám předtím v životě na sjezdovejch lyžích nikdy nestál a neměl jsem žádnej zájem se to učit, na kurz jsem musel a protože jsem žádný nevlastnil, musel jsem si kvůli tomu i půjčit sjezdový lyže, který jsem ještě ke svý smůle zničil, když jsem najel na ve sněhu schovanej ostrej kámen a utrhnul jsem z jedný víc jak polovinu skluznice. Tohle já vidím jako naprosto zbytečně vyhozený prostředky a námahu ...masar píše:>Hill: Ten "autobus", na který jsem uvedl odkaz, je zcela zdarma (na 30 dnů), takže nikdo nemusí nic krást.
...
A kutilmile - nelituju tě