mi-ro píše:100mA při 25kV? Hmm, 2,5kW, to už musel bejt docela slušnej CRT biograf. Myslím že to už by stačilo.
Ale no tak

, samozřejmě že to napětí klesne, ale proud teče, to je podstatné. Zkratový proud jsem tedy neměřil, ale bezpečný rozhodně není a příjemný taky ne. Sám jsem si to zažil, když jsem chtěl vytáhnout oblouk ještě v lampovce, tak jsem se špičkou nože, drženého za plastovou rukojeť, přiblížil k anodě DY87 či co tam tehdy bylo. Napětí prošlo i tou plastovou rukojetí a dostal jsem šlupku, že kdyby stál někdo za mnou, chytil by dobrou loktem. Na prstě bylo vidět kudy to prošlo, měl jsem tam tmavé kolečko velikosti asi špendlíkové hlavičky.
Pěkně kopnout umí i antiimplosní rámek obrazovky, pokud není někde ukostřen. To jsem tak taky dělal jakýsi experiment, obrazovka položená na zemi a podepřená knížkama, aby se neopírala silně o hrdlo a přitom se na ni dalo koukat. Měl jsem ji připojenou na nějaké vyrabované chasis a kochal jsem se. Když jsem to pak sklízel, chytil jsem obrazovku za ten rantlík a dostal jsem takovou mrdu, že se to nedalo přirovnat ani k tomu, když jsem občas koupil cosi síťovýho (jako dítě jsem si s bezpečností moc hlavu nelámal).
Takže opatrnost je vždy na místě.
Někdy stačí i úlek. To jsem tak měl skleněnou pojistku odpojenou tak, že byla jen z jednoho držáčku nadzdvednutá. Za chodu jsem ji chtěl propojit, tudíž jsem ji přitlačil zpátky šroubovákem. Ovšem bylo to ve zdroji, před pojistkou nabitý konďas, za pojistkou vybitý, takže rána, modrej záblesk, lekl jsem se tak, že jsem rukou trhnul nahoru a pořezal se o plech nahoře, sloužící k uchycení krytu.
Zkrátka, je potřeba dávat bacha.