Malá bateriová prořezávací řetězka

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

A čím brousíš? Cigárkama a nebo kotoučem s půlkulatým čelem?
Servisák má tu s kotoučem na zuby 4,8 mm.
No a upínání řetězu. To na klasiku šířky 1,5-1,6 mm umožňuje upnout i úzký řetězy 1,1 mm?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
alkom01

#32 Příspěvek od alkom01 »

Na malou bateriovku 6" používám https://www.garteko.cz/voditko-s-pilnikem-stihl-32-mm, samostatné pilníky se dají koupit taky - https://www.garteko.cz/pilnik-stihl-32-x-150-mm-kulaty, má je i Hecht - https://cz.hecht.cz/pilnik-na-retezy-o- ... cht-000320.
Těch 18 zubů mám nabroušeno za 2 minuty.
Pivo v přírodě ničím nenahradíš!
p32

#33 Příspěvek od p32 »

Brousím to kotoučem, ale sílu teď nevím. Možná slabší než ty 4,8 mmm, jak píšeš, ale v každém případě to má normální celý rádius na ne jen půlku. Takže asi těch 4 mm a normálně zaoblený a místa je tam dost.
To upínání je tam normální pro oba typy řetězů, ale mám dojem, že ta bruska, co měl soused, tak to měla celé dodrbané a nešlo to jak u mojí.
Teď mi dochází po přečtení příspěvku od alkom01, že na pilník bych byl dnes už línej. Ta bruska je v klidu na pár minut.
Nakadah

#34 Příspěvek od Nakadah »

Já sem taky už línej na pilník. A většinou najednou brousím řetězů víc. Pro sebe a pro souseda. Když řežeme každý rok palivové dřevo, tak prostě jen přehazujeme za nabroušené řetězy. Jak se ty hromady zpracují, tak to hromadně nabrousím.

Takže si upnu brusku na ponk, sednu si k tomu a jedu jeden řetěz za druhým. Mám tu síťovou 85W brusku Parkside, je tam kotouč 104x3,2mm. Na 0,325 a 3/8" řetězy je to OK. Na 1/8" řetízek už je to dost silný kotouč, je to tak na hraně.

Zkoušel sem sehnat v tom rozměru diamant kotouč na Stihl Pico duro řetěz s tvrdokovem. A) jsem nenašel v tom rozměru B) v blízkém rozměru byl nechutně drahý C) tím řetězem jsem chytnul 2 hřebíky a přišel o čtyři zuby (uštíplé, neopravitelné bez výměny plátků). Takže nejhůř vyhozených 1000Kč za řetěz do pily. Klasický řetěz stačí jen přebrousit na obyč brusce.
bu2520

#35 Příspěvek od bu2520 »

Vše záleží na stupni otupení řetězu a čistotě řeziva. Pokud se řeže znečištěné dřevo, tak se pilníkem víc ostří než řeže. Navíc ty pilníky i značkové, brzy ztrácí ostrost. Já používám obyčejnou brusku na řetězy, je potřeba jí doupravit dobře nastavit a být pečlivý. Pak to docela jde. Když jsem dělal papíry na pilu tak platilo, že se u čistého dřeva brousí po každé nádrži a při kácení ještě častěji. Ono to stačí jen líznout.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“