BM509 měření elektrolytů

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

#16 Příspěvek od Michal22 »

Celeron- jestli myslíš ty plasťáky TE002-006, tak těch jsem potkal spoustu vadných, ale vždy až po delší době provozu zařízení. Měl jsem doma nějakou zásobu nových, u těch jsem nikdy nenaměřil ani pokles kapacity, ani vzrůst Rs. Takže pokud zkoušíš taky nové, mohlo by to být vysvětlení. Zkus si najít nějaký, který byl evidentně dlouho provozovaný.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
vlado5

#17 Příspěvek od vlado5 »

OK1HGA napísal:

a nebyl ten tantal jenom vadný z výroby ?
tantalům se stává, že se zkratuje i bez zjevné příčiny . . .

Mohol byť poškodený aj z výroby, to nepopieram, ale napísal som len svoju skúsenosť, aby pri meraní zbytočne nedegradoval svoje. Dal som si
námahu a našiel som odkaz na článok, kde som to čítal:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... antalov%FD

Píšu tam aj o výbuchu a nebezpečnosti splodín. Uz sa mi to tiež párkrát stalo v zdroji-pri napäťovom impulze a pravda je, že je to úžasný smrad.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

To Michal22: Jo, byly to starý nepoužitý zásoby. Díky za vysvětlení. Odpovídá tomu, co jsem někde četl, že při pájení se ty zeleňouři kolem vývodů odhermetizovaly.
To Vlado5: Na začátku vlákna jsem psal, že BM509 elyty měří střídavým 1 KHz a že se polarita svorek nerozlišuje. Stejnosměrný napětí na měrových svorkách žádný není. Tak si myslím, že přepolování nehrozí.
Trochu by ale mohla vadit velikost měrovýho napětí. Milivoltmetrem BM512 jsem naměřil na rozsahu 1uF = 120mV, na rozsahu 10uF = 1,2V a na rozsahu 100uF = 6,4V. Teoreticky by to mohlo vadit elytům na 6-6,3V.
Jirka
ok1hga

#19 Příspěvek od ok1hga »

Celeron píše:Trochu by ale mohla vadit velikost měrovýho napětí. Milivoltmetrem BM512 jsem naměřil na rozsahu 1uF = 120mV, na rozsahu 10uF = 1,2V a na rozsahu 100uF = 6,4V. Teoreticky by to mohlo vadit elytům na 6-6,3V.

a měřil jsi to při zapojeným kondíku 100µF ???
naprázdno tam může být cokoliv a nevadí to, protože po zapojení kondíku to spadne dolů na desítky nebo stovky milivoltů a to se potom měří . . .
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Máš recht, po připojení elytu těch 6V spadne na rozsahu 100uF na řádově jednotky milivoltu. A na rozsahu 10 a 1 uF dokonce jen na desetiny.
Jirka
Ian

#21 Příspěvek od Ian »

Rád bych oživil toto téma - konkrétně měření ESR.
V návodu je že se elektrolyt připojí na svorky, nastaví správný rozsah, odečte kapacita na modré. A pak stiskem tlačítka se odečítá sériový odpor.

1. Ukazuje to pak na černé stupnici odpor v Ohm?
2. Co vliv měřících vývodů - vypozoroval jsem, že jakýkoliv měřící kabel pak zanáší chybu měření Rs - tedy je nutné kondenzátor připojit přímo na svorky? Nebo jak to děláte třeba s kondenzátory s krátkými vývody?

Proč se ptám. Postavil jsem si variantu ESR měřáku dle Danyk webu. Trochu jsem se namordoval s vyladěním měřících přívodů - to je tam ta zásadní část. Nyní ověřuju funkčnost na různých kondenzátorech, jestli se na něj mohu spolehnout.

Mám k dispozici různé měřáky:
1. BM509
2. LCR-T10H (takový ten univerzál tester součástek s displejem)
3. Danyk ESR

Mám tu dva kondenzátory, které Danyk měřák vyhodnocuje s výrazně odlišným ESR:

Kód: Vybrat vše

Kondenzátor           | BM509 | Danyk | LCR-T10H
----------------------+-------+-------+---------
Tesla TF010 470uF/40V | 1,2   | 20    | 0.40 Ohm
Jamicon 470uF/40V     | 1,7   | 60    | 0.41 Ohm
Pozn.: Danyk posílá do měřeného kondenzátoru střídavých 36kHz a měří úbytek napětí na kondenzátoru. Mám tam analogové měřidlo se stupnicí 0-100 a aktuálně kalibrované tak, že zkrat je cca 12, 15-20 je velmi dobré a 60 už je hodně špatné.

Zatím s tím experimentuju - spíš mě zajímá, jestli ty údaje naměřené na BM509 jsou relevantní a můžu se na to spolehnout. Tomu čínskému testeru LCR-T10H moc nevěřím, i když kapacitu ukazuje vcelku OK.
PavelFF

#22 Příspěvek od PavelFF »

Jisté je, že Danykův "měřák" ukazuje blbosti. Alespoň při měření tak velkých kapacit jako je 470u. Princip jeho měřidla je vůbec podivný, jestli myslíš tohle: https://danyk.cz/esr.html
Má to být především indikátor na první pohled úplně vadného elytu. Jak vidno, nefunguje. Možná ho nemáš správně nastavený, ale i tak je divný.

Zbylá dvě měřidla mohou obě ukazovat v podstatě správně. Možná jedno, možná druhé, možná obě - záleží na kmitočtu.

Pravdivější bude spíš ta nižší hodnota.
Ian

#23 Příspěvek od Ian »

Ano ten postavený Danyk ESR je z té stránky. Trochu jsem ho upravil podle měřidla - ale jinak je to v podstatě ono.

U toho BM509 jsem se přehlídl - na rozsahu 100uF je jeden dílek 0,1 ohm.
Takže ty kondíky by měly mít:

Tesla: 0,11 ohm (Danyk 20)
Jamicon: 0,12 ohm (Danyk 60)

Pak jsem našel ještě jiný podezřelý 470uF, kde to ukazuje:
- Danyk: 40 (tak nějak na hraně)
- BM509: 0,3 (tj. relativně vysoké).

Zajímavé teda je, že mám 3ks Jamiconu, kde Danyk ukazuje shodně cca 60, ale BMko relativně nízký Rs. Možná že měření ještě ovlivňuje také konstrukce samotného kondenzátoru.

Podezřívám ještě konfiguraci měřících přívodů, že to nějak ovlivňuje vzájemná indukčnost.

Mám to tedy brát tak, že BMku se dá věřit nejvíc?
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Uvědom si, že měřáky Tesly Brno byly opravdu MĚŘÁKY - pracujou kompenzačníma metodama, který jsou sice zdlouhavý na obsluhu, ale eliminujou nejrůznější vedlejší jevy. To ty "jednodušší" měřáky nedělají, pracujou jednoduššíma metodama, což je sice rychlejší, ale hlavně ne úplně přesný - hlavně tam, kde se jedná o nějaký krajní hodnoty. Takže to, co ukáže kompenzační můstek, je "směroplatný" - zatímco ty jednodušší "indikátory" správně ukazujou jenom někdy, respektive ne úplně vždycky.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#25 Příspěvek od PavelFF »

Cokoli parazitního v sérii s kondenzátorem se přičítá k ESR kondenzátoru. Takže i měřicí šňůry. Ale hodnota přívodů bývá obvykle zanedbatelná vůči ESR kondenzátoru. Indukčnost taky nemá znatelný vliv.

Běžné testery ESR (typ Danyk a pod.) většinou jen testují fyzicky miniaturní poddimenzované kondenzátory na stav dobrý/špatný. U velkých vyhlazovacích elytů do zdroje už běžné testery nenaměří nic, protože ESR je prostě příliš malé. Ale skutečné měřicí přístroje to změřit umějí.

Svoje měřáky můžeš jednoduše otestovat změřením přívodů nakrátko (musí ukázat nulu) a pak vkládáním rezistorů o známé hodnotě. Uvidíš jestli to přibližně sedí.

Danykův indikátor jsem dosud nepochopil. Nezdá se mi, že by uměl změřit malé ESR.
Ian

#26 Příspěvek od Ian »

Já beru BMko za etalon. Spíš se snažím doladit ten Danykův měřák tak, aby ukazoval aspoň zhruba odpovídající hodnoty.
Možná to také souvisí s testovacím signálem.
BM509 používá 1kHz, Danyk cca 36kHz a tvar signálu je jiný. Možná to pak u určitých konstrukcí kondů ukazuje jinak.

Já bych ty Jamicony třeba podle toho měřáku vyhodil (60), přitom nejsou úplně tak špatné. Je fakt že ty teslácké modré TFka mají většinou i po těch letech ESR úplně v pohodě a kolikrát nižší, než nově koupená čína.
Přílohy
Danyk.jpg
Danyk.jpg
BM509.jpg
BM509.jpg
PavelFF

#27 Příspěvek od PavelFF »

Mimochodem pokud ti Danykův měřák ukazuje 60 Ohmů, tak máš něco blbě zapojené nebo to blbě nastavuješ.

Výchylka 60 Ohmů je u této nelineární stupnice skoro nekonečno. Máš tam mít skoro nulu. Jak to cejchuješ? Čím?
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Tady máš vlákno kde na konci popisuju měřící redukci na BM509 na keramiku a malý radiální kondíky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ian

#29 Příspěvek od Ian »

PavelFF píše:Mimochodem pokud ti Danykův měřák ukazuje 60 Ohmů...
Ten měřák není nijak cejchovaný. Ani nemá mít ambice ukazovat přesně nějaký odpor. Mám tam prostě nějaké 200uA měřidlo ze šuplíkových zásob, které má stupnici 0-100. Seřídil jsem si to tak, že při zapnutí ukazuje cca 90 a při zkratovaných vývodech ukazuje cca 10. Po přiložení kondenzátoru na měřící vývody ručička klesá z 90 dolů. Zatím jsem ve fázi experimentů, abych si mohl na stupnici označit nějakou oblast dobrého ESR, takže proměřuju kondíky ze zásob.

Dobré kondenzátory s nízkým ESR mají 12-20, menší kapacity mají větší ESR tak třeba kolem 40. Ty které mají 60 a víc jsou podezřelé.

Většinou to tak nějak odpovídá - to co má na BMku nízký Rs, tak na Danykovi také malou výchylku. Narazil jsem ale na nějaké anomálie (všechny 470uF):
1. Tesla = BM: 0,11 (Danyk 20)
2. Jamicon = BM: 0,12 (Danyk 60)
3. MM = BM 0,32 (Danyk 40)

Ten MM bych si podle Danyka třeba řekl že je ještě OK, ale podle BMka má vyloženě špatný Rs. Naopak ty Jamicony (mám jich víc kusů, všechny ukazují 60) bych podle Danyka vyřadil, ale na BMku mají Rs ještě ok.

Tak si říkám, čím to je - je možné, že Rs bude při různé frekvenci jiný? (BM měří 1kHz, Danyk 36kHz).
Ian

#30 Příspěvek od Ian »

Celeron píše:Tady máš vlákno kde na konci popisuju měřící redukci na BM509 na keramiku a malý radiální kondíky.
Díky, to se bude hodit!
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“