čím osvětlujete pracovní stůl?
Moderátor: Moderátoři
Jednoduše - járofka jakožto zdroj světla principiálně emitující světlo z rozhavenýho předmětu vyzařuje spojitý spektrum = nejsou v něm žádný výrazný hrby ani díry, kde by se od nějaký vlnový dýlky až do další vlnový dýlky nevyzářil ani foton. Naproti tomu LEDky stejně jako luminiscenční výbojky/zářivky emitujou fotoemisí v polovodiči nebo výbojem v zředěným plynu UV záření, který vybuzuje luminofor(y) - a tyhle luminofory svítí v čárovým diskrétním spektru, jejich spektrogram je několik špiček, který teprve díky smísení různejch vjemů lidským okem vytvářejí dojem bílýho nebo teple nažloutlýho anebo obráceně až namodralýho světla. Můžeš si to představit jako dva různý případy tlaku působícího na lidský tělo - když vezmeš hasičskou plachtu a skočíš do ní z 10 patra, v podstatě se ti nic nestane - tvoje pádová energie se rozloží na velkou plochu a tělo se s tím vypořádá. Ale skoč si ze stejný vejšky s dopadem na třeba 10 svisle postavenejch tyčí co já vím 1-2cm v průměru ....? Energie dopadajícího těla bude v obou případech stejná, přesto v prvním případě odejdeš z místa po svejch, zatímco v druhým tě budou seškrabovat lopatou a splachovat proudem vody ...Cust píše:Já jsem laik, jak jsi přišel na to, že žárovka má přirozené světlo a že LED oslepuje. Mě to docela zajímá.samec mimo jiné píše:Odmietam si ničiť oči LEDkovým svetlom, ktoré len oslepuje, ale nič pod ním nevidieť. Oči majú nevyčísliteľne vyššiu cenu. A nie som sám, kto už na to prišiel, že pod klasickou žiarovkou s prirodzeným svetelným spektrom je vidieť najlepšie.
A kutilmile - nelituju tě
V něm jsem měl za ty roky po obyčejných žárovkách tři různé úsporky i tu baňku s halogenkou uvnitř.
Na všechny se dá zvyknout. Možná proto, že se mi ještě nesešly ani čtyři hodiny v kuse, abych posoudil únavu očí. Ale asi má Samec pravdu o té převaze modré u LED podsvícení - na počítači do toho čumím v práci, přijedu domů a pokračuji, to pak mám oči "vytahané".
Spíše mě unavuje adaptace z běžné "nedoporučované" žárovky na nesrovnatelně modřejší LED displej monitoru hned vedle, a zase zpět (ne vždy mám například výtisk schématu na papíře), ale na stůl si musím svítit "speciální tepelnou koulí", protože zkuste měřit třeba zrovna v analogovém magnetofonu, či ho dokonce seřizovat, v blízkosti LED osvětlení, či zářivkové trubice - v tom rušení se na naměřené úrovně spolehnout nedá, ani deformaci tvaru signálu v té chlupatině rušení kale nevidím).
A zopakuji to tu: překvapil mě rozdíl mezi tím, co jsem viděl před a po operaci šedého zákalu: najednou ani tečky, ani sněhové vločky kolem LEDek, ani bílá stěna při potkání protijedoucího auta, ani medúzy či černé tečky na rovnoměrně osvětlené bílé ploše. A za odmítnutí žlutého filtru "proti modrému peaku" jsem dostal pochvalu, přestože mi mohla klinika za něj naúčtovat dva tisíce. Že prý to pacienti chtějí, tak to zavedli, ale škodlivost modrého peaku ani význam toho filtru, prý dodnes jednoznačně prokázané nejsou.
- feliz_navidad
Akorát tenkrát byla dost drahá a přestali je vyrábět. Dodnes jsem nenarazil na LED žárovku, která by měla podobné parametry.
Uvnitř je nějaký čip na hliníkovém válečku, takže většina světelného toku směřuje, tam kam je potřeba.