Maximální kmitočet pro "twisted pair"

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
barnodaj

Maximální kmitočet pro "twisted pair"

#1 Příspěvek od barnodaj »

Zdravím.
Proto že nemůžu provrtat rám okna pro koaxiální kabel, chci použít pro náhradu v délce cca půl metru tzv "twisted pair", do jakého kmitočtu je to použitelné, stačilo by mi 180MHz? Jenom pro příjem?
A je to vůbec použitelné?
Děkuji.
Ivan_01

#2 Příspěvek od Ivan_01 »

prečo nepoužiješ vec na to priamo určenú, plochú anténnu prechodku s F (alebo IEC) konektormi ?
barnodaj

#3 Příspěvek od barnodaj »

Nejspíš jsi Ivane tu věc k tomu určenou nikdy neměl v ruce! Tak jak je konstruována, vyrobena, je určená k montáži na rám okna (díl se sklem!) a zase musíš navrtat do rámu dírky. Taky můžeš použít obojstrannou lepicí pásku. A při mytí okna tento díl překáží, navíc moje zkušenost je taková (přes minulou zimu jsem tento díl, zakoupený v hadexu měl), že nepřežil zimu, zkorodoval a rozpadl se kontakt uvnitř konektoru co byl venku. Mě se jedná o občasné použití, kdy okno pokud není třeba, nic nehyzdí, anténu mám magnetku na venkovním parapetu a pokud není třeba, uklidím ji.
samec

#4 Příspěvek od samec »

keemo

#5 Příspěvek od keemo »

Asi tak, sam to pouzivam a neviem kdo by a preco chcel vrtat. Prilepim do ramu v rohu, zavriem okno a ono sa to natvarovalo. Mam to tak uz asi rok a zije to aj cez opakovane otvaranie (balkonove dvere)
barnodaj

#6 Příspěvek od barnodaj »

Vzhledem k tomu, že používám kabel RG316, který má průměr něco přes dva milimetry s konektory SMA na obou koncích, je pro mě vámi inzerovaná věc opravdu k ničemu. Vyzkouším, jestli to bude fungovat, tady dál už nic komentovat nebudu.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

To si mohol napisat hned do prveho prispevku.
Koax na TP sa pripaja cez balun.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Tos ale měl napsat hned na začátku, že potřebuješ 50 Ω impedanci, případně k čemu. Jestli nebude vadit odraz od impedanční nehomogenity, která způsobuje odrazy na vedení a ty pokles úrovně signálu, dej tam, co chceš.
barnodaj

#9 Příspěvek od barnodaj »

Takto:

A pro příjem pravděpodobně bude stačit jádro ze symetrizačního členu?
Nakolik záleží na materiálu jádra?

Proto že tu anténu se zesilovačem (navíc je to metr dlouhý teleskopický prut, který by asi trvalý pobyt venku dlouho nepřežil) používám jenom občas, chci ji schovávat pokud ji nepoužívám a v zimě je dobré mít zavřené okno, tenký twistovaný pár snadno protáhnu i těsněním zavřeného okna.
Přílohy
bal.png
bal.png
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kulikus »

Twist pair má char impedaci 100ohm pokud neleží na kovu, tvůj koax 50 ohmu, ten mezikus z flexipcb má char imp 75ohmu. Existují konektorové redukce z sma na jiné. Symetrizace neřeší impedanční nepřizpůsobení. Flexipcb je impedančně blíž než twist pair.
barnodaj

#11 Příspěvek od barnodaj »

Nechci nějaké monstrum, prostě večer to rozbalím, poslouchám, v půlnoci zabalím, chci co nejmenší provedení. Nejdřív zkusím něco takového, jako je na obrázku, upravím počty závitů, použiju jádro ze symetrizačního členu, pokud to pojede, zavařím do smršťovačky
Výstup ze zesilovače, pokud to bude nutné, provedu symetricky a prvního 3/4 metru bude TP. Tady se spíše bojím vazby do antény.
Zajímavější bude provedení pro 145 MHz.
Přílohy
bal1.png
bal1.png
samec

#12 Příspěvek od samec »

kulikus píše:Twist pair má char impedaci 100ohm...
Takže dva paralelne... :roll: :?:
h_honza

#13 Příspěvek od h_honza »

Na3el jsem frekvenční charakteristiku kategorie 5e, čili dnešní běžný ethernetový kabel (nikoliv zvonkový drát :-)). Všimněte si, že útlum je pro 100m, takže půl metru nehraje roli.
Ale obávám se, že s uvedeným balunem nebude napětí symetrické proti zemi. Jenže u půl metru je to nejspíš jedno.
Přílohy
eth_cable_char.png
Charakteristika páru kategorie 5e
Charakteristika páru kategorie 5e
barnodaj

#14 Příspěvek od barnodaj »

Děkuji za první rozumnou odpověď, objednal jsem toroidy, ale přijdou až po novém roce. Zkusím ten TP od zesilovače až k rádiu, na začátku a konci bude transformátor.
samec

#15 Příspěvek od samec »

A čo takto:

Kód: Vybrat vše

...........        ...........
    :         :        :         :
 ---÷--+--R2--÷--------÷--R3--+--÷---
    :  |      :        :      |  :
Z1  :  R1     :   Z2   :      R4 :  Z3
    :  |      :        :      |  :
 ---÷--+------÷--------÷------+--÷---
    :         :        :         :