Posouzení obvodového řešení stabilizovaného zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan

Posouzení obvodového řešení stabilizovaného zdroje

#1 Příspěvek od Milan »

Hledám inspiraci pro stavbu jednoduchého regul.stab. zdroje do dílny cca 40V/3A . Docela by se mi líbilo zapojení dle obrázku , mám však jisté pochybnosti o funkčnosti . Děkuji za vaše event. názory k následujícím bodům :
1. Stavěl to někdo a byly problémy ?

2. Co dělá omezovač proudu , který obsahuje SKO ( druhý operák zprava
za zesilovačem OP2) - když to omezení zabere , dle mého názoru to musí začít cyklovat díky hysterezi toho SKO a proud bude lítat mezi nulou a nastaveným maximem , co to ale udělá s napětím na výstupu - překmity ?

3. Odpor 0.1 Ω pro snímání proudu v tomto zapojení způsobí to , že výstupní napětí na svorkách bude menší než to, na které to regulátor napětí "táhne" , a to o úbytek napětí na tomto odporu . Tudíž výstupní napětí se bude měnit se zátěží , aniž bych změnil nastavení napětí .Nebo se pletu ?

4. Jak se zdroj chová s pnp tranzistorem z hlediska stability a chování při
skocích zátěže ?

Neřeším teď teplo , problém chlazení ,tj. velikost chladiče a ventilátoru, mi je znám. Spínaný zdroj nechci , pro seriozní práci s vf se to prakticky nedá
odrušit.
Přílohy
Snímek obrazovky_10-12-2025_73932_www.homemade-circuits.com.jpeg
Snímek obrazovky_10-12-2025_73932_www.homemade-circuits.com.jpeg
barnodaj

#2 Příspěvek od barnodaj »

Možná bys mohl zkusit najít na webu originál a pokud nevládneš jazykem autorů, tak gůgl Ti je solidně přeloží.

https://vrtp.ru/index.php?act=categorie ... ticle=2349

https://vrtp.ru/index.php?showtopic=132 ... ntry229868

Možná při ceně součástek (trafa a krabice) bych radši řekl nebo napsal Ježíškovi ať mi naježí něco takového:
Laboratorní napájecí zdroj Uni-T UTP1305

Specifikace z webu exasoft:
Přílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png
Bez názvu.png
Bez názvu.png
teufel

#3 Příspěvek od teufel »

To omezení proudu je celé divné
U tohoto typu zdroje - výstup z kolektoru výkonového tranzistoru - si dej pozor na stabilitu, zapojení rádo kmitá. Kmitočtovou kompenzaci (zpomalovací kondenzátor) - tam nevidím.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Moje rada, na tohle zapojení zapomeň.
V první řadě napiš, jaký trafo máš k dispozici (výst. napětí, proud).
Trafo musí mít alespoň 45V/3,5-4A pro požadované parametry zdroje. Taky regulační tranzistor nemůže být jen jeden, ale tři s vyrovnávacími odpory v emitorech. Ztrátový výkon bude cca 180W při zkratu na výstupu.
Tady by se více hodilo trafo s odbočkou, lépe se dvěma. Ztrátový výkon by se pak zmenšil na polovinu nebo na třetinu.
ondraN

#5 Příspěvek od ondraN »

Nebo se podívej na schémata vyráběných profi zdrojů a něco z toho opajcuj. Tady je třeba schéma zdroje 0-40V, 3A s tyrystorovou předregulací od Philipse.
https://elektrotanya.com/philips_pe1540 ... nload.html

Určitě tam najdeš i jiné, tohle je spíš pro inspiraci.
barnodaj

#6 Příspěvek od barnodaj »

Já jsem 25let používal zdroj z AR, akorát místo dvojice KU na konci jsem měl KD503 a budič KD337. Za celou dobu jsem jednou měnil potenciometr řízení proudu.
U Bučka se dá pořád ještě koupit DPS.
Přílohy
zdroj1.png
zdroj1.png
lesana87

#7 Příspěvek od lesana87 »

Tak podle tohohle schéma Ekkar pořád strká vyrovnávací odpory do bází místo do emitorů.
barnodaj

#8 Příspěvek od barnodaj »

Jo je tam chyba s tím odporem v emitoru, tesla dělala asi dobré tranzistory, kolega to postavil s KU605, nabíjel s tím mimo jiné i baterku z auta těmi 2,5A co to dalo a divil se že hrozně hřeje vždycky jenom jeden tranzistor.
MiraSt

#9 Příspěvek od MiraSt »

Taky ho mám ve dvojím provedení. Nemám tam přepínač na malé a velké napětí (u toho švábu), provozuju to od 2 do 40 V a funguje to. Přepínání u trafa mám.
Výstupní trandy mají v emitorech odpor (malý) vytvořený navinutím lakovaného do šroubovice. Hotové odpory tak malé hodnoty jsem neměl.
Ještě ho mám doplněný o panelový voltmetr který se dá přepnout na ampéry.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Ian

#10 Příspěvek od Ian »

Chtěl jsem také stavět stabilizovaný regulovatelný zdroj s MAA723 a nějakým výkon. trandem. Nějaké schéma jsem už hledal, ale zatím jsem se ke stavbě nedostal. Tohle schéma vypadá dobře. Jak je to teda s těma emitorovýma odporama, v tom schéma jsou blbě v bázi?
barnodaj

#11 Příspěvek od barnodaj »

Když dáš jenom jeden výkonový tranzistor s dostatečným výkonem, třeba MJ15003 od ON SEMI - je sice dražší, ale čínským fejkům z hadexu apod. bych se radši vyhnul, tak zrušíš T3 a R9 a zbytek necháš tak jak je.
HF_Tech

#12 Příspěvek od HF_Tech »

Nebo dáš R8 jako dva odpory na každý tranzistor zvlášť a emitory nebudou spojeny.
Ty 100R odpory v bázích mi přijdou moc velké.
vicious

#13 Příspěvek od vicious »

Tiež to mám rozdelené na 2 samostatné emitorové rezistory a bez bázových rezistorov.
EDIT: a ešte treba dať pozor na maximálne napájacie napätie MAA723, v tej schéme je prekročené o 4V
HF_Tech

#14 Příspěvek od HF_Tech »

Tesla a originál z USA to vydrží. Číňan to vydržet nemusí.
Otázka je zase, zda ta práce za to stojí. Tohle zapojení je opravdu dřevní a ani nevyužívá potenciál 723ky.
Pokud se člověk neštítí SMDček, tak se nechá postavit za pár desetikorun spínáný zdroj, který z 30v z trafa na vstupu udělá 1,5 až 25V a až 2A na výstupu. Na výstupu mu stačí kapacita 20uF. Zvlnění do 40mV při plném výkonu.
Ian

#15 Příspěvek od Ian »

Já právě mám už spínaný zdroj 30V/10A a ten se při tom proudu ani nezahřeje. Ale je to prostě spínaný zdroj. Chci postavit ještě i jeden analog. I ze zajímavosti. Mám spoustu tesláckých trandů, tak bych tam dal třeba aj ty KU605.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“