Malá bateriová prořezávací řetězka
Moderátor: Moderátoři
Malá bateriová prořezávací řetězka
Koukal jsem v místním zahrádkáři a podobnejch prodejnách a celkem velkej výběr v rozsahu cen 1500 až 15000 CZK. Značkový Husquarna, Stihl, Homelite za celkem ranec. Pak nějaká střední třída kolem 4000 a pak PCR za 1500-3000. Jenže jak si vybrat na použití 2-3 x za rok?
Překvapilo mě, že prořezávačky střední i vyšší třídy skoro žádná nemá automatický mazání. Mívají to některý levnější a pak ty nejdražší. Přijde mě to divný, bráchovi se u velký 230V Narexky ucpalo mazání a vyhřál se řetěz i lišta. To jsou některý tak dobrý, že se řetěz nemusí mazat? Nebo se to musí po pár minutách namazat sprejem, nebo volejničkou? Přijde mi dost de bilní lýzt kvůli mazání ze stromu a zase zpátky.
Máte prosím někdo, nějakou prořezávačku doma? S mazáním, nebo bez. Typ, cena, výhody/nevýhody? Jo a jak je to s řetězama? Tyhle s malejma zubama s šířkou prý na brusce na klasický řetězy brousit nejdou, musí se ručně kulatým pilníkem. A jak se potom brousí hloubka řezu zubu?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Časně v záruce odešla brzda. Opraveno, párkrát použito a už se z toho zase začínají ozývat zvuky, jako když něco je "na cestě"...
Předtím jsem měl (vlastně ještě mám) taky Narex, ale EPR35D-C Made in Italy a ten vydržel léta. Bohužel mu praskla dnes už nesehnatelná páka brzdy, takže čeká, až to "někdo nějak" vyřeší.
Nikdy nepochopím, jak svého času renomovaná značka může prodávat takový sajrajt.
Mimochodem: v důsledku diktátu SESRu jsou dnes na pilách povinné provozní brzdy, co prakticky zablokují řetěz na fleku (ano, při normálním vypnutí vypínačem). Že ta energie se musí někde dlouhodobě nedestruktivně mařit, to ta byrokratická hovada naprosto nezajímá... Takže PRCák se svojí proslulou "kvalitou" se pak prostě nechytá.
Snad si z toho vezmeš poučení, až budeš vybírat.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Je to kopie nějaké americké pily, co Čínan už roky vyrábí na 1000 způsobů. Mám verzi z roku 2014, prořezávám s tím zahradu, dělám dřevo na oheň na buřty, prostě všechno, když to není na to nakopnout padesátku Husqvarnu a pila funguje ke spokojenosti.
Za cenu cca 1200 Kč nemá cenu se zabývat nějakou dlouhou životností. Třeba Datart jich má docela velký výběr.
Blbý je takový atyp řetěz - 28čl. 1,1mm 0,3" (nebo taky 1/3"). Je to takový pidi řetízek, úplně běžně všude není. Brousit se to na brusce dá, ale je to velikostně tak tak na hranici.
Blbec sem se nedávno špatně podíval a koupil sem Oregon 28čl. 1,1mm ale 3/8" což tam samozřejmě nepasuje.
Jinak ta 12V verze má rychlost řetězu jen 5 nebo 6m/s, nelze od toho čekat zázraky. Ale řezal jsem s ní už i polosuché větve Platanu o průměru 8-10cm a dala to. Akorát teda už to pro ni byl záhul. Ten DC motor dostal pokouřit a nějakou BLDC verzi jsem zatím u Parksidu neviděl.
Jinak pokud někomu vadí samostná značka Parkside, tak mně ne. Záruka 2-3 roky, pokud se posere v záruce reklamuji a buď dostanu druhý kus a nebo vrací peníze. A pokud po záruce, tak za ty peníze mě to nemrzí a buď to hodím na Aukro někomu na ND a nebo to letí směr červený kontyš. A nářadí kde čekám vysokou zátěž tak si osobně volím Makitu a nebo pak Metabo.
Zaky: Hechta mám taky už asi 12 let, 35cm lišta. Ale já potřebuju jednoručku, takže těžkej benzín nechci.
bu2520: Víš, na jakej průměr narostou za rok šlahouny na katalpě? Klidně i 25 mm a na břečťanu 20 mm. Plotostřih mě to zakousne. Ta katalpa je strašná svině, roste jak zběsilá. Každej rok ji seříznu na cca 80 cm kouli a za rok je z toho koruna o průměru přes 3 metry a kára za auto klacků.
Jinak OT mám už nějakou dobu velkou elektrickou pilu (230V) od STIHL (teď nevím přesně typ). Ta je v pohodě, mazání funguje, řezal jsem s ní už ledacos i velké kmeny přesahující délku lišty. Ano je tam taková ta brzda, která zastaví řetěz prakticky okamžitě když se pustí vypínač, ale dá se to šetřit tím, že vypínač nepustím úplně na 0 a ono to pak nebrzdí tak rychle.
pilka
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 1802jZZ52s
redukce-
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... 1802jZZ52s
Pilka má zásobník na olej a mazání se provádí jak u křovinořezů, mačkáním bublinky.
Pořídil jsem kompresor a flexu "Makita též BLDC na stejné aku