Osciloskop Tesla BM556 - nefunguje regulace jasu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sima

#16 Příspěvek od sima »

Tak jsem postupně odpojil ze vstupu Z zesilovače signál z časové základny (počáteční bod zobrazení přestal být regulován potenciometrem pro jas), dále V zesilovač (u obdélníkového průběhu začaly problikávat jakoby propoje horních hran průběhu), dále pro jistotu dva vývody od spínače S5 (zřejmě jde o tlačítko středění). V žádném případě ani nakonec při všem odpojeném nelze regulovat jas a zároveň nejsou vidět zpětné běhy...
masar

#17 Příspěvek od masar »

samec píše:
masar píše:Druhou částí je změřit přitom napětí na výstupu zesilovače Z, t.j. v bodě 1 (v kroužku)...
To som predsa už písal, že by nefungovalo ani zatemňovanie pri spätnom behu lúča...
Lze si představit (v principu) jiné fungování zesilovače Z pro DC a AC složku.
Ale uvedené naměřené hodnoty spíše ukazují na závadu dc úrovní Uk a Ug1. Tyto hodnoty zde naměřeny nebyly, zatím.
:wink:
sima

#18 Příspěvek od sima »

Jak bezpecne zmerit Uk a Ug1?
Hejnicek

#19 Příspěvek od Hejnicek »

Myslim, ze jsem to meril v kombinaci BM518+sonda
samec

#20 Příspěvek od samec »

Na začiatok môžeš premerať hodnoty súčiastok okolo Uk a Ug1 vo vypnutom stave. Niektorý z trimrov môže mať v mieste dotyku bežca vypečenú odporovú dráhu. Ak bežec stratí kontakt s odporovou dráhou, tak celý výkon, ktorý by bol inak rozložený na "celý" trimer je potom sústredený len do jedného bodu v mieste bežca. Tiež môžu byť prerazené kondenzátory, alebo diódy. Kondenzátory môžu byť tiež bez kapacity. Veľa z toho sa dá odhaliť vo vypnutom stave bežným multimetrom. S ohľadom na zapojenie je všeličo možné pomerať v obvode bez odspájkovávavia. Meranie vysokého napätia môže byť zavádzajúce, ak voltmeter nemá dostatočnú impedanciu.
sima

#21 Příspěvek od sima »

Snažil jsem se proměřit součástky mezi bodem 1 a Ug1... Odpory vypadají všechny v pořádku, R11 ma take hodnotu, C22 a C21 nemaji nizsi odpor, nez paralelne pripojene odpory...mezi bodem 1 a kostrou je cca 8k ohmu - zkusim odpajet C20 a zmerit znovu. Dala by se promerit KYZ34 bez vyndavani - bezna kontrola na diody mi v obou smerech ukazuje zavreno?
sima

#22 Příspěvek od sima »

R11 v zapojeni ukazuje hodnotu 2,8 Mohmu, jemne jsem s nim pohnul na 2,55 M - po zapnuti je situace stale stejna, R38 reguluje pouze jas pocatku stopy a to jeste divne (nahoru - dolu - nahoru). Po odpajeni jedne nohy C20 je odpor bodu 1 proti zemi stejny (cca 8k)...
masar

#23 Příspěvek od masar »

R11 má mít max. hodnotu 2.5MΩ, při které je jas nejvyšší a trimr "nadoraz".
Při 0MΩ bude jas nejnižší a trimr na druhý "doraz". Pokud měl 2.8MΩ a nebyl při tom "nadoraz", tak má svoje odslouženo.
Zkratuj ho a uvidíš.
:wink:
sima

#24 Příspěvek od sima »

Slava! Otocil jsem na R11 na hodnotu 1,5 M a ejhle, prvni polovina R38 uz snizi reguluje jas od zadneho do plneho. Ted by to chtelo seridit na spravnou hodnotu...
sima

#25 Příspěvek od sima »

Prosím o radu, z jakého katalogu nebo co přesně jsou potenciometry 1AN 736 xx? Budou to ty dvojité, nezávisle ovládané, kde jedna hřídelka je dutá a druhá uvnitř ní. Opravdu je nemohu nikde najít... Prodávaly se vůbec, nebo to byla nějaké speciálka jen pro měřáky Tesla? Dá se něco takového dnes koupit?
samec

#26 Příspěvek od samec »

TP286?
https://www.hezkyden.cz/shop/potenciometry-tp286-tesla/

1AN... bude asi len špecilita v zmysle, že je to kombinácia dvoch rôznych hodnôt, možno aj priebehov. (Čo by v praxi predstavovalo extrémne množstvo kombinácií, čiže sa vyrábali len na zakázku pod špeciálnym zákazníckym označením.)
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“