Změna formátu z 16:9 na 4:3 *vyřešeno*
Moderátor: Moderátoři
Změna formátu z 16:9 na 4:3 *vyřešeno*
Zkoušel jsem pár tipů z internetu, ale všechny to uměly jen ořezat. Televize to sice přehraje, ale musí se to přepnout ručně, stejně tak i VLC player v PC.
Není na to nějaký trik jak ten formát změnit?
U něčeho jsem to našel a změnil přímo ve vlastnostech souboru, tehdy jsem stranově spláclý obraz roztáhl ze 4:3 na 16:9, ale už nevím, jestli byl originál v AVI nebo jiném formátu.
Ve VLC jsem zkusil změnit formát a spustit VLC record, ale to nefunguje, i ten se uloží s původném poměrem stran.
Po spuštění klikni na formát, do kterého to chceš převést, zkusil jsem AVI (prostě jiný, než zdrojový, ať se nepřepíše).
Otevře se ti okno, do něj přetáhneš zdrojový soubor, cole zvol výstup do zdrojové složky (ať to nemusíš hledat po celém disku), nahoře a klikneš na Nastavení výstupu a v parametrech změníš poměr stran na 4:3 a formát na HD 720x576. Ostatní parametry zatím měnit netřeba, leda zvuk, defaultně bývá nastavený na 128k, tak dej třeba 192k, to úplně stačí i pro přepis z hifi VHS.
Pak dej OK, soubor se ti objeví v hlavním okně a nad ním máš Start.
Spusť a čekej.
Když pak zkonvertovaný soubor spustíš ve VLC playeru, je už ve formátu 4:3 neoříznutý.
Ve videoeditoru si jen vybereš, v jakém formátu se uloží na disk. Pokud to v něm najdeš, zvolíš i správný poměr stran, rozlišení, snímkovou frekvenci, kodek zvuku a jeho parametry, případně i další. Nebo to necháš na defaultním nastavení a pak se nestačíš divit, třeba že ti to uložilo video v poměru stran 16:9. Jestli toho je hodina, už se to znovu grabovat nechce (a to jsem tu měl borce s 12 hodinami rodinného videa, ke všemu sestříhaného z VHS-C na normální VHSky, na to jsem po deseti mintách nevydržel koukat, ale chtěl to všechno do digitálu).
Když je ale možná konverze, dá se to napravit.
V té verzi FormatFactory 4.4.1 to jde parádně (i když konverzí je počítač plně zaměstnaný přibližně stejně dlouho, jako trvá původní záznam).
Postup je v příloze.
To rozlišení 720x576 je sice pro VHS asi čtyřikrát lepší, než má z principu samotná VHSka, ale aspoň to nedělá čtverečkovaný obraz.
Pak je to otázka sekund.
PAL SD by měl mít v digitálu vždy rozlišení 720*576 a poměr stran je dán jen příznakem. Pixely tak nikdy nejsou čtvercové a 16:9 video mělo prakticky poloviční horizontální rozlišení než vertikální.