Hurá do vesmíru a zpátky na Zem! (A važte slova!)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ransom

#526 Příspěvek od ransom »

Pobejval jsem často a dlouho v Pobaltí. Ale jak na potvoru vždycky v létě. Takže jsem místo polární záře viděl světlé noci. No a krom toho jsem si uhnal úpal a pěkné spáleniny, když jsem si dal tři chutné Latgales Alus a usnul na sluníčku. Což ale úplně odbočuju od tématu... Vlastně úplně ne. Na dvou štacích v Lotyšsku jsem potkal techniky, co za SSSR dělali počítadla pro rakety. Zajímavé povídání.
Teď jsem někde zahlídnul nějakou zprávičku, že už Atlase považují definitivně za kometu.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Valdano

#527 Příspěvek od Valdano »

3I/Atlas už je vidět ze země. Návod kdy a kde sledovat? Den D: 19. Prosince 2025. Kometa 3I/Atlas bude nejblíž Zemi.
Valdano

#528 Příspěvek od Valdano »

Start nosiče New Glenn společnosti Blue Origin (mise EscaPADE k Marsu) s českým komentářem od Kosmonautix.cz.
Další záběry přistání prvního stupně nosiče rakety New Glenn.
Vesmírné zprávy Kosmonautix.cz z posledního dění. New Glenn při druhé misi exceloval, čínská posádka se vrátila, Atlas V vynesl komunikační družici.
HF_Tech

#529 Příspěvek od HF_Tech »

U přístání New Glenn je docela zajímavý detajl přišpendlení přistávacích noh k plošině okamžitě po dosednutí. Na záběrech je vidět jak na nohách něco bouchne a raketa se pak ani nehne.
Celeron

#530 Příspěvek od Celeron »

Prý to je na principu bodovky. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#531 Příspěvek od Valdano »

Je to tak a je to zmíněno i na videu Kosmické zprávy od Kosmonautix.cz v čase cca 02:35 od počátku videa. Prostě nechtěli riskovat, že přijde nějaká vlna a celý stupeň, který má na výšku 57,5 metru se skácí do vody.
Celeron

#532 Příspěvek od Celeron »

Jestlipak sis všimnul u videa Atlasu V, že trysky motorů jsou počmáraný ruskejma bukvicema? To stále používaj ruskej RD180? Na Astronautix jsem četl, že už před 10 lety bylo rozhodnuto, že se Atlas V osadí motorem BE4 (Blue Origin) a ten už přeci lítá. To by mě zajímalo, jestli to je aktuální video, nebo něco z archívu. Pokud aktuální, tak jsou spolu skoro ve válce ale prachy jsou prachy. Jinde jsem četl, že těch RD180 je ještě v zásobě na 14 startů.
Jirka

Valdano

#534 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Jestlipak sis všimnul u videa Atlasu V, že trysky motorů jsou počmáraný ruskejma bukvicema? To stále používaj ruskej RD180? ...už před 10 lety bylo rozhodnuto, že se Atlas V osadí motorem BE4 (Blue Origin)...
Atlas V dosluhuje s motory RD-180. Motory BE-4 používají amíci na Vulcanu tj. náhrada za dosluhující Atlas V.
Atlas V mise ViaSat-3 F2 motory RD-180.
Vulcan VC4S mise USSF-106 motory BE-4.
ok1hga

#535 Příspěvek od ok1hga »

. . . za chvilku budou startovat
Přílohy
raketa.jpg
raketa.jpg
EKKAR

#536 Příspěvek od EKKAR »

HA! Biľakův vztyčený prst nad Práglem !!!! Byls tam někdy?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#537 Příspěvek od Celeron »

Technická, taky poletovací ale jen v atmosféře. Jak ti amíci vochcali fyziku, že uměj přejít přes zvukovou bariéru bez sonickýho třesku? Viz již lítací X-59 QueSST.
Jirka

masar

#538 Příspěvek od masar »

Tak vzhůru na Petřín...ale čo to táram...na Žižkov!
:wink:
Valdano

#539 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Jak ti amíci vochcali fyziku, že uměj přejít přes zvukovou bariéru bez sonickýho třesku? Viz již lítací X-59 QueSST.
X-59 QueSST má velmi dlouhý a štíhlý nos a další specifické prvky, které rozdělují aerodynamické rázové vlny a zabraňují tak v jejich spojení do jednoho silného třesku. Proto je tento nadzvukový letoun schopen snížit hlasitý sonický třesk na mnohem tišší zvuk připomínající spíš slabší „zvukové dunění“.
Celeron

#540 Příspěvek od Celeron »

To si trochu protiřečí "pravidlu ploch" v teorii starýho Macha. :roll:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“