Vyčítanie UUID z dumpu BIOSu -> opravenie BIOSu.
Moderátor: Moderátoři
Vyčítanie UUID z dumpu BIOSu -> opravenie BIOSu.
Notebook Lenovo G50-70. Bol padnutý BIOS, z notebooku bola tehla. Z internetu som stiahol dump funkčného, naprogramoval (starý som zazálohoval do súboru), notebook funguje. Problém je že ten nový bol čistý, v BIOSe niesu vyplnené položky ako typ notebooku, S/N, UUID, a asi bude chýbať aj licencia pre windows. Program na vyplnenie týchto položiek som našiel, typ notebooku a S/N som vyplnil, to už sa zobrazuje. UUID by som tiež vyplnil, ale neviem ho.
Problém:
Ako zistím UUID a prípadne ďalšie položky z pôvodného BIOSu uloženého v súbore? Na nálepke notebooku nič čo by vyzeralo ako UUID nieje. Mám v súbore dump pôvodného padnutého BIOSu. Dá sa z neho nejakým programom ten UUID prečítať?
Pokusy:
Možno by stačil hex editor, keby som vedel kde a čo hľadať. Text UUID tam nieje, dokonca sa tam nenachádza ani G50. Zrejme je to nejako kódované. Skúsil som program UEFITool A72, ale z neho moc múdry niesom, ten vyčíta iba hromadu neznámych položiek. Tiež som skúsil porovnať padnutý a nový dump, ale sú dosť odlišné na viacerých miestach. Je vidieť akoby rovnaké veci, ale sú na iných miestach.
- pocitujlasku
Ten LenovoDMIDecryptor vyzerá nádejne, v dumpe rozkódoval časť takže už sa tam dá aj dačo vidieť v hex výpise, napríklad licenčné číslo a S/N. Aby sa dal spustiť tak to ešte chcelo nainštalovať Microsoft Visual C++ 2015 - 2022 Redistributable.
Teraz ďalej. Nieje nejaký program ktorý by z toho spravil výpis v textovom súbore? Inak sa s tým musím pasovať ručne podľa popisu v tom decryptore:
Podľa popisu má každý blok hex. reťazec 55570EC26911564CA48A9824AB43, za ním 2 byty ako identifikátor:
0005 pre UUID
0001 pre motherboard name
0B00 pre OA3 key ID
(neviete aké sú ďalšie?)
potom 1 byt je dĺžka reťazca, nasleduje 7x 00, a následne samotný reťazec.
V podstate UUID prečítať viem v hex editore, aj zapísať do nového BIOSu. Postupoval som podľa tohoto návodu: Change Serial Number, UUID, Machine Type, and Product Name on Insyde BIOS
Takže viem zapísať iba tieto 4 položky. Ako tam dostanem OA3 key a product key netuším, ale asi ich nebude treba, key zadám pri inštalácii windowsu a nalepím na štítok pod batériu.
Tiež neviem čo presne je "Machine type", je typ základnej dosky, alebo je to niečo iné? Na nálepke sú tieto čísla: model name (5 miestne číslo), MTM číslo a MO číslo, tak neviem čo z toho je machine type.
edit: ten program na zápis sa volá Lenovo Variable Tool (LVAR.exe) a vie toho zapísať viac (/? v prílohe).
- Přílohy
-
LVAR.TXT- (1.69 KiB) Staženo 44 x
0003 14 - nejaké číslo
0005 16 - UUID /uu
0300 24
0004 10 - ako číslo S/N na štítku /ln
0000 13 - názov (Lenovo G50-70) /pn
0001 10 - typ základnej dosky (Lancer 5A2)
0002 05 - ako číslo Model Name na štítku /mt? to je ale pre MTM číslo
0100 49 - product key
000F 10 - text SDK a nejaké číslo
0010 03 - text WIN
0500 08
0400 01
Čo by mohli byť tie červené položky? A aký LVAR parameter by mohol byť pre product key a typ základnej dosky?
edit: prečo sa v tom vlastne rýpem? To dôležité čo zobrazuje BIOS je nastavené, UUID som zistil, ostatné netreba. Licenčné číslo dám na nálepku. Týmto ďakujem všetkým zúčastneným za podporu.
Když jsem pracoval v servisu a měnily se desky, musela se volat telefonní podpora, nic jiného nešlo...
Šlo hlavně o grafiku (integrovanou), podle ní to poznaává.
Snažím se říct, že jedno z těch čísel "nejaké číslo" by mohlo být číslo grafické karty a mohl by ti pomoci program GPU-Z.
Je v nej časť VSS Store, a okrem iných položiek je tam aj viacej s názvom Invalid. Je to v poriadku?rnbw píše:Najjednoduchsie by bolo extrahovat z poskodeneho BIOSu celu NVRAM (Intel image -> BIOS region -> EfiSystemNvDataFvGuid) a implantovat do dobreho.
Nedá sa naopak z dobrého dumpu implantovať hlavný blok do toho zlého? Pod akým názvom mám hľadať hlavný blok? Teda ten čo je už program, samotný BIOS.
V tom novom dumpe je to prázdne, je tam iba LENV a 12x 0, potom samé FF. Celé 2 krát. Tiež tam úplne chýba časť VSS Store.
Teraz som si všimol že to dolu píše invalid data checksum, a keď na to spravím dvojklik, nasmeruje ma to na EfiFirmwareFileSystemGuid -> FvMainCompact, a položka na ktorú smeruje Customized compression failed je hneď pod tým. Možno bude stačiť opraviť túto položku a starý dump sa rozbehne. To bude najľahšie.