O tvrdém pájení, tlakování radiátorů a vůbec... (odděleno)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od forbidden »

Staří fachmani si umí poradit. :D
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Tohle jsem dělal v dobách před mikropájkama mnohem jednodušejc. Dvě CY 1,5 dlouhý 8-10 cm se na konci zakroutí závit vedle závitu v délce asi 5 mm a ten "hrot" se cvaknul 2 x karosářskou bodovkou s pootočením o 90°. To natavení udělalo spolehlivej kontakt, pouhý zakroucení časem zoxidovalo a nevedlo. Hrot se pak dal obrousit nebo opilovat na menší průměr.
Musím zkusit, jestli by to uměly bodovat i dnešní bodovačky na propojování článků baterií.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Na to mi vždycky stačilo přiložit k sobě dva konce Cu drátu a spájet natvrdo. Za minutu hotovo.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
martinkopp

#4 Příspěvek od martinkopp »

Soupravu na tvrdé pájení nebo karosářskou bodovku má každý doma. Narozdíl od nůžek na plech.
jenicek

#5 Příspěvek od jenicek »

Stav se na kafe, můžem vyzkoušet všechny 3 postupy, autogen, bodovku mám doma, nůžky snad taky nějaký najdu :lol:
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

martinkopp píše:Soupravu na tvrdé pájení nebo karosářskou bodovku má každý doma. Narozdíl od nůžek na plech.
Záleželo samozřejmně na vybavenosti toho kterýho soudruha, případně fabriky. :) Dnes v době mikropájek a věčných hrotů do trafačky netřeba řešit.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Z testamentu:
Vše zanechávám sousedce, kterou nebolela hlava.
Manželce zanechávám Paralen.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:
martinkopp píše:Soupravu na tvrdé pájení nebo karosářskou bodovku má každý doma. Narozdíl od nůžek na plech.
Záleželo samozřejmně na vybavenosti toho kterýho soudruha, případně fabriky. :) Dnes v době mikropájek a věčných hrotů do trafačky netřeba řešit.
Ty "vječný hroty" jsou PJEKNEJ ŠIT, prodávají se pocínovaný - ale pokud se je pokusíte otřít od přepálenejch zbytků, "stáhne" se z hrotu i ta pocínovaná vrstva - a na holej nerezovej hrot už další pájka odmítá "chytat". Navíc - mají větší odpor, než srovnatelná smyčka z obyčejnýho Cu drátu, takže jima teče menší proud = míň hřejou, 75VA trafopájka se tak změní na odhadem 50-55VA (pocitově, neměřil jsem to). Za mne - zlatej Cu drát, když si ho doma naholím a nakrátím na různý dýlky, mám možnost i sám ovlivnit nahrubo příkon, kterej mi smyčka bude odebírat = jak hodně bude hřát. Šroubky na "pahejlu" jsem si už dávno vyměnil za jiný, s velkou plochou hlavičkou a křížovou "drážkou", takže výměna smyčky je otázkou pár minut... Ano, "profíci" mě budou kamenovat za zkostnatělost, když s tím ale nepotřebuju pájet "na kšeft", bohatě mi to vyhoví. Hrot z rozklepanýho a rozstřiženýho silnějšího drátu je jen trochu jiná varianta.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#9 Příspěvek od ransom »

Jednoruční hořáček na kartuš, který se hodí na kdeco, je dobré mít v dílně stejně jako multimetr nebo sikovky. K tomu stačí kousek mosazného drátu nebo stříbrné pájky a v piksličce od kinofilmu trošku boraxu jako tavidlo. To není vůbec nic speciálního. Na menší věci je to lepší než svařování.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

V nouzi nejvyšší se dá pájení Ag pájkou udělat i nad hořákem kuchyňskýho sporáku/varný desky, kde se sejme klobouček nejmenšího hořáku a nad samotnou trysku topnýho plynu se postaví cca 10-12cm vysokej komínek z kovový trubky Ø15-20mm, opatřený dole několika výřezama pro vzduch = náhrada Bunsenova kahanu. Jen je k tomu potřeba fluoridový tavidlo = nějakej Firinit nebo něco podobnýho, borax sám je spíš pro vyšší teploty. Rozdíl v teplotě pájení je dost značnej - "stříbro" má podle složení a hlavně obsahu bismutu minimum kolem 390-430°C, "běžná" mosaz obvykle kolem 680-700°C. Náhradou jsou některý tombakový slitiny od fy. CASTOLIN - viz jejich webová stránka.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
lesana87

#11 Příspěvek od lesana87 »

Která stříbrná pájka pro tvrdé pájení má teplotu tání kolem 400°C? A pokud mě paměť nemýlí, při 400°C jde o měkké pájení.
Kremik

#12 Příspěvek od Kremik »

EKKAR píše:Ty "vječný hroty" jsou PJEKNEJ ŠIT
Ty bláho.. Já už víc jak 20 let nemám v trafopájkách nic jinýho a nic lepšího do trafopájky neznám 8-) Mám jich několik, s různou velikostí, takže rozsah použití je opravdu velký. Jen asi jednou, když jsem alternativně pájel v mobilu, použil jsem teňoučký drátek - licnu z kabelu. A kupodivu - šlo to. Spoj musel být opravdu miniaturní, byl pod plechovým promačkávacím kloboučkem z klávesnice (odklápěcí klávesnice mobilu P900). I toto se dá udělat s trafopájkou.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

lesana87 píše:Která stříbrná pájka pro tvrdé pájení má teplotu tání kolem 400°C? A pokud mě paměť nemýlí, při 400°C jde o měkké pájení.
Já to nezjišťoval, já to fasoval v předešlým jobu a měli jsme asi 3 různý druhy rozlišený právě teplotou tavení. Vím že se lišily % obsahem Ag a Bi - a ten "nejměkčí" druh měl napsáno na štítku tý plastový tuby, že má teplotu tavení 390-430°C. Já to neobjednával, přijde mi, že to kupoval nějakej pájení absolutně neznalej troglodyt, kterýmu šlo jen o co nejlacinější nákup - protože jednou se fasoval tenhle a podruhý jinej druh.
Kremik píše:
EKKAR píše:Ty "vječný hroty" jsou PJEKNEJ ŠIT
Ty bláho.. Já už víc jak 20 let nemám v trafopájkách nic jinýho a nic lepšího do trafopájky neznám 8-) ...
No, já s nima nijak extra spokojenej nejsem. Je možný, že mám od jinýho výrobce než ty - já si je kupoval v Lanškrouně u p.Kučery (KJV Elektronik), od koho je bral on, netuším. Jsou to asi 1cm dlouhý kousky nerezovýho drátu příslušnýho průměru ohnutý do tvaru "U" a (pravděpodobně) kapičkou Ag pájky připájený na Cu přívody dlouhý cca 40mm, což má nejspíš vykompenzovat vyšší celkovej odpor. Po udělání očka na klasickou trafopájku na každým konci jsou fakt krátký a stejně snad až na ty nejtlustší hřejou míň než stejně dlouhá smyčka z 1,5mm² Cu drátu. Nu co, já to nikomu nenutím, jen popisuju svoje dojmy a zkušenosti. Fakt si radši v Elkovu vyžebrám nějakej zbytek káblu 3x-, 4x- nebo 5x1,5mm² Cu nebo si ho i dvoumetrovej kus koupím, naholím, nakrátím na cca 14cm a kulatýma kleštičkama nadělám očka na koncích. Neživí mě to, mám to jako hobby, ale s nerezem jsem opravdu udělal v životě lepší zkušenost jako s matrošem na hrnce než na pájecí hroty ....
lesana87

#14 Příspěvek od lesana87 »

Takže zase prd.
robos

#15 Příspěvek od robos »

Js som si kúpil večné hroty niekedy v rokoch 90-tych, keď to bol veľký boom, ale mal som s nimi zlé skúsenosti. Netavili poriadne pájku, alebo to trvalo dlho. skrátka, nedalo sa s nimi dobre letovať. Teraz, keď som sa vrátil k pájkovaniu, vyrábam si hroty z elektroinštalačného drátu, pretože mi zostali zbytky. Na hroty som si vyrobil ohýbaciu šablónku, je to jednoduché a hrot vypadá pekne. Možno je čas poobzerať sa po nejakých funkčných večných hrotoch. Ale to ohýbanie a tvarovanie mi bude chýbať...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“