4 bitový počítač
Moderátor: Moderátoři
Dík, on o to Samec požádal sám, ale já se k tomu dostal až teď.
Hill
Mně to vychází na 4 termy S0, 12 termů S1 a 7 termů Cout. Takže se to do tří makrocel nevejde a nic se proti čtyřem 1-bit sčítačkám neušetří.danhard píše:Mělo by to jít také jako 2x2 bitový řez, tj. na 6 makrocel, musím zkontrolovat jestli se vejde do 7 termů na makrocelu.
Ale sčítačka s odčítačkou se do 16V8 vejde. Vychází na 8 termů pro sumy a 5 termů pro carry a to se tam v simple modu vejde.
Zkouším to na XC9572XL a tam je k dispozici XOR, takže ta sčítačka vychází jednodušeji.
V simpl modu to zase neumí třístav, takže zase něco za něco.
Takže další na řadě GAL20V8, malé zlepšení, věšla by se sčítačka a nějaké log. funkce, třístavový výstup.
S GAL22V10 je to už radostnější.
A s GAL6001 se mi tam vejdou ještě pracovní registry.
Makrocela může mít až 16 termů, tam bude limitní spíš celkový počet termů 64.
Logika PC čítače s jednou úrovní CALL se mi vešla taky do jedné GAL6001.
8-mi bitová adresa je jen při JMP a CALL, 16 registrů je na konci paměti programu.
Dá se tam také provádět program, takže se tam může dát instrukce a modifikovat jí registrem.
Na třístav stejně není volný pin.V simpl modu to zase neumí třístav, takže zase něco za něco.
S "vypnutím" carry počítám i s využitím XOR pro logiku.
Nemusí tam být všechno, něco se dá dělat oklikou.
Do GAL22V10 uděláš už pěknou ALU, ta GAL16V8 je na trénink jednotlivých položek.
74181 se mi tam cpát nechce, je to velkej brouk, něco neumí a něco ani nepoužiju.
Je to cvičnej projekt, může to být jak XC9572XL, tak v 3xGAL6001 + trochu smetí, nebo asi v 25 TTL broucích.