A jak píše kolega výše: Co tě vede k výměně právě tohoto kondíku? Jen to, že na NETu se píše: "Vyměňte všechny kondíky"?
Oddělovací trafo 3
Moderátor: Moderátoři
A jak píše kolega výše: Co tě vede k výměně právě tohoto kondíku? Jen to, že na NETu se píše: "Vyměňte všechny kondíky"?
Proto radši v zapnutém stavu nic se nesnažím měřit ale radši náhodně měním ve vypnutém stavu když vím že se ničeho nemůžu dotknoutkokun píše:Na pozici, kde je kondík na 16V samozřejmě žádné nebezpečí nehrozí. Ale - můžeš (úplně) vyloučit, že při této činnsti, si přitom nešáhneš i tam, kam nemáš?
(Cituju protože odpovídám na různé části zprávy)
Pred nejakým časom som riešil rozhádzaný obraz na TV Pluto.105l píše:...a merkur (ikdyž tam nevím co s ním, kondenzátory na nějakém z těch tří modulů jsem měnil (ikdyž za staré) a nepomohlo, obraz se pořád klepe)
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=90856
Problémom bol zlý kontakt bežca trimru P2 na module S. Asi bol po rokoch zoxidovaný. Len som ním trošku pohol a hneď chytil kontakt a obraz sa zosynchronizoval.
Sleduj a uč sa, čo všetko sa ti môže stať105l píše:No ale když mám ten přístroj vypnutý a měním v něm kondenzátor na 16V by mi nic hrozit nemělo ne? Přímo do 230V hodlám v blizké době tak akorát zapojovat žárovky, jak říkám, trafo mám spíše dobudoucna.kokun píše:Ale ty si neuvědomuješ to (co se ti tady všichni snaží říci), že největším nebezbečím (pro laika) je to síťové napětí - tedy těch 230V∿![]()
https://www.youtube.com/watch?v=vctWOH_PQG0
To že nemám dělat úplné hovadiny se síťovým napětím mě už vyškolil 486 počítač, při ohýbání kontaktů vypínače aby dobře fungoval jiskry a zkrat až na chodbě, kleště jsem měl jenom z celkem dost tenkou izolací (nevím co mě to tehdy napadlo, a jsem rád že jsem ještě tady, v tu chvíli jsem si vážil života jako nikdy)
- Že ti obraz nelítá, máš rozumy od Víta. -
Stejně je ale problém, opravou takovýchto zaŕízení se dneska už asi moc profesionálně živit nejde. Pokud vím dneska jsou všude akorát integrované obvody, které se moc nespravují
a tam se taky na té škole asi ani jak funguje superhet učit nebudeme ne? Prvního půl roku se prý ale učit o elektrice nebudeme vůbec, budeme prý zámečníci
Až z té věty vypadne "bohužel taktak", tak už budeš znát tolik, že na tom půjde stavět. Zvlášť pokud ten "pískací" oscilátor bude postaven z tranzistorů. Ale pochopit 555 nebo operák (s těmi se taky dá postavit "pískací oscilátor") už taky znamená znát věci, na kterých se dá stavět.105l píše:já bohužel taktak chápu jak funguje akorát pískající oscilátor
Velmi kvituju (a nejen já, ale i všichni starší kolegové tady, na EB), že se už ve tvých mladých letech (zřejmě ti nebude ještě ani 15) začínáš zajímat o elektroniku. Budeš patřit mezi menšinu tvých vrstevníků, kteří se (na rozdíl od tebe, a tobě podobných) zajímají spíše o lumpárny (typu sprejerství; kouření "trávy" a podobných "bohulibých činností"). Proto se ti tu snažíme všichni poradit - vidíme v tom ne nadarmo ztracený čas.
Ale uvědom si jednu věc - ani z nižšího stupně ZŠ (z 5. třídy) bys nemohl jít rovnou na školu střední. Musíš projít jejím vyšším stupněm, a pak teprve z 9. třídy můžeš jít na tu SŠ.
A z tou elektronikou je to obdobné - nelze přeskočit některé znalosti, aniž by ti později nechyběly k pochopení dalšího - složitějšího.
A ber si příklad z kolegů typu yakl, z kterých hovoří životní zkušenost.