Nový PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#31 Příspěvek od xsc »

Jde to jen na těch novějších verzích pro socket 775, vyžaduje to instrukci, co ty starší nemají.
HF_Tech

#32 Příspěvek od HF_Tech »

xsc píše:Upgrade ti to odmítnout může i z jiných důvodů, faktem ale je , že Win 10 šly od AMD na čemkoliv od Athlonu64. Takže 4 jádro, tedy nejspíš Athlon II / Phenom nebylo problém, byť třeba s čistou instalací.
Rozdíl je v podpoře mnohem starší "havěti". Vista běžela i na P4, to už desítky běžně nedávaly.
Win10 na AMD šly, akorát byl problém, že bylo dost často ručně doinstalovat správný ovladač řadiče SATA. V defaultu se tam nainstaloval nějáký generic od Microsoftu a Win šly dost zabržděně.
Pak byl ještě špek na nějakých herních deskách - jako primární SATA byl nějaký čipset od Silicon Labs a bez doplnění správného ovladače se to hroutilo po instalaci. Docela jsem se u toho poprvé navztekal, než jsem na to přišel. Win11 jsem na to ještě nezkoušel, je tedy možné, že je stejný problém.
HF_Tech

#33 Příspěvek od HF_Tech »

xsc píše:Jde to jen na těch novějších verzích pro socket 775, vyžaduje to instrukci, co ty starší nemají.
Zkuste vyhecovat Rayera. Třeba doplní emulaci potřebné instrukce do microcode :twisted:
asdf
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od asdf »

Já to pochopil tak, že když chce člověk Windows, tak musí častěji kupovat nové PC. Nebo na ně pak dát Linux. Když si pak koupím nové PC, tak zas chvíli s Windowsy. Potom zase Linux. A tak dále do zblbnutí. Mě tím Microsofti naštvali.
rnbw

#35 Příspěvek od rnbw »

Windows 10 potrebuje NX bit. Jednojadrove P4 ho maju len niektore, dvojjadrove (Pentium D) vsetky.
Celeron

#36 Příspěvek od Celeron »

Tak než jsem se rozhoupal, tak je 40 ks Prodesků 705 G5 SFF Ryzen5 3600 fuč. Našel jsem o něco horší to samý s Ryzen5 ale jen 3400. Snad to nebude zas tak strašný.
Řeším tady monitor. Protože chci aby se dalo občas kouknout na DVB/T2 tak potřebuju vstupy DP pro PC a HDMI pro STB. A aby byl z obojího průchodnej zvuk do repráčků v monitoru. Kurňa, moc velkej výběr v tomhle není našel jsem jen 24" Philips 243V7QJABF. Nějakej jinej tip, černý provedení s reprákama?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#37 Příspěvek od xsc »

Můžeš zkusit hledat i kombinaci 2xHDMI nebo HDMI+DVI. DP výstup PC se přes jednoduchou pasivní redukci umí chovat jako HDMI/DVI výstup. Pro HDMI včetně zvuku, při DVI se očekává zvuk analogově jackem.
Procesor si tam časem můžeš vyměnit klidně za 5600, pokud to má aktualizaci BIOSu.
PavelFF

#38 Příspěvek od PavelFF »

xsc píše:.... DP výstup PC se přes jednoduchou pasivní redukci umí chovat jako HDMI/DVI výstup....
Řešil jsem podobný problém (Nový PC má výstupy DP a HDMI zatímco starý monitor vstup DVI a VGA) a zakoupil jsem tedy kabel DP => DVI.

Ale v mém případě to nefungovalo dobře. Např. po restartu PC monitor na počítač neviděl a přešel do spánku. Musel jsem vytáhnout kabel a znovu zastrčit aby se spojení oživilo. Byla to otrava, nepoužitelné. Kolega v práci řekl, že v kabelu je nějaký aktivní převodník a proto se někdy PC s monitorem nedomluví.

V kabelu HDMI => DVI nic aktivního není, takže to používám a je to v pohodě.

https://www.datart.cz/kabel-wg-displayp ... -9692.html
Kabel WG DisplayPort/DVI-I Dual Link, 1,8 m, černá
Celeron

#39 Příspěvek od Celeron »

xsc píše:Procesor si tam časem můžeš vyměnit klidně za 5600, pokud to má aktualizaci BIOSu.
Jo, s tím se počítá. Povedlo se mě koupit za pár stovek bazarovou 3600X, s ní by neměl být žádný velký problém. AMD Radeon RX550 Low Profile 4GB k tomu taky moc nestojí.
5600 nemám riskovat, je to Zen3 s úplně jiným biosem. Elitedesk 705 je dělaná na řadu 3xxx Zen2. Pár lidí to zkoušelo provázat a prý se to občas seká a nebo se vůbec nerozjede grafika.
Monitor jsem nakonec objednal Iiyama ProLite XU2492HSU-B6 Japoncem pohlídanej PRCák docela chválenej.
Jirka

Hydrawerk

#40 Příspěvek od Hydrawerk »

Jak se nedávno psalo ve zpravodajství, tak RAM skutečně zdražily jako prase! Je to v p*deli!! Snad zase někdy zlevní. Osoba blízká si koupila do novýho PC 64GB RAM asi v srpnu 2025 a od té doby to dost podražilo!
Přílohy
RAM zdrazeni03.jpg
RAM zdrazeni03.jpg
RAM zdrazeni02.jpg
RAM zdrazeni02.jpg
RAM zdražení01.jpg
RAM zdražení01.jpg
misocko

#41 Příspěvek od misocko »

2.2025 32GB DDR5 , 110€
Teraz to iste , 350€.... a málo kde ich majú
Celeron

#42 Příspěvek od Celeron »

Tak monitor Iiyama ProLite XU2492HSU-B6 je doma. Připojil jsem k němu PC bedýnky 2 x 6W a přes HDMI STB Di-Way 2020 a obraz a zvuk nemá chybu. HP Elitedesk je na cestě, snad bude zítra.
Jirka

hafca

#43 Příspěvek od hafca »

Hydrawerk píše:Jak se nedávno psalo ve zpravodajství, tak RAM skutečně zdražily jako prase! Je to v p*deli!! Snad zase někdy zlevní. Osoba blízká si koupila do novýho PC 64GB RAM asi v srpnu 2025 a od té doby to dost podražilo!
Napadlo mi podívat se jak moc zdražily moje paměti. 27.8.2025 jsem stavěl nový PC a kupoval v Alze Corsair Vengeance 32GB (2x 16GB) DDR5 6000MHz za 2990,-Kč. Dnes extrém v Mironetu 20802,-Kč. V Alze je už nemají a tam, kde ještě jsou je mají za trojnásobek srpnové ceny. 8O
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

Tohle tu už jednou bylo když v roce 1992 při zemětřesení na Tajwanu spadla fabrika na paměti do 286-tek.
Jirka

rnbw

#45 Příspěvek od rnbw »

Pred par rokmi zdrazeli po povodniach HDD asi dvojnasobne. Uz nezlacneli.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“