Podle mne - docela "vděčný" obvod.
Hraju si s nf integrovanými zesilovači,na starší kolena...
Moderátor: Moderátoři
Mně zas nechtěl hrát, protože jsem neměl spojený zároveň obě chladicí plošky se zemí ...lesana87 píše:Můj první pokus o stavbu zesilovače byl s MBA810 a nedopadl slavně. Plošný spoj jsem si navrhla vlastní a asi topologicky špatně, protože zesilovač hrál hodně zkresleně a topil i bez signálu. Nejspíš také kmital, ale neměla jsem osciloskop, abych na to přišla. Až když jsem plošňák udělala podle nějakého vzoru v AR, tak se umravnil a hrál, z mého tehdejšího dětského pohledu, "suprově".
A kutilmile - nelituju tě
. . . protože se ti upálil drátek uvnitř IO k pinu č.10.EKKAR píše:Mně zas nechtěl hrát, protože jsem neměl spojený zároveň obě chladicí plošky se zemí ...
a po spojení chladičů na zem to opět začalo hrát.
pokud byl připojen reproduktor s impedancí 8 ohm tak se tohle nestalo,
netekl tam takový proud . . .
pokud se ale připojil reprák 4 ohmy, nebo i dva paralelně (2 ohmy) a neměl jsi připojené chladiče na GND, tak vnitřní propoj k pinu č.10 uhořel uvnitř skoro vždycky . . .
Shrnu-li to, tak MBA810 jsem používal často, dlouho a rád, i když tvarem a způsobem napojení chladiče vyžadovaly vedle představivosti při návrhu plošňáku, to aby si součástky nepřekážely s chladičem, také jistou mechanickou zručnost a nějaké to nářadí (tím myslím nejen MBA810, či MA0403, ale i mnoho dalších výkonových obvodů, často bizarních pouzder, potažmo napojení na chladič, jako AN7145, LA4597, MDA2010 a jiných, než se rozšířila pouzdra TAB všeho druhu, která se dají jednosuše přišroubovat na libovolnou rovnou plochu, jen, když umí odvést teplo), zato hrály v tisícovkách přístrojů, a leckde hrají dodnes. A nejen hrají, i motorkem točí.
Ten půvab práce s koncovými zesilovači středního výkonu jsem v hotových modulech třídy D nějak nenašel.
Musel jsem se jít podívat do datašítu - vývod 10 je výkonová zem a podle schématu vnitřní struktury je to samostatně vyvedenej emitor "dolního" trandu výstupního stupně. Pokud to je zároveň substrát čipu, čekal bych, že ty chladiče budou uvnitř futrálu propojený/v jednom kuse a čip bude sedět jako pavouk uprostřed pavučiny na nich. Pak by logicky stačilo zemnit jen jednu tu širokou hnátu, jedno jestli s dírou na šroubek, nebo zahnutou do DPS. A vono prdlajs, musej bejt ZVENKU propojený OBA DVA ZÁROVEŇ na GND, aby to hrálo ...ok1hga píše:. . . protože se ti upálil drátek uvnitř IO k pinu č.10.EKKAR píše:Mně zas nechtěl hrát, protože jsem neměl spojený zároveň obě chladicí plošky se zemí ...
a po spojení chladičů na zem to opět začalo hrát.
pokud byl připojen reproduktor s impedancí 8 ohm tak se tohle nestalo,
netekl tam takový proud . . .
pokud se ale připojil reprák 4 ohmy, nebo i dva paralelně (2 ohmy) a neměl jsi připojené chladiče na GND, tak vnitřní propoj k pinu č.10 uhořel uvnitř skoro vždycky . . .
Doporučovalo se to kvůli parazitním kapacitám všeho vůči všemu. Bez spojení chladiče na zem býval zesilovač nestabilní a tuze rád kmital.
Možná by stálo za to místo teoretizování prostě vzít nějaký archivní MBAčko a zkusit to?
Můžeme jich pár odprásknout, je jich furt dost. A beztak stojí za hovno.
Přesně na tohle jsem měl upravenej plošňák jednoho zvukovýho modulu z TV - původní odprásknutej MBA vyndanej, pro nožky zapájený díly z dutinkový lišty jako patici. Takže šlo pouhýma prstama vzít IO a vytáhnout ho ven = byl cca cenťák nad deskou. ARO489 (tuším, prostě 12cm elipťák taky z nějakýTV) a 12V zdrojík k tomu. Pro dvou-třívteřinový zapnutí napájení a signálu pro kontrolu funkčnosti nebylo potřeba ho nijak extra chladit - ale dva kablíky s krokodýlkama pevně nacvaknutý na křídla bejt mušely, jinak se nic akustickýho nekonalo ...ransom píše:Já si zase nějak pamatuju, že křídla u provedení A (s dírou pro chladič) nebylo potřeba spojovat se zemí vůbec. A že některé konstrukce fungovaly i bez toho.
...
Možná by stálo za to místo teoretizování prostě vzít nějaký archivní MBAčko a zkusit to?
Můžeme jich pár odprásknout, je jich furt dost. A beztak stojí za hovno.
9 je vývod substrátová zem
10 je vývod emitoru koncového stupně, izolovaný substrátovou diodou od 9
a na křídlech je podložka substrátu, tam bude polovodivej přechod mezi substrátovou zemí 9 a plechem cca 100R.
Když upálíš 10, tak ten konec nepůjde.
Křídla být zapojený nemusí, ale je lepší, když jsou spojená s 9
V 10 je proud konce v jedné půlvlně, musí být tažená tak, aby neovlivňovala 9 a vstup.
Od okamžiku kdy se u nás po roce 89 objevily TDA 2005, 2009 a 2040 jsem nechápal, k čemu jsou MBA810 a 2020 dobrý, ale budiž. Je to nostalgie stejně jako germanium.
Tyhle moduly. No, chodí to. Ale:
1) Pravděpodobně jsou to čínský fejky. To neznamená, že by nefungovaly, nebo hrály blbě. Mám dobrou zkušenost třeba s čínskými TDA7377. Chybí ten pocit "mám originál".
2) Malý a aušusový výstupní kondenzátor.
3) Problém při spojování dvou modulů do sterea.
4) Nutnost většího chladiče.
A2030V nebyly špatné. Ani A2005V (kopie TDA2005).
Asi ne u všech, měl jsem v ruce kusy, u kterejch nebyl mezi křidýlkama tvrdej zkrat, ale odpor v řádu nízkejch desítek ohmů - a jestli se dobře pamatuju, tak to všecko byly kusy "s áčkem" = rovný křídla s dírama na šroubky. Při umístění mimo chladič potřebovaly propojení křídel venkem. Neříkám, že to bylo pravidlo, ale taky mě to docela zarazilo.Kremik píše:Ekkar > Ty křídla jsou jediný kus plechu.