RC AM přijímač s TCA440 v pásmu 27 MHz
Moderátor: Moderátoři
Ano mění, bez signálu je na kolektoru KF254 jen rovná čára o napětí zdroje.ok1hga píše:tak znova . . .
při zapnutí a vypnutí vysílače se to mění ?
kde kmitá krystal v přijímači ?
máš u osciloskopu sondu 10:1 ??? (aby to nezatěžovalo oscilace krystalu)
Sondu mám stále na 1:10, vlastně jí jinak nepoužívám.
S kmitáním krystalu v přijímači stále víc nevím, navíc jsem "předchozími pokusy" o převinutí tlumivky oscilátoru (L3) jí zcela odrovnal a zatím tam mám provizorně tu variantu s RK č.3, to je ta vinutá 8-10 závity přímo na jádro M4.
Tak jsem radši navinul originální cívku podle německého návodu, taky proto abych nemusel měnit ten kondík, a doplnil jsem 47uF tantal do -/+ větve TCA... podle Tvé připomínky. Měření ale nechám až na zítra , jsem už z toho trochu unavený.masar píše:V tom případě musíš zvýšit kapacitu C4 také na 33pF.
Bohužel tím radost končí, filtr nefiltruje nebo filtruje špatně, po přemostění kondíkem 1n taky žádná sláva - snímek vstupu do mf zesilovače IO A244D po přemostění filtru - pin.12 přikládám.
Pokud je filtr dobrý, měl by přenést i okraje pásma 445÷465 s útlumem 3dB.
Nyní se snaž naměřit signál na výstupním pinu 7.
Ladění všech cívek na maximum signálu je vhodné dělat při měření na pinu7 nebo po detekci na kolektoru KF(nf časovka).
Ta jsem postupoval , jak jsi napsal a na obou pozicích se dělo přesně toto: po zapnutí TX autoset osciloskopu nastavil souvislý pruh signálu, při prolaďování MF trafa 1 se náhle objevil obrazec (viz.foto1-pin č.7), totéž se dělo na kolektoru KF... (viz.foto 2-kolektor), ale bylo to strašně citlivé, jakmile jsem jen povolil tlak na jádro trafa, tak obrazec ihned zmizel a byl tam zase jen ten souvislý pruh. (dolaďovací šroubovák mám celý vyfrézovaný ze silonu).masar píše: Nyní se snaž naměřit signál na výstupním pinu 7.
Ladění všech cívek na maximum signálu je vhodné dělat při měření na pinu7 nebo po detekci na kolektoru KF(nf časovka).
To ale pořád není to, co jsem myslel , že na kolektoru KF bude (obr.3)
Spíš bys měl na osciloskopu požadovat tohle zobrazení na pinech 15,12 a 7. Ovšem je třeba vypnout režim "Auto" a ovládat parametry ručně.
Ano, i s osciloskopem je nutno umět zacházet.