Oprava náhlavních sluchátek
Moderátor: Moderátoři
Na provlečení je nejlepší tvrdá hladká kulatina vhodného průměru (drát) a teprve za ní napojený vodič. Opletení se na kulatině dá posouvat nebo obráceně se kulatina posouvá jím. Prostě se takhle rychle provlékne skrz.
Slovy se to těžko popisuje, dělal jsem podobné věci x-krát a věz, že to bylo někdy opravdu vzájemně "há-cuc".
Osobně bych v tom neviděl problém (pokud oči stačí).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
https://www.youtube.com/watch?v=GrwDEiFtXIc
Najlepšie vhodne malým zapínacím špendlíkom...
https://www.sazo.cz/spendliky/spinaci-s ... -karbicce/
Motal jsem to ručně s lupou a světlem cca 25 minut- dělat nějaký držák na cívku se mi nechtělo .Místa je na cívce dost , ss odpor dorovnám ve finále
kvůli symetrii nějakým odporem. Takže ještě vývod a izolaci a půjdu si hrát
s tkaničkami
Pokud budou sluchátka (jednotlivé mušle či strany, jak chceš) zapojena sériově, pak nic dorovnávat nemusíš, pro funkci je daleko podstatnější počet závitů a z toho vyplývající magnetická indukce na jednotku procházejícího proudu.
No a proud při sériovém zapojení je všude stejný.
Cívky v mušli pravděpodobně už sériově jsou, že...
Odpor by spolu s impedancí mušle vytvářel dělič, takže co dohoníš na činné složce impedance, to ztratíš oním děličem.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
slabou dvoulinku z ušních sluchátek . Když se to v ní uvnitř 2x utrhlo při
navlékání opletu , hodil jsem to do smetí - uvnitř jsou 1 - 2 drátky cca
průměr 0.1 mm , což zalisované v plastu možná chvíli vydrží , ale relativně pohyblivé v opletu nevydrží nic. Nakonec jsem zvolil méně měkký vodič průřez 0,35 mm², vnější průměr 1,4 mm , postříbřené Cu drátky potažené teflonem ( modrý viz obrázek). Ten se utrhnout nebo snadno zlomit nedá. Tuhost celku je účelu vyhovující.
Největší problém byl s opletem z tkaničky . Uvnitř je u většiny z asi 5 druhů co jsem doma našel jako výplň nějaká směs různobarevných nití , něco jako byla kdysi pucvol na čistění strojů . Nitě nejsou průběžné, některé jsou krátké a nejdou vytáhnout ani je není vidět na koncích . Jakmile tam zůstanou , při protahování se hrnou a vytvoří překážku tak, že to jde hodně ztuha , většinou už vůbec . Stůl jsem měl plný odstřižených neprůchodných kousků opletu asi tak na 5 celků . Prostě práce úplně na ..... . Na protahování jsem manželce sebral oboustrannou jehlici průměr cca 3,2 mm , na konci vyvrtána dírka 1 mm k uchycení vodiče.
Už bych se do toho znovu tedy nepouštěl .
Na nf generátoru hrají obě sluchátka cca stejně , i když je magnet v jednom podstatně slabší než v druhém. Na 1 kHz slyším zvuk od asi 2-3 mV , to ale není směroplatné , protože celkově již mám sluch horší .