Ochrana proti přepětí na DC obvodech

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doga

#46 Příspěvek od doga »

lesana87 píše:Jistě, třeba třema ZD od třech napětí najednou, v PC zdrojích se to tak dělalo.
Dík, šlo mi o to, jestli sem něco nedomyslel ;) Jestli přes ZD nemůže dostat napětí z vyšší úrovně na nižší ....ale to vlastně tyristor vybaví ....
HF_Tech

#47 Příspěvek od HF_Tech »

doga: pro klid duše tam můžeš k zenerkám přidat ještě diody 1N4148. Pak nic nehrozí. Na nejvyšší napětí ji pochopitelně přidávat nemusíš.
VASEK_W

#48 Příspěvek od VASEK_W »

barnodaj píše:Tak v amaru zdroj, kde by tyristor přímo zkratoval a odpaloval pojistku asi nebyl, většinou byl tyristor zapojen takto:
Ale ta schémata představují zapojení tyristoru jako ochrany při nadproudu. To je dost podstatný rozdíl oproti probíranému zapojení tyristoru jako ochrany proti přepětí!

Vašek
barnodaj

#49 Příspěvek od barnodaj »

Ne, ten tyristor sepnul při překročení napětí na kondenzátorech filtru od vysokého napětí anoda katoda a neměl připojenou řídící elektrodu. Tedy rychlá přepěťová ochrana.
Ale nebudu se přít, jsem už v důchodu a schémata jsem smazal z počítače.
doga

#50 Příspěvek od doga »

HF_Tech píše:doga: pro klid duše tam můžeš k zenerkám přidat ještě diody 1N4148. Pak nic nehrozí. Na nejvyšší napětí ji pochopitelně přidávat nemusíš.
Ahoj, super nápad, jen zohlednit posunutí vybavovacího napětí ochrany o tu diodu. Dík

Edit: Musí to být ta vypínací dioda, bude například schottkyho dioda velký rozdíl?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“